Kahramanmaraş'ta görevli Alman askerleri ile Türk askerleri arasında şiddetli bir gerilim yaşandığı iddiası Alman medyasında geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. "Süddeutsche Zeitung" gazetesi? "Alman askeri kültür şokunda" başlığıyla verdiği haberde, ordudaki kültür farklılığına dikkat çekti.
Kahramanmaraş'tamş Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği komutanı Oberst Marcus Ellermann, gazeteye verdiği demeçte, iki ordu arasında kültürel farklılıkların olduğunu belirterek, Türk askerlerinin tamamıyla farklı bir organizasyon sistemi izlediğini, bu sistemi pek fazla anlamadıklarını kaydetti. Ellermann, "Çok kısa süreden beri buradayız, her geçen gün birbirimizi daha iyi tanıyoruz" dedi.
-GELENEKLER FARKLI-
Türkiye'nin askeri Kışla koşullarının tam anlamıyla iyileştirilmesi için çalıştığını belirten Ellermann, binaların yenilendiğini hatta yeniden inşa edildiğini söyledi. Birliklerin çok kısa sürede planlandığı ve yaklaşık 300 Alman askerin hala otelde kaldığının belirtildiği haberde, kışlanın çok dar bir alanda olduğu ve bu nedenle bazı "küçük şeylerde" sürtüşmenin yaşandığı ileri sürüldü. Gazetede bu durumla ilgili olarak, "Örneğin Alman askerleri askeri kışlada jogging yapamamaktan da şikayetçiler" denildi. Ellermann, gazeteye verdiği demeçte, "Önemli olan ortak eylem ruhu ve bu konuda uyumlu NATO hava savunma sisteminin güçlendirilmesidir" ifadelerini kullandı. Birlikteki Alman askerlerinden bazılarının Türkiye kökenli olduğunu da belirten Ellermann, günlük yaşamda onların yardımcı olduğunu söyledi.
-SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR-
Ellermann, bir Alman askerinin Türk askeri tarafından şiddete maruz kaldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da Ellermann, "Büyük bir yanlış anlama var. Belirsizlik devam ediyor. Bu konuda araştırma hala devam ediyor" yorumunda bulundu.
Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere gazeteye yaptığı değerlendirmede, iki ordunun geleneklerinin farklı olduğuna dikkat çekerek, "Kışla küçük bir alandan oluşuyor ve mevcut askerleri alabilecek düzeyde hazır değil. Ancak Türkiye konaklama konusunda ve bu sorunu gidermek için büyük çaba harcamaktadır. Askerlerin yer değiştirmesi durumunda, çok şeyin değişeceğine inanıyorum" dedi.
Kahramanmaraş'a konuşlandırılan Alman Patriot bataryalarında görevli askerlerin durumuyla ilgili bir rapor hazırlayan Alman Parlamentosu'nun ordu denetçisi ve Liberal Hür Partili (FDP) Hellmut Königshaus, Türkiye'de Alman askerlerine kötü şartlar sunulduğunu ve kötü davranıldığını ileri sürmüştü. -
Editör: Haber Merkezi