Afşin’e bağlı Çoğulhan Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin mahallelerine kül yağdırdığı iddiasında bulundu. Mahalle sakinleri, devlet yetkililerinden, yaşanan çevre felaketini biran önce çözmesini istedi.

Bölgeye verdiği zararlarda sık sık gündeme gelen Afşin-Elbistan A Termik Santralinin devrede olan iki ünitesinden bölgeye kül yağıyor. Enerji ihtiyacı nedeniyle çalışan santralde baca gazı arıtma sitemi, kömür kalorisinin çok düşük olması nedeniyle tamamen devre dışı kaldı. Özellikle termik santralin yakınında bulunan Çoğulhan ve Alemdar mahallelerinde bulunan vatandaşlar atılan külden etkileniyor.

Çoğulhan Mahallesinden vatandaşlar, 32 yıldır aktif olarak baca gazı arıtma sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin tehlike bölgeye yoğun bir şekilde kül saçtığını iddia ederek, beyaz kara hasret kaldıklarını belirtti.

Afşin- Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin ikinci büyük ovası olduğunu söyleyen Çaoğulhan Mahallesi eski muhtarı Hasan Kılıç, " Termik santraller ilçemize çok ciddi zara vermekte. Konya Ovası dağıldı, Amik Ovası kayboldu şimdi Harran Ovası ile Afşin-Elbistan Ovası kaldı. Bizim ovamızı da termik santrallerle parçaladılar. Biz bütün devlet yetkililerimize rica ediyoruz, bizleri buradan kurtarsınlar. Buraya ev yapamıyoruz, yatırım yapamıyoruz."diye konuştu.

Mahallenin kamulaştırılması gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Mahallemizin hali içler acısı bir durumda. Buradan hali vakti yerinde olan gitti. Allah rızası için burayı kamulaştırsınlar ya da bu kül sorununa bir çözüm bulunsun. Bütün evlerimiz viran bir durumda. Her gün kül yağıyor. Mahallemiz, sokaklarımız, arabalarımız, parklarımız, evlerimiz külle kaplanmış durumda. Santraller nedeniyle kamulaşan verimli topraklarda artık ürün çıkmıyor. Çok mağdur durumdayız."

Akciğer kanserin nedeniyle ölümlerin olduğunu ifade eden mahalle sakini Osman Oznur, " 2011'in 5'inci ayında babamı akciğer kanseri nedeniyle kaybettim. Çoğulhan'a yağan kül insanları çok olumsuz etkiliyor. Vatandaşlarımız hem çevre kirliliğiyle hem de neden olduğu hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyor. Böyle olmasına rağmen mahalleli olarak ne işinden ne de aşından yararlanabiliyoruz. Ben 4 ay önce akciğerimdeki rahatsızlık nedeniyle ameliyat oldum. Bütün hastalıkların ve çevre kirliliğin sorumlusu termik santralleridir. Yöre halkı mağdur ediliyor. Mahallemize kar yerine kül yağıyor. Annelerimiz perişan, dışarıya yıkadıkları çamaşırlarını asamıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak'ın bu konunun üzerinde durmasını ve burayı incelemesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Nahit Sümbül ise, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak'ın, Çoğulhan Mahallemizin durumunu bilmesini, bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Burada el ile tutulmayan göz ile görülen her türlü kanser olasılıklarına maruz kalıyoruz. Devletimizden ve bölge milletvekillerimizden Çoğulhan'ın elinden tutmasını istiyoruz. Çocuklarımız sabah okula gidemiyor, yağan kül gözlerine doluyor. Bu külü biz yutuyoruz, hastalığını biz yaşıyoruz buna karşılık dışarıdan termik santrallere gelip çalışanlar var." diye konuştu.

Suriyeli aileler mahallemizde kalmadı

Suriyeli mültecilerin mahallede yaşamadığını ifade eden Sümbül, " İlçemizin bütün mahallelerinde yaşan Suriyeli aileler bizim mahalleye geldikleri zaman savaştan kaçarcasına mahalleden gidiyor." dedi.

Bölgeye yeni termik santraller yapılacağını iddia eden Ali Çiçek, "İlçemizde iki tane santral var ve 3-4 tane daha yapılacağı söyleniyor. Bu mahallenin insanları mağdur durumda. Vekillerimiz mecliste birbirlerini ısırmasınlar Kahramanmaraş'a gelsinler, bizim halimizi görsünler." dedi.

Çocuk parkları yaz-kış boş

Kül yağışından dolayı çocukların parklarda oynayamadığını ifade eden Ferhat Zencirkıran, " Çocuklarımızın oyun alanı olan parklarımız yazında, kışında boş. Bu felakete göz yuman yetkililer çocuklarını getirsinler bu külün içinde oynatsınlar, bizlerde oynatalım. Biz çocuklarımızı okula gönderemiyoruz, oyun oynatamıyoruz. Çocuklarımızı nerede oynatalım, yetiştirelim?" diye konuştu.

Çoğulhan külden ölüyor

Çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen 90 yaşındaki Saliha Doğan ise, " Bölgeye kül yağıyor. Suyumuz kuruyor. Külden dışarı çıkamıyoruz, çamaşırlarımızı asamıyoruz. Her gün kapımızın önünden kül süpürüyoruz. Bunun bir çözüm yoluna baksınlar." şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinin kanserle mücadele ettiğini belirten Zahide Çiçek, " Gencecik çocuklarımız, eşlerimiz kanser oluyor. Bu kül bizi öldürüyor. Her gün 3 kürek atıyorum balkondan. Parası olan buradan göçtü fakat durumu kötü olanlar bu kül ile mücadele etmeye çalışıyor. İşsizlik var gençlerimiz kahveleri bekliyor. İşsizlikten boşanma noktasına gelen çiftler var. Bu Çoğulhan'ın gençlerine yazık."

Editör: Haber Merkezi