Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, AKP hükümeti tarafından getirilen anadilde savunma hakkının Türkiye'yi bölünmenin ve ayrıştırmanın eşiğine bir adım daha yaklaştırdığını söyledi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anadilde savunma hakkı getiren yasa tasarısı üzerine konuşma yaptı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, açılım politikalarında ısrar eden ve bütün uyarılara rağmen geri adım atmayan hükûmetin, "ana dilde savunma hakkı" adı altında yapmış olduğu çalışmaya işaret ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, AKP Hükûmetinin yeni bir dayatması ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda hükümet tarafından yapılan düzenleme ile mahkemeye çıkartılan kişilere kendilerini ana dilde veya başka bir dille tercüman aracılığıyla savunma hakkı getirildiğini ifade eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Çalışma aynı zamanda mahkûmlara eşleriyle görüşme imkânı da öngörmektedir. Bunun için de İnfaz Yasası'nda değişiklik planlamaktadır.” dedi.
Türkiye’yi ayrıştırır
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükûmet tarafından yapılan bu çalışmanın, Türkiye'yi bölmenin ve ayrıştırmanın eşiğine bir adım daha yaklaştıracağına dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ana dilde savunma hakkı ve tasarıda yer alan değişiklikler tıpkı Habur projesinde ve diğer açılım projelerinde olduğu gibi tamamen belli kesimlerle yapılan müzakereler sonucu ortaya konmaktadır.
AKP Hükûmeti tarafından hazırlanan bu tasarı, açlık grevlerinden sonra Bakanlar Kurulunda imzaya açılmış ve hızlı bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına getirilmiştir.
Hangi müzakere sonucu hazırlanırsa hazırlansın, bu proje aynen Habur'da olduğu gibi Türkiye'nin birlik ve beraberliğine zarar verecek bir projedir. Bugün ana dilde savunma hakkı isteyenler, bölücüleri ve bölücübaşını eve çıkartmak isteyenler yarın bunlarla da yetinmeyecekler vehükûmetten daha başka çalışmalar yapılmasını isteyeceklerdir. Bu kanunun tarihî bir sorumluluğu vardır.
AKP, ülkeyi bölecek ve ayrıştıracak politikalardan vazgeçmelidir. Bu durum Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Görüşmekte olduğumuz bu tasarı Türkiye'yi bölünmeye ve ayrıştırmaya götürecek bir projedir. Bunu açıkça buradan belirtmek istiyoruz.
Türkçe’nin dışındaki dillerin kamuda serbestçe kullanılması, çok dilli, etnik azınlık yaratmaya yönelik siyasi bir içeriktir. Bu çalışma Anayasa'ya da aykırıdır.”
Türkiye’nin dili Türkçe’dir.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuşmasının son bölümünde, Türk toplumu ve milleti için dilin öneminin çok büyük olduğunu da hatırlatarak, Türk milletinin ana dili Türkçe olduğunu bildirdi. Anayasa'nın 3'üncü maddesinde de bunun açık bir şekilde belirtildiğine değinen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, bu nedenle, dil konusunun çok önemli bir millî konu olduğunu vurguladı.
MHP bu çalışmaya karşı
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, dilin toplumları ayakta tutacak bir unsur olduğunu da sözlerine ekleyerek, dil konusunda yapılacak olan her türlü çalışma ve düzenlemenin çok titizlikle ele alınmasını istedi.  Dedeoğlu, yapılan bu çalışmayı Milliyetçi Hareket Partisi olarak masum bir çalışma olarak görmediklerini iddia ederek, amacı Türkiye'yi bölmek ve ayrıştırmak olan bu çalışmaya karşı olduklarını açıkladı.
 
 
Editör: Haber Merkezi