Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Afşin, Konya-Karapınar, Soma, Çayırhan-Dinar'da kalorifik değeri eskilerden daha verimli 7 milyar tondan fazla yeni rezerv bulunduğunu belirti ve yerli kömür için ihalelere çıkılacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin seyahati dönüşünde enerji gündemine ilişkin, gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Afşin'de, kaloriferik değeri bin 100 kalori civarında linyit rezervi olduğunu aktaran Albayrak, ülke genelindeki hedeflerinin 4 ile 5 bin megavat arasındaki kömür santralini hayata geçirmek olduğunu söyledi.

VAKIFLAR YERLİ KÖMÜRE KARŞI

Yerli kömür için önümüzdeki dönemde ihalelere çıkılacağını aktaran Bakan Albayrak, 7 milyar tondan fazla kalorifik değeri eskilerden daha verimli yeni rezerv bulduklarını belirterek, şunları anlattı: "Afşin'de 1.100, Konya-Karapınar, Soma, Çayırhan-Dinar'da 2.000 kalori civarında. 'Dünya temiz enerjiye gidiyor biz hâlâ kömür diyoruz' denilebilir. Dünyada kömür payı yüzde 35-40'larda. Bizde 13'lerde. Rezervlerimizi dahi kullanamıyoruz. Bir kesim çıkıyor, 'yerli kömüre karşıyız' diyor. Bakıyorsunuz, bunların arkasından bazı vakıflar, onların arkasında da bazı ülkeler çıkıyor. O ülkelerin firmaları veya siyasi temsilcileri bize gelip 'Sayın bakan ithal kömür santrali için bize izin verin' diyor. Bu oyunu görmemiz gerekir."

4-5 BİN MEGAVAT KÖMÜR SANTRALİ

Yeni kömür yatırımlarında öncelikli konunun çalışma şartları ve işçi güvenliği olduğunu anlatan Bakan Albayrak, "Verimlilik, iş güvenliği ve istihdam kapasitesinin artırılması. Bu çerçeveden bakıyoruz. Hedefimiz inşallah 4-5 bin megavat kömür santralini hayata geçirmek. Öncelikle çalışmaları tamamlanan sahaları özelleştireceğiz. Kaybedecek bir dakikamız yok. Bizim 7 gün 24 saat ve 365 gün 6 saat vatandaşımıza güvenli elektrik sunmamız gerekiyor" diye konuştu.

Yatırımları devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaptıklarını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: "Hazine garantisi vermiyoruz. Devletin borçluluğunu artırmıyoruz. Kömür sahalarına yatırımlar en uygun, makul maliyetten yapılacak. Biz onayları alınmış, yatırıma hazır hale getirilmiş sahalar hazırlayalım ki, ihaleden sonra hemen yatırıma başlanılsın. Üretim başlasın, istihdam sağlansın istiyoruz."

ANA HAT DEĞİŞİYOR 5 SAAT KESİNTİ YOK

Bakan Albayrak, havai hatlarla ilgili olarak da yeni bir sisteme geçileceğini belirterek, "TEİAŞ'ta teknik ekipler oluşturduk. Ekibi yurtdışında eğitimlere gönderdik. Ana hat kesilmeden canlı bakımları yapılacak. Yani 'Ana hat değişiyor, 5 saat kesinti var' dönemi olmayacak. Bu teknik ekiplerin sayısını da artıracağız" dedi.

DAĞITIMCILARA DEĞNEK VE HAVUÇ

Türkiye'deki elektrik şebekesinin 40 yıl önceki altyapıyla çalıştığını, yenileme için 18 milyar liralık yatırım yapılacağını anlatan Bakan Albayrak, şu bilgileri verdi: "Altyapı o dönemin nüfusu ve tüketim oranlarına göre yapılmış. Şu anda büyüme oranları ve nüfus ortada. Bunu ben şu şekilde anlatıyorum: Ortada bir yol var ve çukurlarla dolu. Bu yolu sıfırdan asfaltlamamız ve kapasitesini 4-5 şeride çıkarmamız lazım. 2013'te elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamladık, firmalara yükümlülükler getirdik. Enerji sektöründe 2013'ten sonra döviz kurlarının yükselmesi ve tarifeler nedeniyle sıkıntı oldu. Firmalar yatırımları yerine getirmede zorluk yaşadılar. Bu yıl yeni bir süreç başlattık. 21 dağıtım bölgesinde zamansız denetimler yapıyoruz. Şirketlerin yatırımları yerine getirip getirmediğini, call center'larını denetliyoruz. Elder toplantısında resmi ortaya koyduk. Değnek ve havuç mekanizmasını getirdik. İşini iyi yapana havuç, yapmayana değnek mekanizmasını işleteceğimizi açıkça ifade ettik."

1 İLE DOĞALGAZ GÖTÜRECEĞİZ

Hedeflerinin 81 ile doğalgaz götürmek olduğunu söyleyen Albayrak, "Doğalgaz gitmeyen 3 ilimiz kaldı; Artvin, Hakkâri, Şırnak. Çalışmalarımız sürüyor. İnşallah en kısa zamanda buralara da gazı götüreceğiz. Bir de gazı götürmemize rağmen Ağrı gibi kullanamayan illerimiz var. Belediye, süreçleri tıkayarak vatandaşımızın bu imkâna kavuşmasını engelliyor."

 

Editör: Haber Merkezi