SİGARADA "DÜZ PAKET" UYGULAMASI 

Bakan Akdağ, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında mevcut düzenlemenin genişletileceğini duyurdu. Geçmiş dönemlerde çok tartışılan "düz paket" uygulaması, bir kez daha gündeme geldi. Bu konuda kanuni düzenleme gerektiğini bildiren Akdağ, düzenlemeyle sigara paketlerinin tezgahlarda görülemeyecek şekilde kapalı dolaplarda bulundurulmasının zorunlu hale getirileceğini açıkladı. İkinci bir adım olarak da Avustralya'da başlayan ve bazı ülkelerin de uygulamaya koyduğu "düz paket"e geçişin sağlanacağını dile getiren Akdağ, "Sigara markaları küçücük, görülmeyecek şekilde paketin bir köşesine konulacak. Paketin kalan kısmı uyarı ile ya da benzeri şekilde doldurulacak" bilgisini verdi.

Tütün kullanma oranlarındaki artış üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, denetim elemanlarını da canlı takibe aldı. Bakanlık, denetim elemanlarının işletmelere hangi işlemleri uyguladığını görüntülü olarak sistem üzerinden izlemeye başladı.

TÜRKÖK'TE 218 NAKİL YAPILDI

Sağlık Bakanlığının Türk Kızılayı ile yürüttüğü ve 1 Nisan 2015'te faaliyete geçen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi kapsamında, donör sayısı 155 bine ulaşırken, toplamda 218 nakil gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı, 2016 yılı içerisinde organ bağışı farkındalığı çalışmalarına da ağırlık verdi. Organ nakillerinde, 3 bin 375 böbrek, bin 379 karaciğer, 67 kalp, 20 akciğer, 6 pankreas, 5 ince bağırsak olmak üzere 2016 yılında 4 bin 852 nakil gerçekleştirildi. Bakanlığın yürüttüğü organ bağışı faaliyetleri kapsamında, aile izni alma oranı yüzde 28'e yükseldi. Buna bağlı olarak da kadavradan bağış oranı yüzde 9 oranında arttı.

Türkiye, Suriye ve Halep'ten gelen yaralılara yardım elini uzatarak sahra hastanelerinde sağlık hizmeti verdi. Cerablus bölgesinde bulunan okul bahçesine kurulan 30 yataklı sahra hastanesinde yaralıların ilk müdahaleleri gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı 2016 yılında, ambulans filosunu da büyüttü. 836 ambulansın hizmete dahil olmasıyla vatandaşın hizmetindeki ambulans sayısı 5 bine ulaştı.

TAMAMLAYICI TIP POLİKLİNİKLERİ AÇILIYOR

Sağlık Bakanlığınca, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının kapsamının genişletileceği açıklandı. Bu kapsamda, ruhsatlandırma ve sertifikasyon hizmetlerinin artırılacağı, pilot hastanelerde "tamamlayıcı tıp poliklinikleri"nin açılacağı belirtildi.

SAĞLIK TURİZMİ KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULDU

Sağlık endüstrisi ve sağlık turizminin geliştirilebilmesi için Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurul ile Türkiye'nin sağlık turizminden aldığı payın yükseltilebilmesi, sağlık turizmi ihtiyaçlarına kaliteli, konforlu ve güvenilebilir entegre çözüm ortamının sağlanabilmesi ve Türkiye'nin bu alanda dünyada marka haline getirilmesi amaçlandı.



İLK YERLİ HEPATİT B AŞISI ÜRETİLDİ

Türkiye'de ilk kez yerli morfin geliştirerek ruhsat alan Hacettepe Üniversitesi, yerli aşı konusunda da çalışmalarını tamamlayarak hepatit B aşısı üretti. Hacettepe Üniversitesi, hepatit A aşısı üretimi için de çalışmalara başladı. 

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önlenebilmesi için hayata geçirilen düzenlemeler doğrultusunda, "elektronik kayıt sistemi" devreye sokuldu. Buna göre, sağlıkçılara yönelik şiddetle ilgili bilgiler, risk analiz raporlarının hazırlanabilmesi için geliştirilen "Beyaz Kod Yazılım Sistemi"ne geçirildi. Elektronik ortamda kayıt altına alınmasına olanak tanınan sistemle, sürecin tüm ilgililerce elektronik ortamda takip edilebilmesi sağlandı.

AİLE HEKİMLERİNİN ZORUNLU 8 SAAT NÖBETİ KALDIRILDI

2005 yılında başlatılan, 2010 yılında Türkiye'nin tamamında yaygınlaştırılan aile hekimliği uygulaması genişletildi. Aile hekimi başına düşen nüfus ortalamasının azaltılabilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Aile hekimlerinin 8 saat zorunlu nöbet uygulaması kaldırıldı. Bu mevzuat değişikliğine göre aile hekimlerine, Devlet Memurları Kanunu'nda açıklanan yerlerde ihtiyaç halinde nöbet görevi verilebilecek.

İÇME VE ŞEBEKE SULARINA GÜVENLİK

İçme ve kullanma sularının kontrolü kapsamında, şebeke sularının Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinden etkin şekilde takibinin yapılması ve risk haritalarının oluşturulması için süreç başlatıldı. Yürürlüğe giren düzenlemeyle, AB'ye üye olmayan ülkelerden ithal edilen doğal mineralli sular için "doğal mineralli su onay sertifikaları"nın geçerlilik süresi bir yıldan 5 yıla, damacanalarda kullanım ömrü de 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı, bir damacananın kullanım sayısı önceden olduğu gibi 75 kere olarak sabit tutuldu.

Köylerdeki içme suyu depolarına da otomatik klorlama şartı getirildi.

SERTİFİKASIZ KOZMETİKLERDE "ORGANİK-DOĞAL" İBARESİ KULLANILAMAYACAK

Kozmetik ürünlerin kullanımına ilişkin de harekete geçen Sağlık Bakanlığı, söz konusu ürünlerin kullanımında bilgilendirme kılavuzu hazırladı. Kılavuza göre, sertifikasız kozmetik ürünlerin ticari adında "organik" ya da "doğal" ibaresi kullanılamayacak, ürünlerin organik bileşenler içermesi durumunda ise "içindekiler listesi"nde organik bileşenler belirtilecek.

RENKLİ REÇETELER ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILDI

Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yer aldığı kırmızı ve yeşil reçeteler, bu yıl içinde elektronik ortama aktarıldı. Renkli reçetelerin elektronik ortama aktarılması ile hangi ilde ne kadar reçete yazılabildiği takip edilecek, kontrolleri de daha kolay yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı, 2017 yılında renkli reçeteleri 81 ilde hayata geçirecek. Başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki 100'den fazla eczaneye kapatma cezası verildi.

BİTKİSEL ÜRÜNLER REÇETEYE GİRDİ

Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan ve eczanelerde satışına onay verilen bitkisel ürünler, artık elektronik reçeteyle satılabilecek. Buna göre, fitoterapi eğitimi alan hekimler, nar çekirdeği, çörek otu tohumu yağı, kekik ve defne yaprağı gibi ruhsatlı ürünleri reçeteye yazabilir duruma geldi.

SAĞLIKLI YAŞAM KÜLTÜRÜNÜN TEŞVİKİ İÇİN PROGRAMLAR

Sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesi amacıyla, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, Diyabet Önleme ve Kontrol Programı, Tütünle Mücadele Programı, Ruh Sağlığı Kontrol Programı, Bağımlılıkla Mücadele Programı, Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı, Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak Programı, Kronik Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı, Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı ve Uygulama Programı, Kas ve İskelet Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programlarına yönelik planlamalar yapıldı. Hareketli yaşamın desteklenmesi ve yerel yönetimlerin bisiklet yolları yapmasını teşvik etmek için çok sayıda bisiklet dağıtıldı.

OKUL KANTİNLERİNE YENİ DÜZENLEME

Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında, okullarda eğitim verildi ve Beslenme Dostu Okul Programı başlatıldı, okul kantinleriyle ilgili yeni düzenlemeye de gidildi. Bu kapsamda, okul kantinlerinde zararlı maddeler içeren kola ve gazlı içecekler, cips, gevrek çerezler, enerji içecekleri, tüm şeker ve şekerleme türleri ve benzeri gıdalar yasaklandı. Kahvaltılık gevrekler, unlu mamuller, ezilmiş-kırılmış buzlu içecekler ve benzeri besin değeri düşük ve yüksek kalorili gıdalar sınırlandırıldı.

Ayrıca diş çürüklerini önlemek için 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, ana sınıfı ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin yüzde 35'ine florürlü vernik uygulandı. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ana sınıfı, 1. ve 2. sınıf öğrencilerine, yılda iki kez florürlü vernik uygulamasına devam edilecek ve okullarda diş fırçası ve macunu dağıtımı yapılacak.

Editör: Haber Merkezi