Geçtiğimiz günlerde Elazığ Basın İlan Kurumu Müdürlüğü görevine atanan Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Abid Vanlı'nın yerine Aslan Deveboynu seçildi.

Uzun yıllardır Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyet Başkanlığı (KBGC) görevini başarı ile sürdüren Abid Vanlı, görevini Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Arslan Deveboynu’na devretti.

Özel bir tesiste düzenlenen program ile bir araya gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, yeni başkan ve yönetimini belirledi. Uzun yıllardır cemiyetin başkanlık görevini yapan ve Elazığ’a Basın İlan Kurumu (BİK) Müdürü olarak atandığı için görevi bırakan Abid Vanlı, Kahramanmaraş’a ve cemiyet başkanlığına veda konuşması ile görevini devretti. Vanlı’nın selamlama konuşmasıyla birlikte geçmiş ve gelecek arasında köprü kurulan toplantıda bundan sonraki süreçte en iyi hizmet için kollar sıvandı.

10 Sarı Basın Kartı 46’ya Ulaştı

Cemiyet ve Federasyon olarak Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde temsil ettiğini söyleyen, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı ve Elazığ Basın İlan Kurumu (BİK) Müdürü Abid Vanlı, kendisine üyesi olmayan gazetecilere dahi destek olduğunu ifade etti. Vanlı, “Liseden bu yana bu camianın çatısı altında memlekete hizmet etmeye çalıştım. Elbette ki hatalarım olmuştur. Cemiyet ve Federasyon konusunda memleketimi en iyi şekilde temsil ettim. Federasyon çalışmalarıma başladığımda Kahramanmaraş’ta taş çatlasa 10 sarı basın kartı vardı. Bugün 46 sarı basın kartı, 11 sürekli basın kartı var. Bunların yüzde 80’inde bizzat referansım var. Bundan hem mutluluk hem de gurur duyuyorum. Bu benim üyem değil diye ayırt etmedim. Bu konuda bana müracaat eden herkese gerekli yolu gösterdim. Denetlemelerde elimden geldiği kadar açık arayan gazeteci değil, açık kapatan pozisyonunda oldum. Memlekette bizi belki çok adam yerine koymadılar ama gerek Basın Yayın gerekse Basın İlan Kurumunda her zaman güçlü bir cemiyet olarak memleketimi temsil ettim. Evet güçlü bir cemiyet ama, gariban bir cemiyet başkanlığı yaptım. Gittiğim her yerde memleketimi en ala şekilde hediyelerle temsil ettim. Dedim ya gariban cemiyetiyim. Ama zaman zaman dedikodusu yapılsa da her işimi büyük oranda sponsorlarla hallettim. Son yıllarda içerde büyük faaliyetim olmadı. Ama 2004’te zamanın Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in katıldığı panel ve 2005’de yaptığım Başkanlar Konseyi hala federasyon camiasında konuşulur ”diye konuştu.

7/24 Yine Emrinizdeyim

Çocukluğumu, gençliğimi, meslekteki çıraklığını ve ustalığını bırakarak gittiğini söyleyerek katılımcılara duygu dolu anlar yaşatan Vanlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi gidiyorum. Çok yakınlarımdan birkaç kişi hariç kimseden incinmedim. Zaman zaman kırdığım arkadaşlarım olmuştur. Helallik diliyorum. Cemiyet başkanlığım süresince bana destek veren Afşin, Elbistan, Göksun, Andırın ve Pazarcıklı meslektaşlarımın hepsine sonsuz teşekkür ediyorum. Şu anda Kahramanmaraş basının şimendiferi durumunda olan Manşet ve Bugün gazetelerinin sahipleri Aslan Deveboynu ve Mehmet Yüzbaşıoğlu’na bana duydukları güvenden dolayı çok teşekkür ediyorum. Her zaman yanımda olduklarından emin olduğum her iki gazetenin alt kadrolarına ayrıca teşekkür ediyorum. Gelir miyim gelmez miyim bilmiyorum. Ama 7/24 yine emrinizdeyim. Çocukluğumu, gençliğimi, meslekteki çıraklığımı, haddim olmayarak ustalığımı bırakarak gidiyorum. Yönetim olarak çok güçlü bir ekip oluştu. Bundan dolayı gözüm arkada değil. Aslan ağabeyime, Mehmet ağabeyime, Serdar ağabeyime, Ökkeş ağabeyime ve Ömer kardeşime yönetimi devraldıklarını için minnettarım. Çok istediğim bir kuruma geçtiğim için gittiğimden dolayı pişman değilim. Tek sıkıntım yanımda götürmek isteyip de götüremediğim var. Hoşça kalın.”

