Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ta ' Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı'na katıldı.

Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün organizesiyle bir otelde düzenlenen Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı, 20 ilin tarım mühendisleri,  teknik personeller ve ilçe müdürlerin katılımıyla başladı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de, 4 gün sürecek çalıştayda Afşin'in iyi tarım uygulamaları için tüm detayları masaya yatıracak.

Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayına katılan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, şu cümlelere yer verdi:

"İlimizde, bakanlığımızca düzenlenen kuru ürünler ve iyi tarım çalıştayı başladı. Bizde ilçe müdürlüğü olarak çalıştayın açılışına katıldık. İyi tarım mevzuatın hazırlanması için düzenlenen çalıştaya Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Ali Emiroğlu, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, kontrol sertifikasyon kuruluşları başkanı Nurper Mortaş ve ilçe müdürlerin katılımlarıyla il tarım çalıştayı başlamış oldu.

İyi tarım uygulaması, gıda güvenirliği mevzuatı çerçevesinde bitkilerde kullanılan pestisitlerin, zirai ilaçların kullanımının en aza indirilmesi ve kontrol kayıt altına alınabilmesi, güvenilir gıdaya ulaşılması ve giden yolun kısaltılması için uygulamaya konulan bir sistemdir."

İyi tarım uygulamaları kapsamında ilçemizde de başvurular almaya başladığını belirten Kurt, "İyi tarım uygulaması 2013 yılında uygulanmaya başlandığında henüz bilinmiyordu ancak hem bizim yayın faaliyetlerimiz hem de bu tarz çalıştaylarla ilgili faaliyetlerle iyi tarım uygulamaları ön plana çıkmaya başladı. Satışlarda iyi tarım uygulaması sertifikasını alınması iyi tarım uygulamalarını ön palana çıkardı. Bizde bu bağlamda özellikle ilçemizde bu yıl için kuru fasulyede ciddi bir müracaat aldık. Geçen yıl sadece bir müracaatımız varken bu yıl 40 küsür civarında sertifikasyon kuruluşlarına müracaat aldık."

İyi tarım uygulamaları desteklemesi kapsamında meyve ve sebze yetiştiren çiftçilerimize dekar başına 40 TL'lik bir desteğini vereceğini söyleyen Kurt, " 2016 yılında tek çiftçimiz başvurmuştu. Bu çiftçimiz kimyon üretimi için tıbbi aromatik bitkisi destekleme müracaatını yapmıştı. Tıbbi aromatik bitkilerde ise dekara 100 TL'lik iyi tarım uygulaması desteği verilmektedir."

Desteklemeye ve iyi tarım uygulamalarına ciddi manada önem verdiklerini söyleyen Kurt, "Önümüzdeki yıllarda ilçemizde iyi tarım uygulamaları artacağını düşünüyoruz ve arttırmak içinde çalışmamıza devam ediyoruz.  Bu tarz çalıştayların ve çalışmaların yayın faaliyetleri bu uygulamayı arttırıcı faktörlerdir.

2016 da bir olan sayı, bu yıl kırk küsüre çıktı. Özellikle bu noktada iyi tarım için, ilçe tarım personelleri ve ziraat mühendisleri  iyi bir çalışma yaptı ve yapmaya da devam ediyorlar. Kırk sayısı düşük lakin birden kırka çıkması yayın faaliyetinin iyi bir şekilde yapıldığını gösteriyor. Biz önümüzdeki yıl için yüz çiftçi hedefini koyduk daha üstü olursa da mutlu oluruz. İyi tarım uygulamaları kapsamında bahçe meyve-sebzelerde ve tıbbi aromatik bitkilerde destek veriyoruz.  Sebze-meyve olarak hedefimizde domatesimiz var. Meyvede ise elma bahçelerimiz var. Bu iki ürün öncelik hedefimizdir. Fasulye üreticilerimiz iyi tarım uygulamasının farkına vardı. Geçen yıl 100 dekarlık kimyon üretimi yaptık.  Bu tarzda da tıbbi aromatik bitki olduğun da iyi tarımı göz önünde bulunduracağız. Koçovası sarımsağını da iyi tarım uygulamalarında yaygınlaştıracağız." Açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi