6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde konutları orta hasar alan hak sahipleri 1 yılı aşkın süredir yaşadıkları sorun ve sıkıntıların çözümünü bekliyor. Bu sorunların başında da, AFAD'ın güçlendirebileceğine dair rapor ve karar alan binalara vereceği belirtilen krediyle ilgili belirsizlik geliyor.

Orta hasarlı bina sahipleri, uzun bir çaba sonrasında binaları için gerekli analiz ve güçlendirme projelerini yapmaları, ardından ilgili belediyeden bürokratik birçok sorunların ardından aldıkları 'Güçlendirme Ruhsatı'  ile binalarını güçlendirme çalışmasına başlarken karşılarına bu kezde 'Güçlendirme Kredisi' sorunu çıkıyor.

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için AFAD tarafından verilecek olan Güçlendirme Kredisi için ilgililerden bu konuda net bir açıklama yapılmazken  bir an önce konutlarına kavuşmak isteyen depremzedeler kendi olanakları ile  güçlendirme çalışmalarına başlamak zorunda kaldılar.

Ancak güçlendirme bedellerinin daire başına yaklaşık 450 bin ila 500 bin TL arasında olması nedeniyle depremzedelerin bir çoğunun bu bedeli  hemen karşılamalarının mümkün olmaması güçlendirme çalışmalarında aksamalara  yol açıyor.

100 konutun yer aldığı bir sitede 60-70 kişi güçlendirme bedeli öderken, bu bedeli ekonomik olanakları yetersiz diğer sakinlerin vatandaşların ödeyememesi, doğal olarak binaların güçlendirme çalışmalarının aksamasına ve  uzamasına neden oluyor.

AFAD Ne Diyor?

Konu ile ilgili AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, güçlendirme ruhsatı alınıp, işlemler bittikten sonra, ilgili fatura ve belgelerle AFAD'a başvuru yapılması gerekiyor.

Depremzede vatandaşlar, 360 bin TL dolayında olması öngörülen güçlendirme kredisindeki belirsizlik sürerken, ‘Yerinde Dönüşüm’ için depremzedelere verileceği belirtilen 750 bin TL hibe, 750 Bin TL kredinin nasıl ödeneceğini merak ediyorlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