Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, katıldığı televizyon programında Afşin-Eshab-ı Kehf Külliyesi’nden bahsetti. Yazar Uğurluel, Afşin’de bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi’nden çok etkilendiğini belirterek, “Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olma olasılığı çok yüksek” dedi.

Afşin Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin 2005 yılında düzenlemiş olduğu bir konferansa gelen ve buradan da Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni gezen Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Habertürk’te Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nden bahsetti.

 

Habertürk’te yayınlanan “Bilinmeyen” programının gecen haftaki konuğu Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel oldu. Mimarideki sırlı semboller ve mezar taşlarındaki sırların konuşulduğu programda Eshab-ı Kehf hadisesine de değinildi. 

Hereke’de bir evin tavanında 7 uyurların isminin yazdığını söyleyen Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, “3-4 sene önce Kocaeli’nin Hereke ilçesinde, konferanstayım. Konferansta Tılsımlı sembolleri anlatıyorum. Tabi şu sembol bu anlama geliyor, bu sembol bu diyince herkesin dikkatini çekti. Konferans bittikten sonra Hereke’nin belediye başkanı bana dedi ki, Bizim dededen kalma bir evimiz var. Orada yazılar var, biz hiç bilmeyiz çocukluğumuzdan beri o kitabe duruyor orada dedi ve bunu bir öğrensek dedim ve gidip baktık. Gecenin karanlığı çıktık baktık zabıtalar ile beraber. Tahta merdivenler kuruldu ev ahşap Osmanlı evi ve 3 katlı. Evden kitabe alındı ve kitabeyi okudum. Kitabede Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayuş ve köpekleri ismi Kıtmir bunlar Eshab-ı Kehf’in isimleri. Bunlar Roma döneminde yaşamış insanlar. Romanın putperest döneminde Hz. İsa yeni zuhur etmiş tek bir Allah’ı anlatıyor ve o günlerde Dakyanus’un zulmünden kaçan 5 tane asil ve zengin genç. Yolda bir çobana rastlıyorlar ve çoban soruyor ne yapıyorsunuz siz 5 gençte biz putperestlerin zulmünden kaçıyoruz diyorlar. Bunun üzerine çoban bende sizinle gelmek size katılmak istiyorum diyor. Bununla beraber çobanın köpeği de onlarla beraber gidiyor. Onlarda bir mağaraya sığınıyorlar ve 300 küsur yıl zaten Kuran’ı Kerim’de bunu uzun uzun anlatmaktadır” şeklinde konuştu

 

Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nden etkilendiğini kaydeden Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, “Mesela Efes’te bir Eshab-ı Kehf mağarası var, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Eshab-ı Kehf var ki ben buradan çok etkilendim. Gerçek Eshab-ı Kehf’in orası olma ihtimali çok yüksek. Tarsus’ta var Eshab-ı Kehf mağarası en meşhur orası, bunların dışında Ürdün’de, Yemen’de ve bir çok yerde var. Şimdi Eshab-ı Kehf’in isimlerini bir vatandaş neden evine, oraya buraya yazar. Topkapıda elbise bölümünde Şehzadelere ait namaz takkesi var. Takkenin üzerinde yazıyor Eshab-ı Kehf’in isimleri. O mağarada 300 sene soğuk, vahşi hayvanlar ve binlerce sıkıntı olabilir, biz oraya gidip kapansak başımıza her şey gelebilir. Allah o insanları 300 sen korudu sadece ona inanıp ve o yanlıştan kaçtıkları için. Yarabbi sen o gençleri sadece sana inandıkları için 300 sene koruyup kolladın ya bizde koruduğun o güzel gençlerin isimlerini her yere yazıyoruz onların isimlerinin yüzü suyu hürmetine sende bizim evimizin ahalisini mağara ahalisi gibi koru ve muhafaza et. Ben gene bir konferansımda tarih anlatıyordum konferanstan sonra bir teyze ağlayarak yanıma elime bir şey sıkıştırdı ve bunu yanında taşı dedi. Sonra gitti teyze bende onu attım cebime ve tenha bir zamanda çıkarıp baktığımda Mührü Süleyman var ve Eshab-ı Kehf gençlerinin isimleri var.” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi