Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "ByLock sistemini kullananların mesajları da artık yargının elinde. Aklımda yanlış kalmadıysa 18 milyona yakın mesaj var. Yargı inceliyor” dedi.

Kaynak, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ikinci kalkışma yapacağı iddialarına ilişkin, "Benim gördüğüm kadarıyla bu, bundan çok Türkiye'nin başına 30 yıldır bela olan PKK'yla ve DEAŞ'la iş birliği yapma eğiliminde. Bu içerdeki 15 Temmuz benzeri darbe kalkışmasından çok farklı bir boyuttur." dedi.

CHP'nin olağanüstü halin (OHAL) uzatılmasına yönelik tepkisinin sorulması üzerine Kaynak, OHAL'in anayasal rejim olduğuna dikkati çekerek, "Olağanüstü halin normal halden farklı olarak bize verdiği en önemli imkan, hızlı hareket edebilmek. Bundan başka diğer demokratik rejimden farklı bir tarafı yok. Şu anda da bu hareket etme kabiliyetinin verdiği imkanlar çerçevesinde düzenlemeler yapılıyor. 15 Temmuz darbe girişimi çok büyük hadisedir ve Türkiye onun dışında 30 yıldan beri büyük terör hadiseleriyle uğraşıyor. Olağanüstü halle bu yapılıyor." diye konuştu.

OHAL dönemlerinde çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin (KHK) bir ay içinde TBMM'ye sevk edilmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu ve Hükümet olarak da bunu yaptıklarını söyleyen Kaynak, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın da Meclis tatile girmeden ilk KHK'yı Meclis Genel Kuruluna sevk ettiğini anımsattı.

Diğer KHK'ları da TBMM'ye göndereceklerini belirten Kaynak, "Bu kanun hükmündeki kararnameler aynen kabul de edilebilir, ret de edilebilir. Bunların hepsi bundan sonra yasama meclisinin işidir. Ama 'zaten yasama meclisi açık, olağanüstü hale ne gerek var, kanun hükmündeki kararnamelere ne gerek var' demek kendi içerisinde bir mantık hatası içeriyor. Meclis açık olacak ki bu olağanüstü hal rejimi orada onay görecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu rejime ihtiyaç var"

Kaynak, OHAL'in hızlı, seri, etkin hareket imkanı verdiğine dikkati çekerek, "Eğer siz yaygın şiddet ve terör hadiseleriyle karşı karşıyaysanız bu rejime ihtiyaç var" dedi.

Veysi Kaynak, CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurusu ile ilgili olarak da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kurban Bayramı öncesi birinci KHK'yı Anayasa Mahkemesine götürmeyeceklerini çünkü bunun TBMM'ye sunulduğunu söylediğini belirterek, doğru olanın da bu olduğunu kaydetti.

"Yeni KHK'lar olur mu?" sorusu üzerine Kaynak, FETÖ'nün darbe girişiminde Türkiye'nin ne kadar büyük bir tehlikeden geri döndüğüne dikkati çekerek, "CHP de dahil haklı bir itirazda bulunuyorlar, 'Yapının tamamı ortaya çıkarılabildi mi?' 'Yapı tamamen ortaya çıkarıldı, evet' "'darbe zinciri şöyle işlemiştir, bütün halka şöyle işlemiştir' diyebiliyor muyuz? Hiçbirimiz diyemiyoruz. Dolayısıyla buna ihtiyaç var. Bu büyük hadise ile Türkiye'de bir daha karşılaşmayalım, mümkünse bunun bütün tedbirlerini alalım." ifadelerini kullandı.

Operasyonların siyasi ayağına yönelik soru üzerine Kaynak, "Bu yapıyla ilişki kurmayan hiçbir siyasi hareket olmamıştır." dedi.

AK Parti'nin 17/25 Aralık darbe girişimiyle büyük bir şans yakaladığını belirten Kaynak, FETÖ ile ilişkili olanların o dönem partiden ayrıldığını, partinin il ve ilçe teşkilatlarında önemli ayıklanmalar yapıldığını kaydetti.

Bazı bakan ve milletvekillerinin iletişim araçlarında ByLock programının da bulunduğuna ilişkin iddiaları, "Hedef saptırma" olarak nitelendiren Kaynak, iddiaların somut delillere dayandırılması gerektiğine işaret etti.

Kendilerine verilen bir bilgiyi de paylaşan Kaynak, ByLock'un, FETÖ'nün üst düzey mensuplarının kullandığı bir haberleşme sistemi olmadığını belirterek, "Şu anda yurt dışına kaçan, mahrem grup diye tarif edilen, yani örgüt liderine yakın çeşitli isimler var. İddia olduğu için söylüyorum, Mustafa Özcan. Bunlarla ilgili herhangi bir ByLock kaydı yok. Niye? Bunların özel haberleşmesi var." diye konuştu.

Kaynak, 18 milyon mesaj ya da 18 milyon satır mesajın şu anda yargının elinde olduğunu bildirdi.

"KHK'da ekli olarak yeni ihraç listeleri olacak mı?" sorusuna Kaynak, "Muhtemelen olabilecektir. En baştakiler kadar yoğun olmayacaktır." karşılığını verdi.

İddianamelerin tamamlanması, yargılamaların başlaması konusunda nasıl bir takvim işleyeceğine ilişkin olarak da Kaynak, "Savunma hakkını kısıtlamadan, kötüye kullanılmasını engelleyen düzenlemeler olacak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sevk edilen yasa tasarısı içerisinde spesifik olarak çoklu sanıklı davaların yanı sıra vatandaşları yakından ilgilendiren yargı süreçlerinin hızla bitirilmesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığına dikkati çekti.

FETÖ'nin ikinci bir kalkışma yapıp yapmayacağına ilişkin olarak da Kaynak, "Münferit hadiseler dışında 'yok' diye düşünüyorum. Bu iddialar niye var? Bu iddialar Pensilvanya'daki örgüt liderinin ve buradaki uzantılarının kendine mensup olan, aklını, beynini vermiş olan hem cezaevlerindeki tipler için hem dışardakiler için moral verme operasyonlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Organize olarak ikinci bir kalkışma hareketi olmasına ihtimal vermediğini ifade eden Kaynak, "Benim gördüğüm kadarıyla bu, bundan çok Türkiye'nin başına 30 yıldır bela olan PKK'yla ve DEAŞ'la işbirliği yapma eğiliminde. Bu içerdeki 15 Temmuz benzeri darbe kalkışmasından çok farklı bir boyuttur." dedi.

Kaynak, buna ilişkin ciddi emareler bulunduğunu kaydetti.

 

Editör: Haber Merkezi