‘Kapımız ve gönlümüz herkese açık’

Görevi Abid Vanlı’dan teslim alan Kahramanmaraş Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti yeni Başkanı Arslan Deveboynu, kendisine verilen görevi iyi şekilde yerine getireceğini söyleyerek, Kahramanmaraş’ın ve özellikle de gazetecilerin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.Başkan Deveboynu, “Bize bu görevi verdiğiniz için size teşekkür ederiz. Bizde bundan sonra burada bize düşen ne ise Abid kardeşimden sonra yolumuza devam edeceğiz inşallah. Kendi içimizde iyi bir yönetim oluşturduğumuza inanıyoruz. Nasıl şu anda Türkiye’nin birlik ve beraberliğe ihtiyacı varsa bizimde kendi içimizde Kahramanmaraş olarak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Parçalanmak doğru bir şey değil, parçalanmayalım, bir araya gelelim. Bizim kapımız ve gönlümüz herkese açık. Ofis boyundan, muhabirinden, yazarından herkese kapımız açık. Bizle çalışan arkadaşlar beni ve ekibimi tanırlar. İçimizde çalışan ve bizi bilen arkadaşlar bizimle olan çalışma tarzımızı da bilirler. Biz herkesle birlikte olmak niyetindeyiz. Hep beraber olalım. Bu cemiyeti alalım, maddi olarak geçmişte belki cemiyetin çok bir maddi konumu olmayabilir ama biz kendi içimizde bunu maddi ve manevi olarak iyi değerlendirirsek biz cemiyetimizi de güçlendiririz. Söz sahibi yaparız” ifadelerini kullandı.

‘En İyi Görev İçin Bayrağı Elimize Aldık’


Geleceğin daha iyi olacağı kanaatinde içerisinde olduğunu söyleyen, Deveboynu, şunları kaydetti: “Abid kardeşime teşekkür ediyorum. Yıllarca bu işi yapmış, ben her zaman da dedim Abid başkan, bu haliyle bu cemiyeti çok iyi taşımış. En son biz kendi içimizde Basın İlan Kurumu’ndan yayın hakları olan arkadaşlarımızla sohbetimizde de ben bunları konuşmuştum. Demiştim ki arkadaşlar biz cemiyet diyoruz ama biz acaba cemiyetin üyesi olarak veya oranın bir katılımcısı olarak ne yaptık, Abid’in yanında ne kadar olduk. Ne kadar bulunduk. Bir şeyi beklemek için önce onun yanında olmak gerekiyordu. Hakikaten eğer göreve başlamasaydı biz bunu kendi içimizde böyle bir kurgulamıştık. Mehmet ağabey sağ olsun orada bize destek vermişti, tabi niye olmasın demişti. Bizde bu görevi aldık ve arkadaşlarımız, yönetim kurulumuzla birlikte ve üyelerimizle en iyisini yapmak için bu bayrağı elimize aldık. İnşallah en iyisini de yaparız. Hepinize teşekkür ederim, ayağınıza sağlık.”

‘Günümüz gazeteciliği dünyanın en zor işidir’

Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu dile getiren Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve KBGC yönetim kurulu üyesi Mehmet Yüzbaşıoğlu, “Gazetecilik özelliklede günümüz gazeteciliği dünyanın en zor işidir çünkü Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Kendinize dikkat etmek zorundasınız. Haberlerimizin başlıklarını atarken, içeriğini yazarken özellikle de köşe yazarlarının önemi daha da fazlalaştı. Kahramanmaraş’ta ki gazeteci arkadaşlarımızın bu konuda çok özen gösterdiğine inanıyorum. Şu anda bizim birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemden geçiyoruz. Kahramanmaraş’ta gazetecileri ele aldığımız zaman ise kentte ki gazetecilerimizin ekonomik seviyesi düşük olabilir ama kültür seviyesi ahlakı ve donanımı diğer illere oranla daha da fazladır. Tabi ki bu arkadaşların ekonomik olarak iyi bir yere gelmesi elbette çok önemlidir ancak bu o kadar mümkün olmuyor çünkü insanlarımız bu mesleğe destek vermiyor. Destekte vermeyince gazetelerde ki yönetimler her zaman ceplerinden harcamak zorunda kalıyor bunun sonucunda da bazı arkadaşlar işsiz kalıyor. Şimdi ise burada Gazeteciler Cemiyeti başlığı adı altında bir toplum oluştu. Bu zaman kadar ise AbidVanlı’yı eleştirdik. Her zaman eleştirdik ancak bizlere çok faydası oldu. Eleştirmemizin nedenlerinden birisi ise ekonomik nedenden kaynaklanıyordu. Şimdi ise Abid Başkan gidiyor ancak giderken de bizlere unu, şekeri, yağı koymuş gidiyor ve bundan sonraki süreçte de bize helva yapmak kalıyor.   Bizim ise bu görevi en güzel şekilde üstlenmemiz gerekiyor. Başkanlık ve yönetim kolay bir iş değildir. Zannediyorum ki bu yönetim ise kendisine düşen görevi en güzel şekilde yerine getirecektir. Bundan sonraki süreçte birbirimizi eleştirmeyi bırakmamız gerekir ve gelecekle ilgili daha iyi neler yapılabilir düşüncesine odaklanmalıyız.  Oturup konuşmamız gerekir. Gazeteci arkadaşlarımıza neler yapabiliriz. Bundan sonra yükümüz ağır ve bu konuda ise yönetim elinden geleni yapacaktır. Bundan sonrada birlik ve beraberlik içerisinde sorunlarımızı çözmeliyiz ki sorunlarımız o kadar kolay değil ne gerekirse yapmamız gerekir. Yeni cemiyetin hayırlı uğurlu olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘KAMERASI BOYNUNDA SEVDASI YÜREĞİNDE’

