Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Tüm kömür madenciliğinde 'akıllı kömür' dönemini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Akıllı kömür stratejimizi insan odaklı, bilim odaklı ve şeffaf ve açık yönetim olmak üzere üç sac ayağı üzerine kurduk." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2. Yerli Kömür Çalıştayı'nda konuştu.

'MİGEM’in onay vermediği hiçbir kömür çıkamayacak'

Albayrak konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Her ay valiliklere, illerindeki ruhsatsız üretim yapan veya faaliyeti durdurulan sahalar ile ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılması için yazı yazacağız. İşte, 'eksikleri gideriyoruz' adı altında tamamen kömür çıkarmaya yönelik bu art niyetli yaklaşım ihtimaline son veriyoruz. MİGEM’in onay vermediği hiçbir kömür, bu sahalardan çıkamayacak."

'Ruhsat iptaline kadar gideceğiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik. 3 gruba ayırdığımız madenleri risk grubuna göre yılda bir kez denetimden, yılda bir, iki ve dört keze kadar denetime alıyoruz. Güvenlik önlemlerini almayan ve risk yönetimini yapamayan madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz." dedi.

Vatandaşlarımız Her Adımı Bilecek

Üretimde madenci, kullanımda vatandaş sürecin ana belirleyicisi olacak. Yaklaşımımızın temelinden şeffaf ve açıklık olacak. Vatandaşımız her adımı bilecek, sektörümüzde önünü görebilecek. Bir sonraki adım olarak baktığımızda ulaşmak istediğimiz seviye aslında yola çıkış sebebimizin ana unsuru oldu

Üzerimize Düşen Tedbirleri Almak Zorundayız

Dışa bağımlılıktan kurtulacağız. Güvenli madenciliği tesis etmek, ulaşmak zorunda olduğumuz en önemli hedeflerden biri. Artık yürek burkan kazalarla bu sektörün gündeme gelmesini isteyen yok. Bu salondakilere ayrı bir iş düşüyor. Kadere iman etmiş insanlar olarak üzerimize düşen tedbirleri almaya da inanmak zorundayız.

Bu İşi Çok Sıkı Tutacağız

Kaçak kömür madenciliği ile mücadele edeceğiz, teknolojik uygulamaları hayata geçireceğiz. Kaçakla mücadele sektörümüzün önemli sorunlarından bir tanesi. İşletmelerde faaliyeti durdurma cezası veriliyor. Ruhsat ve işletme izni olmayan yerlerdeki işlemi kaçak olarak değerlendiriyoruz. Zaman zaman gündeme geliyor. Kaçakla mücadele stratejimizin temel ayaklarından biri. Bu alanda denetimleri arttırarak, her ay üç ayda bir denetim yaparak bu işi çok sıkı tutacağız. Türkiyemizdeki madencilikle öne çıkmış şehirlerimizin valilerine de seslenmek istiyorum: Onların bu denetimlerin yerel makamlar olarak uygulamasını ve sahada etkin bir faaliyet icra etmesinin önemliliğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Editör: Haber Merkezi