EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Çöllolar kömür sahasında yaşanan göçük olayları hakkında bazı ulusal gazetelerde yer alan haberlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Alış, “Öyle bizim arkadaşlarımızın yazdığı rapora kayıtsız kalmamız mümkün olamaz” dedi.
 
 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde, Santral Müdürü Alper Özcan ve AEL İşletme Müdürü Süha Dinç ile birlikte, EÜAŞ’ın Çöllolar maden sahasındaki incelemeleri ile yaptığı denetimler ve yazışmalar hakkında bilgi veren Alış, bir ulusal gazetede yer alan ve belge diye adlandırılan yazışmaların hepsinin gereğinin yerine getirildiğini belirterek, ‘‘Bu haberleri yapanlar sadece raporların içeriğini yazıyorlar, raporlarla ilgili yapılan çalışmaları ve denetimleri neden yazmıyorlar?’’ dedi.
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, “Afşin-Elbistan B Termik Santrali müdürümüz Alper Özcan, 26 Şubat 2010 tarihinde Maden Sahaları Daire Başkanlığı’na yazdığı yazıda, Çöllolar açık kömür işletmesinin güneybatı şevinde oluşan kaymaların önlenmesi için Park Teknik ile yapılan görüşmeler neticesinde alınması gereken tedbirler belirlenerek, ekte gönderilen tutanak imzalanmıştır. Şevde çatlaklar olduğunu söylüyor ve şu anda toprak altında bulunan Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile yani Park Teknik ve EÜAŞ’dan görevli arkadaşlar ‘ne yapılması lazım?’ diye çalışmalar yapılıyor ve iç döküm ile topuk yapılmasına karar veriliyor. Bunun için de tutanak tutuluyor. Şimdi burada yapılanlardan hiç bahsetmiyorlar. Yalnız ‘belgeler bulduk’ diyorlar. O belgeleri de bizim arkadaşlar vermiştir büyük ihtimalle yoksa erişmeleri mümkün değil. Alper Bey yokken onun yerine vekâlet eden Arif Şahin 28 Ocak 2010’da bir yazı yazıyor. Tedbirlerin alınmasından bir ay önce yazı yazmış. Biz Park’a ulaşıyoruz ve ‘burada çatlaklar var’ diyoruz. Arif Şahin yazısında Afşin-Elbistan Çöllolar Açık Maden İşletmesi’nin takibi ve kontrolü kapsamında kontrol teşkilatı olarak kömür ocağında yapılan incelemeler sonunda oluşturulan rapor ekte sunulmaktadır. Rapor, güneybatı şevinde çatlaklar olduğunu yazıyor. Bunun üzerine EÜAŞ Park Teknik’e yazıyor’’ diye konuştu.
Alış, konuşmasının devamında şunları söyledi:
‘‘Daha sonra da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden gelen ekipler iç dökümün hızlandırılmasını, şev açıklarıyla ilgili çalışmanın yapılmasını ve de topuk diye tabir ettiğimiz güçlendirilmesinin yapılmasını istiyor. Bunların hepsi yapılıyor. Bunun dışında EÜAŞ Genel Müdürü AEL İşletme Müdürü Süha Dinç’e ‘git gör ve bana bilgi ver’ diye talimat veriyor. Bunun üzerine Süha Bey’de inceleme yapıyor ve tespitlerini 16 Şubat 2010’da EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne bir yazıyla bildiriyor. Yazıda, ‘Güneybatı şevinde gelişen çatlak yerinde görüldü. Çatlağın güneybatı şevine paralel 350 metre uzunluğunda olduğu görüldü. Ocak tabanında da yukarıdaki çatlağa paralel kabarma hattı gözlendi. İlk çatlağın 8 Ocak 2010 tarihinde fark edildiği ifade edildi. İlk çatlağın fark edilmesinin ardından sahanın muhtelif yerlerine konulan rasat noktalarından aletli ve manüel olarak periyodik normal ölçümler yapılmaktadır. Muhtemel bir şev hareketini önlemeye yönelik olarak da kömür kazısı bitirilmiş alanlarda taban kili üzerine iç döküme başlamıştır. Bu dökümün de kömür kazısıyla birlikte sürdürülmesi gerekmektedir’ deniliyor. Yani bir şeyler yapılıyor. Sanki burada ‘bir şeyler yazılmış ama EÜAŞ kulağının üzerine yatmış’ gözüküyor. Biz, isimsiz ve imzasız bir şikâyet geldiğinde dahi hemen üzerine gidiyoruz. Öyle bizim arkadaşlarımızın yazdığı rapora kayıtsız kalmamız mümkün olamaz. Mademki buraya yazıyorsun, ne yapıldığını da yazman lazım. İç döküm yapılmış. Yeterli yapılmış mı, bu işten bizde sorumlu olduğumuz için iç dökümün projesine uygun olarak yeterli bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Buna rağmen bu olaylar oldu. Ama buna rağmen bu olaylar oldu, artık onu ilim sahiplerine bırakalım. Onlar araştırmalarını, incelemelerini bitirsinler, ondan sonra yapılması gerekli her şeyi yapacağımızı taahhüt ediyoruz EÜAŞ olarak. Enerji Bakanlığı da bunu taahhüt ediyor, iş nereye varacaksa, bunun sonucunda ne olacaksa. İş müfettişleri ile diğer müfettişlerle görüştüm ve bu sürecin ne kadar süreceğini sordum, onlarda bir hayli süreceğini söylediler. Bugün savcılığın İstanbul Teknik Üniversitesi’nden atadığı 3 profesör ve 1 doçent geldi. Şu anda onlar sahada çalışıyorlar. Onların hazırlayacağı raporları göreceğiz. Zaten bizim önümüzü görmemiz için de böyle bir raporun çıkması lazım.”
AEL İşletme Müdürlüğü tarafından kömür çıkartılan Kışlaköy sahası içinde rapor hazırlanacağını belirten Alış, Çöllolar’da yapılacak çalışmaların ise bilim adamlarının raporuna göre şekilleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
‘‘Kışlaköy içinde üniversiteden bir rapor hazırlatacağız yaptığımız işin doğru olup olmadığını, bu şekilde devam etmenin bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağını görmek için. Çöllolar’da da eninde sonunda bir karar alınacak ve bu sahada tekrardan kömür çıkarılmaya devam edilecek. Ama bu göçüğün sebebini bilmeden oraya adam sokmanın veya sözleşmenin devam etmesinin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Önce onun sebebi olacak ve bize birileri ‘sizin çalışmanız şu ana kadar doğruydu ama buna rağmen bu tamamen olağan dışı bir olaydı ve oldu, sebebi de tamamen aşağı yukarı şunlar tetikledi’ veya da ‘burada hem işletmecinin kusuru şudur, sizin kontrol mekanizmanız da bunu atlamıştır’ derler ve de biz bir daha bunun olmaması için tedbirlerini alırız ama ona sebebiyet verenlerinde mutlaka kanun önünde bir karşılığı vardır, onu da yaparız.’’