Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, 2014 yılı bütçe konuşmasında başta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sorunları olmak üzere Kahramanmaraş’ın pek çok sorununu dile getirdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümetin 2014 yılı bütçesinin vergilere dayalı bir bütçe olduğunu belirterek, bu bütçede yatırıma ve istihdama yeterli kaynakların ayrılmadığını söyledi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, hükümetin, daha şimdiden pek çok ürüne zam yapmaya başladığına işaret dererek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hükûmet daha şimdiden dar gelirlinin tüpüne ve gazına zam yapmıştır. Düşük oranda yapılan maaşlar daha ceplere girmeden yılbaşı öncesi LPG fiyatları yüzde 30 oranında artmıştır. Hükûmet evde kullanılan tüp gazının rafineri çıkış fiyatını da yüzde 15,41 oranında yükseltmiştir. Hükûmetin gelir kaynaklarının başında akaryakıt zamları hâlen birinci sırada yer almaktadır.
Türkiye, bu nedenle, son on bir yıl içinde dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanır hâle gelmiştir. 2002'de 1,60 lira olan benzinin litre fiyatı, bu Hükûmet döneminde yapılan son zamlardan sonra 4,90 liraya yükselmiştir. Bugün ülkemizde mazot, benzin fiyatlarıyla neredeyse yarışır hâle gelmiştir. Mazotun litre fiyatı 4,45 liraya çıkmıştır.
Hükûmet sadece akaryakıt fiyatlarına zam yapmakla kalmamış, bu bütçe sonrası pek çok sayıda ürüne zam yapmayı da planlamaktadır.
Hükûmet bütçe açıklarını, zam yaparak yine vatandaşlarının sırtına yüklemeyi âdeta her bütçe çalışmalarında alışkanlık hâline getirmiştir. Bütçe öncesi yapılan ve sonrası yapılması planlanan yüksek oranlı zamlar bunun en açık göstergesidir.
Hükûmet bu bütçede de geçmiş bütçelerde de olduğu gibi, yükü yine işçinin, memurun, emeklinin, esnafın, çiftçinin, asgari ücretlinin ve dar gelirlinin sırtına yüklemiştir. Ülkemizde gelir dağılımı iyice bozulmuştur. Açıklanan rakamlara göre işçi, memur, emekli ve taşeron işçilerin büyük bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Bu bütçede, çalışanlar ve emekliler için bir umut yoktur, dar gelirli artık bütçeden umudunu kesmiştir. İşçi, memur, emekli, esnaf ve asgari ücretli bu bütçede de maalesef unutulmuştur. Bu bütçe ülke genelindeki devlet yatırımlarını da olumsuz yönde etkileyecektir.
Kahramanmaraş ilimizde pek çok konuda da kaynak bekleyen yatırım bulunmaktadır. Bu yatırımların başlaması veya en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir. Hükûmet, bütün bu yatırımları tamamlamak yerine, ülke genelinde yabancı yatırımlarla birlikte yap-işlet-devret veya yap-işlet-kirala şeklindeki yatırımlara yönelmektedir.
Ülkemizin kalkınmasına ve istikrarına yönelik çalışmalar yapılmalıdır, işsizlik önlenmeli ve üretim artırılmalıdır. Bu vergi anlayışı ve politikalar nedeniyle Hükûmetin hiçbir yere varması mümkün değildir, Hükûmet bu gidişle hiçbir yere varamaz. Hükûmet, milletimizin her türlü zorunlu harcamasından yüksek oranda vergi almaya devam etmektedir.
İktidar, uygulanan yanlış ekonomi politikalarından bir an önce vazgeçmelidir. Hükûmet bulabilirse yeni kaynaklara yönelmelidir, özelleştirme politikalarındaki yanlışı milletin günlük harcamalarına fatura etmeye çalışmamalıdır.
Elimizde bulunan ne kadar millî kurum ve kuruluşumuz varsa yok pahasına satılmıştır, satmaya da devam etmektedirler. Kahramanmaraş ilimiz de maalesef bu özelleştirmelerden nasibini fazlasıyla almıştır. Hükûmet, cumhuriyet döneminden kalma birçok tesisi özelleştirmiştir.
ŞEKER FABRİKASI
Bunların en başında gelen Elbistan Şeker Fabrikası da tüm itirazlarımıza rağmen özelleştirilmiştir ancak bu özelleştirme sonradan beklemeye tabi tutulmuştur. Burada özveriyle çalışan personelin akıbeti belirsizdir, burada çalışan personel kendi geleceğinden umutsuzdur.
Burada çalışan personelimiz senede otuz gün, altmış gün veya doksan gün çalışmaktadır ve yıllarını oraya vermiştir. Bunlar emekli olabilecek mi, olamayacak mı, Hükûmetin bu konuyla ilgili bir çalışma yapması gerekmektedir.
AFŞİN-ELBİSTAN LİNYİT HAVZASI
Birleşik Arap Emirlikleri'ne verilen Afşin- Elbistan linyit kömür havzasının bir bölümü de anlaşmazlık nedeniyle benzer olaylar yaşanmaktadır. Kahramanmaraş ilimizde devlet yatırımları yapılmalı, kalan yatırımların bir an önce tamamlanmasını ve özelleştirme çalışmalarından vazgeçmesini diliyorum.
Yine, Kahramanmaraş'ımızın en büyük problemlerinden bir tanesi Sütçü İmam Üniversitemizin Tıp Fakültesiydi. Çok uzun yıllar mücadele edilmesine rağmen nihayetinde bitti. Sayın Maliye Bakanım, dün akşam sormuş olduğum soruda cevap verdiniz. Üniversitemizin bitmesine rağmen teçhizat konusunda ve personel konusunda, asistanlar konusunda çok büyük eksiklikler var.
130 tane acil bakım ünitemiz olmasına rağmen, maalesef ki bu eksiklikler nedeniyle çalışamamaktadır. Dün akşamki verdiğiniz sözü inşallah ocak ayının içerisinde gerçekleştiririz ve Kahramanmaraş Tıp Fakültesi Hastanemiz istenilen özelliklerde halkımıza hizmet vermeye başlar.
Yine, Kahramanmaraş'ımızın en büyük problemlerinden bir tanesi organize sanayi bölgemiz. İki tarafta düşünülen, Gaziantep yolu üzerinde ve Adana yolu üzerinde düşünülen, Türkoğlu bölgesinde düşünülen organize sanayi bölgelerimizin bir an önce istimlak çalışmalarının ve tahsislerinin yapılarak üretime hazır hâle getirilmesi ve müteşebbislerimize sunulması noktasında çalışmaların yapılmasını diliyorum.
ÇALIŞAN MAAŞLARI
Kahramanmaraş'ın birçok problemleri var. Şu son zamanlar da özellikle ilçelerimizde ve beldelerimizde belediyelerinde çalışan personelimizin maaş alamama konusu. Sadece bir tanesinin örneğini vermek istiyorum, Çağlayancerit ilçemizin memurları ve işçileri zamanında maaş alamamakta, işçilerimiz beş aydan beri Çağlayancerit Belediyesinden maaşlarını alamamakta.
YOL İHTİYACI
Bununla beraber yine, problemlerimizden bir tanesi Kahramanmaraş'ımız yolları. Çevre illerine bağlantı sağlayan en önemli yollarımız Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolumuz ve Kahramanmaraş- Gaziantep yolumuz, Kahramanmaraş-Adana bağlantı yolumuz yıllardan beri sürüm sürüm sürünmekte, nihayetinde bir noktaya gelemedik. Bunlara bir an önce ödenek ayrılması noktasında ve bunların hizmete geçmesi noktasında çalışmaların yapılmasını ve bütçe ayrılmasını temenni etmekteyim.
EĞİTİM VE ATAMALAR
Bunlarla beraber, Kahramanmaraş'ımızın eğitim konusu: Türkiye genelindeki 81 ilimizin son sıralarında yer almakta ama bu Hükûmet dershanelerle uğraşmakta. Eğitimin önünü açması lazım, yeni dersliklerin yapılması lazım, atanamayan öğretmenlerimizi atamamız lazım.
Bir sürü vekil öğretmenimiz çalışıyor, onların yerine asli unsurları teşekkül etmiş ve pedagojik formasyonlarını tam almış atanamayan öğretmenlerimizin derhâl atanması ve bu 130 bin öğretmen açığımızın derhâl yerine getirilmesini temenni ediyorum.”
Editör: Haber Merkezi