Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, olası bir İstanbul depremine karşı kamunun ve AFAD'ın tüm planlarının hazır olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde depremden etkilenen yerleri gezen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Yukarıköy'de yaptığı incelemelerin ardından bir açıklama yaptı. 

Açıklamasında AFAD'ın çalışmalarına da değinen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Binaların tek katlı çok katlı olması önemli değil, binaların depreme dayanıklı ve tekniğe uygun yapılması gerekir. Japonya’da gökdelen yıkılmıyor. Ama bir başka yerde tek katlı ya da iki katlı bina yıkılabiliyor. İstanbul’la ilgili ben şunu söylemek isterim. Tabi ki İstanbul’da 1999 depreminden bu yana haklı bir hassasiyet var. Kamu çok işler yaptı. Okulların, ana ulaşım aksların, köprülerin, viyadüklerin hemen hemen hepsi depreme dayanıklı hale getirildi. Onun dışında çeşitli kentsel dönüşüm projeleri, yeni yeni yerleşim yerleri hayata geçti. Ya da yeni yerleşim yerleri dışında kentsel dönüşümle belli bölgelerde hayata geçti. AFAD teşkilatımız depremle ilgili bütün hazırlıklarını yaptı. Toplanma alanları bellidir. Ana ulaşım yolları, acil müdahale planları bellidir. Bunların simülasyonları yapılmıştır. Depremle ilgili tabi ki İstanbul’da hemen kamunun duyarlılığının devam etmesi gerekir. Hem de vatandaşımızın kendisinin duyarlı olması gerekir. Dün hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız muhtarlarla yaptığı toplantıda bu kentsel dönüşüm konusuna da atıfta bulundu. Kentsel dönüşümü biz alsa devlete, devletin bir birimine rant sağlamak için düşündüğümüz bir şey değildi. İnsanlarımızın kendin kendine depreme dayanaklı daha konforlu, daha refah içerisinde yaşayacağı evler yapmasını sağlamaktı. İstanbul’da çok önemli çalışmalar yapılıyor. Belediyelerimiz, diğer kamu kurumlarımız çok duyarlı. Vatandaşlarımızda da bu hassasiyetin oluştuğunu görüyoruz. Bülent bey yolda gelirken bir anekdot anlattı. İstanbul’dan arayanlar. Bu bölge için yardım etme isteklerini ortaya koyarken, İstanbul depremiyle ilgili de bir bilgisi olup olmadığını soruyorlarmış. Bu kadar hassasiyet, iyi bir şeydir. Tek kat, çok kat olması değil, depreme dayanıklı bina yapmaktır. Hani bir slogan var ya; “Deprem öldürmez, bina öldürür”. Biz AFAD olarak muhtemel bir İstanbul depremine hazırlıklıyız. İnşallah İstanbul’un bütün yapı stoku da kısa sürede o hale gelir diye temenni ediyorum” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, deprem bölgesinde vatandaşlarla görüştü.

Editör: Haber Merkezi