Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mezbahalar Şube Müdürlüğü tarafından işletilen 'Afşin Mezbahası' hijyen şartlarını taşımadığı gerekçesiyle kapatıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatı iptal edilen mezbahada kesimler durdu. Yaklaşık bir hafta önce kapatılan Afşin Mezbahası kasapları sıkıntıya düşürdü.

Afşinli kasaplar, ilçedeki mezbahanın kapatılmasından dolayı kesim yaptırmak için Elbistan'a gitmek zorunda kalıyor. Afşin'den hayvanları alıp Elbistan'a götürüp kestirip tekrar geri getirmenin ekstra bir maliyet olduğunu belirten kasap esnafları, bu durumun hem et fiyatına hem de vatandaşlara yansıyacağını ifade ettiler.

Afşin'deki mezbahanın kapanması üzerine et ve yol sıkıntısı yaşayan kasaplar, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ve Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş ile birlikte Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven'i ziyaret ederek, sorunlarını anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatı iptal edilen Afşin Mezbahası hakkında açıklama yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven" Afşin'imiz 83 bin nüfuslu bir ilçe ve bu şehri mezbahasız bırakamayız." dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek kapatılan mezbaha için çözüm bulacaklarını söyleyen Başkan Güven, " Kapatılan mezbaha konusunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz ile görüşmemiz devam ediyor. Kasaplarımızın ve vatandaşlarımızın sıkıntılarını giderme adına mobil mezbaha kurulması gündemde. Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğunda olan mezbaha işletmesinde olumsuz bir durum çıkması konusunda Afşin Belediyesi olarak kendi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Geçici bir çözüm olan mobil mezbaha konusuna belediye olarak bizlerde üzerinde duruyoruz. İnşallah çok kısa bir sürede Afşin'imize Büyükşehir veya Afşin Belediyemiz tarafından mobil mezbahayı hizmete sunacağız ve vatandaşlarımızın mağduriyetini gidereceğiz" açıklamasında bulundu.

Kapatılan mezbahanın vatandaşları ve kasap esnafları mağdur ettiğine değinen Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Belir Sıtkı Can, " Kasap esnaflarımızın Afşin Ticaret Odası ve Esnaf Odamıza kapatılan mezbaha konusunu bizlere illettiler. Bizlerde esnaf arkadaşlarımızla birlikte Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'i ziyaret ettik ve süreç hakkında bizlere bilgi verdi. Başkanımız mezbaha sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesinde olduğunu belirtti. Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediyesi ile mezbaha konusu istişare halinde olduğunu bizlere iletti" diye konuştu.

Ticaret Odası Başkanı Can, konuşmasına şöyle devam etti:

" 83 bin nüfuslu bir ilçeye hizmet eden esnafın sıkıntı yaşamaması ve vatandaşların mağdur olmaması konusunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'un mezbaha konusunda Afşin'e çözüm sunacağını biliyoruz. 21. yüzyılda bir ilçeden bir ilçeye hayvan kesimi için gidilmesine müsaade etmeyeceğine inanıyoruz. Bu konun çözümü noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşmeye ve derdimizi, sıkıntımız anlatmaya hazırız. Kahramanmaraş'ın en büyük ikinci büyük ilçesi olan Afşin'de mezbaha sıkıntısının giderilmesi noktasında Büyükşehir'in desteğini bekliyoruz"

Afşin'de kesim olmamasının vatandaşları etkileyeceğini belirten Can, " İlçemizde mezbahanın kapanması ilk etapta kasap esnaflarımızı etkiledi. Fakat bir kaç gün sonra kasaplar et kesimi için Elbistan'a gittiğinde bazı aksaklıklar olabiliyor ve etler yetişmiyor. Kasap arkadaşlarımızda Elbistan'a et kesimi için gitmeyi uygun bulmadıklarını ifade ediyor. Afşin'den hayvanları alıp Elbistan'a götürüp kestirip tekrar geri getirmenin ekstra bir maliyet olduğunu bunun hem et fiyatına hem de vatandaşlara yansıyacağını ifade ediyorlar." açıklamasında bulundu.

Afşin'de hiç bir hizmet noktasının kapanmasına tahammüllerinin olmadığını belirten Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş, " İlçemizde kapatılan mezbaha konusunda ne kısa sürede ilgili birimlerin bu konuda hassas davranıp biran evvel açılmasını bekliyoruz. " dedi.

Afşin Mezbahasının kapatılmasının vatandaşları ve kasapları mağdur ettiğini dile getiren kasap esnafı Kenan Kalender, " İlçemizdeki mezbahanın kapanması bizleri Elbistan'a gitmek zorunda bırakıyor. Hayvanlarımızı kestirmek için gidiş geliş 60 kilometre yol gitmemiz gerekiyor maliyetimiz zaten yüksek. Elbistan'da hayvanların kesilmesini saatlerce bekliyoruz. Et yetiştirmek için sabah erkenden gidiyoruz fakat öğlenden sonra bile bitmediği oluyor. Vatandaşlarımız bazen kasaplarımızda et bulamıyor ve mağdur oluyor." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi