Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından Afşin’de 7143 sayılı yasa ile sosyal güvenlik kurumuna borcu bulunan işveren ve sigortalılar için yapılandırma işlemleri ve teşviklerle ilgili sunum düzenlendi.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen sunum, Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürü Harun Akbalaban’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bilgilendirme semineri Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Ramazan Elma’nın sunumuyla başladı.

Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Ramazan Elma, son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğunu hatırlatarak, vergi, sosyal güvenlik primi ve kamuya olan diğer borçların yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Kanunun 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Elma, "Vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, idari para cezaları, SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezaları ve gecikme zamları, trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisil, belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri kanun kapsamında" dedi.

Bu kanunun en önemli özelliği yapılandırılan borcun tamamının, ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde, yurtiçi ÜFE oranında hesaplanan faizinin yüzde 90'ının silinmesi olduğunu kaydeden Elma, şunları kaydetti:

"7143 sayılı kanunla esnaf ve sanatkarlarımız için vergi barışı uygulaması bir kez daha getirilmiştir. Buna göre, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi (muhtasar) ve katma değer vergisi için kanunda belirtilen şekilde matrah artırımında bulunulması halinde, anılan yıllara ait defter ve belgeler incelenmeyecek ve herhangi bir nedenle matrah artırımında bulunan vergiler için ayrıca bir vergi istenmeyecektir. 7143 sayılı kanunun başvuru süresi 31 Temmuz 2018'de bitiyor. Esnafımızın yasadan yararlanması için hemen başvuru yapmasını istiyoruz."

'En kapsamlı yapılandırma kanunu'

7143 sayılı kanunun bu zamana kadarki en kapsamlı vergi barışı olduğunu aktaran SGK İl Müdür Yardımcısı Ramazan Elma, "Üyelere ve esnafa gerekli duyuruları yapmalarını oda başkanlarımızdan özellikle istiyoruz. Çünkü bu kanun bu zamana kadar çıkmış en kapsamlı ve en avantajlı yapılandırma kanunu. Dolayısıyla bu kanundan tüm esnafımızın faydalanmasını istiyoruz" dedi.

Düzenlenen seminere Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş, Afşin Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsin Kamalak ve Afşinli esnaflar katıldı.

Editör: Haber Merkezi