Gazeteciliğin Kahramanmaraş’a alan sevdasından dolayı icra ettiğine işaret eden Gazeteci Yazar ve KBGC yönetim kurulu üyesi Serdar Erdoğan Yılmaz, şunları kaydetti: “Benim asıl mesleğim avukatlık ve mühendisliktir. Fakat benim gazeteciliğe bakış açım ayrı bir sevdadır ve buda Kahramanmaraş’a olan sevdamızdan kaynaklanıyor. Tüm gazeteci arkadaşlarımın temellerinde de Kahramanmaraş sevdası olduğunu görüyorum. Kahramanmaraş’ta bizim yıllardan bu yana çektiğimiz sıkıntı birbirimizi ayağını kaydırmaya çalışmaktır. Anca bundan sonraki süreçte ise AbidVanlı’nın gayretleri sonucunda gelinen noktada tüm gazeteciler arasında bir kaynaşma olacağını hissediyorum. Bu toplantı ise bir başlangıçtır bundan sonraki süreçte de çok daha iyi olacağımızı ümit ediyorum. Kahramanmaraş’ı sevmeyen adam omzuna kamerayı alıp çarşıda fotoğraf çekemez çünkü bunu yapmak içinden gelmez. Gençlerimizi Kahramanmaraş sokaklarında ellerinde fotoğraf makinesi ile gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Gazetecilerimizin kamerası boynunda sevdası yüreğindedir. Kimyada katalizör vardır ve reaksiyonlar arasında kaynaşma sağlar. Bende kendimi bir katalizör görüyorum. Basında ki değerli arkadaşlarım arasında birleştirici görev yapmak istiyorum. Yönetici arkadaşlarımda benim bu sevdama karşılık beni yönetime davet ettiler. Bende bu görevimi sonuna kadar en iyi şekilde yapmaya razıyım. Konu Kahramanmaraş olunca biz her zaman birlik ve beraberlikten yanayız. Basın birlik içerisinde olmazsa halk nasıl bir araya gelsin. Özelliklede basının onurunu korumamız gerekir basın kamu görevi yapıyor. Şehrin valisi, kaymakamı ne iş yapıyorsa basında aynı görevin bir başka türlüsünü yapıyor. Ben özellikle gazeteci arkadaşlarımdan kendilerine güvenlerini istiyorum. Bir kaymakamın veya bir valinin kapısında beklerken ezilmeyin. Sizde kamu görevi yapıyorsunuz kendinizi ezdirmeyin ama temelde sevgi olsun. Severek onurunuzu koruyun. Basında önce birlik ve beraberlik önemlidir. Arkasından ise basının onurunun korunmasıdır. Bunları yapmak için ben elimden geleni yapmak içinde yönetime katılıyorum. Sonuna kadar sizinle beraberim.”

Program sonunda Arslan Deveboynu AbidVanlı’ya hizmetlerinden dolayı plaket takdim etti.

Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Yeni Yönetimi şu isimlerden oluştu; Arslan Deveboynu Manşet Gazetesi İmtiyaz sahibi, Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Gazeteci Yazar Serdar Erdoğan Yılmaz, Elbistan Kaynarca Gazetesi imtiyaz sahibi Ökkeş Saatçi, Yeşil Afşin Gazetesi imtiyaz sahibi Ömer Kösabalaban.

Düzenlenen programa, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, İl Kültür ve Turizm Müdürü SeydihanKüçükdağlı, Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürü Halit Uğur, Onikişubat Belediyesi Basın Danışmanı Yusuf Taş, Pazarcık Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Akbaba, Pazarcık Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Mutlu Tutak, kentte görev yapan gazeteciler, Elbistan, Afşin, Andırın, Göksun, Pazarcık ilçelerinde görev yapan çok sayıda basın mensubu katıldı.

BÜYÜKŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ NEREYE ÜYEDİR?

Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu üyesidir. Akdeniz Gazeteciler Federasyonu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde Yeni Hatay Gazeteciler Cemiyeti, Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler cemiyeti ve Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’nin katılımıyla kuruldu. Yaklaşık 20 bin gazeteci, 85 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile kurulan Gazeteciler Konfederasyonu’nun Birinci Genel Kurul Toplantısı 10 Mayıs 2014’te yapıldı.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Haber Merkezi