TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Türk Esnafının Ahilik Kültürü ile yetiştiğini söyledi.
 
Günümüzde tüketici haklarının çok önemli bir noktaya geldiğini belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Biz satan ile alan arasındaki hak ve hukuku kanunlarla belirliyoruz. Ahilik teşkilatında tüketicinin, müşterinin haklarını korumayanların esnaflık yapmasına müsaade edilmiyordu. Bir sivil toplum ve meslek örgütü olarak Ahilik, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde önemli bir boşluğu doldurmuştur” dedi.
Tarihi malolmuş ve etkinliğini günümüze kadar sürdürebilen çok az sayıda kurum olduğunu belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Bir örgütün içinde geliştiği ve onu derinden etkileyerek varlığını yüzyıllarca devam ettirerek ona hizmetini sürdürebilmesi ender rastlanan bir durumdur. Asırları ihata eden durumun doğru anlaşılması onun temel ve vazgeçilmez olan özelliklerinin, yani vizyonunun analizi ile mümkündür. Ahilik, yüzyıllar önce ortaya koyduğu ilkeler ile günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. İnsanı temel alarak kurulan Ahilik, bu özelliği ile asırlara, yeniliklere, değişimlere meydan okumuştur” şeklinde konuştu.
“TÜKETİCİ BEYANNEMESİ”
Ahilerin müşteriye karşı ortaya koyduğu ilkelerin, günümüzde kabul edilen tüketici haklarından ötede bir durum olduğunu belirten Pakdil, “Günümüzde tüketicilerin haklarını çıkardığımız kanunlarla belirliyoruz. Oysa Ahilikte oluşan gelenek ve doğal hukuk müşterinin tüm haklarını korumaya yöneliktir. Müşteriye, vatandaşa karşı yapılan her yanlış sonrasında o esnafın bulunduğu çarşıda barınma imkânı kalmıyordu. (Çıranın yakılması), (Pabucun dama atılması) sözlerin altında da yanlış yapan kişinin esnaflığının bitirilmesi yatıyor. Ahilerin vizyonun temel değerlerini oluşturan değişmez ve vazgeçilmez kabul edilen ilke ve öğretiler Ahilerin hayat düsturları durumunda olan fütüvvet-namelerde değişik şekillerde ifade edilmiştir” diye konuştu.
“ESNAFIMIZIN DEĞİŞİMİNE VE DÖNÜŞÜMÜNE DESTEK VERİYORUZ”
Günümüz toplum yapısında dürüstlük ve doğruluğun aranan değerler haline geldiğine dikkat çeken TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Dürüstlük ve doğruluk Ahilerin genel anlamda topluma mal ettikleri bir temel değerler ilkesidir. Günümüzün yükselen değerleri olan temel ilkeleri asırlar önce Ahiler vizyonlarının temel değerleri olarak kabul etmiş ve üyeleri tarafından vazgeçilmez” derecede benimsenmiştir. Bugün esnaf ve sanatkarlarımız hâlâ toplumun temel omurgasını oluşturmaktadır. Bunun için esnaf ve sanatkarlarımızın yaşamasını için her türlü desteği veriyoruz. Ülkemizde, esnaf ve sanatkârlar, ekonomik kriz, küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabet, yetersiz sermaye, gelenekçi ticari modeller, proje üretememe, tüketici tercihlerine cevap verememe, işbirliği ve kümelenme kültürünün eksikliği gibi bir sorun yelpazesi ile karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümü için mücadele etmeye de devam edeceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.
 
Editör: Haber Merkezi