Çoğulhan Mahallesinde 31 yıl mahalle muhtarlığı yapan Sefer Yanık, kendisine ait 4 dükkanı sigaranın zararlarına dikkat çekmek için donatarak, sigaraya karşı amansız mücadele veriyor.

Haftanın belirli günleri Afşin ve Elbistan'ı ziyaret eden Yanık, yıllardır vatandaşların ceplerinden paketleri topluyor, bir daha içmeyeceklerine dair imza alıyor.

Sigara paketleriyle kendisine kostüm yapan Yanık, ilçe merkezindeki vatandaşların çoğunlukta olduğu kahvehane, cami önleri ve meydan gibi yerleri ziyaret ederek, sigaranın zararlarını anlatıyor. İnsanlara, sigarayı bıraktırmak için değişik yollara başvuran Yanık, vatandaşlardan da olumlu tepki alıyor.

Karşına çıkan vatandaşlara sigara içip içmediğini soran Yanık, "Sigaranın künyesi: Adı sigara, soyadı tütün, baba adı kök, ana adı yaprak, doğum yeri toprak, sokağı gırtlak, durağı dudak, adresi akciğer,  görevi ise kanser" sözlerine yer vererek, insanlardan sigarayı bırakmasını istiyor.

2005 yılında babasının dudak kanserine yakalanmasının ardından sigaraya savaş açan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar kimin cebinde bir sigara paketi gördüyse, hemen pakete el koyduğunu ve kendisine de sigarayı bırakması için telkinde bulunduğunu söyledi.

Sigaranın, dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu ifade eden Yanık, "Rahmetli babam 2005 yılında dudak kanseri oldu. Hastaneye gittiğimizde tanıdığımız bir avukatında gırtlak kanseri olduğunu ve tedavi edildiğini gördüm. Bunlardan çok etkilendim ve sigaranın en büyük düşman olduğunu anladım. Bugüne kadar 256 bin kişiden sigarayı bıraktığına dair söz alıyorum ve üye defterime imza alıyorum. Ulaşabildiğim yerlerde sigara içilmemesi için mücadele vermeye devam edeceğim" dedi.

Ömrünü sigaraya karşı açtığı savaşa adadığını aktaran Yanık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sigaranın zararlarını anlatan birçok şiir ve kitap yazdım. Ben ömrümü buna verdim. Sigara içen vatandaşlara sigarayı bırakması için telkinde bulunuyorum. Sigara, Nuh'un tufanından daha büyük bir tehlike. Sigara ıstıraptan başka bir şey değil. İnşallah devlet büyüklerimiz de milletimizin sigara illetinden kurtulması için daha çok çözümler üretirler. Bağımlılık haline gelen sigaranın bırakılması için insan önce bunu kendisine kabul ettirmeli. Sigarayı eline alacaksın ve gülerek sağlık düşmanı ben seni bıraktım diyeceksin. Afşin'de, Elbistan'da bu mücadeleyi veriyorum ama elimde bir fırsat olsa ulaşabildiğim her yerde sigara içilmesine engel olmak isterdim."

- "Sigara Ahret Tellalı"

Kendisine ait 4 dükkanı sigara paketleri, sigaranın zararlarını anlatan figürler, sigara için yazdığı şiir ve kitaplarla doldurduğunu aktaran Yanık, " Gece gündüz demeden milletimize fayda sağlamak için sigaranın zararın anlatan kitap, şiir yazdım. Dükkanımın birini morg yaptım ve sigaranın ne kadar akrabası varsa buraya koydum. Bir diğer dükkanımı yazıhane olarak kullanıyorum ve misafirlerimi ağırlıyorum. Kütüphane olarak kullandığım dükkanda da devlet büyüklerimizin resimleri, sigaranın zararını anlatan ne kadar resim, yazı ve kendi yazdığım şiirler, kitaplar varsa onları sergiliyorum. Son dükkanımı ise 'sigara bıraktırma kliniği' yaptım. Burada vatandaşlarımıza sigaranın zararlarını anlatıyorum ve bu illetten kurtulması için telkinlerde bulunuyorum. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, ben bu sigaranın ismini 'Ahret Tellalı' olarak değiştirmek istiyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve yaptığı çalışmaları anlatmak istediğini söyleyen Yanık, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sigaraya savaş açan en önemli isimlerden biri. Cumhurbaşkanımız, inşallah 12 Şubat'ta Kahramanmaraş'a ziyarete gelecek. Ben kendisini yazıhaneme getiremem ama kendisiyle görüşebilirsem ceketini isteyeceğim ve burada sergilemek istiyorum." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi