Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünce Rehber öğretmenlerin katılımı ile öğrencilerin doğru lise tercihi için 105 tercih danışmanlığı oluşturuldu ve Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt’un başkanlığında Öğretmenevi bitişiğinde ki Kıraathanede bir açılış gerçekleştirildi.

Kıraathane de yapılan “Tercih Danışmanlığı” açılış törenine İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Millî Eğitim Müdür yardımcısı Ahmet Akküncü, Sıddık Şirikçi, Şube Müdürü Ramazan Paksoy, Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Şube Müdürleri Yusnus Haskılıç, Mehmet İspir, Rehberlik Araştırma merkezi Müdürü Ahmet Bülbül, İl Millî Eğitim Özel Eğitim Bölümü Şefi Bayram Metin, rehber öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

“Değerli basın mensupları, kıymetli arkadaşlar bugün bütün Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş ilimizde de liseye geçiş ile ilgili olarak tercih danışmanlık bürolarımızın açılışını yapıyoruz. Biz bugün aslında burada sembolik bir açılış yapmış olacağız. “diyerek açılış konuşmasına başlayan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt daha sonra şu ifadelerde bulundu: “Bütün illerde olduğu gibi ilimizin okullarında, farklı alanlarında yaklaşık 105 komisyonumuz bugün tercihlere başlıyor. Velilerimizi, öğrencilerimizi bu anlamda bu tercih danışmanlığı bürolarımıza bekliyoruz.

Ben kısaca bu yerleştirme sistemi ile ilgili olarak bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Bütün rehber öğretmenlerimiz bu konu ile ilgili olarak çalışacaklar, yöneticilerimiz de bu konu ile ilgili olarak çalışıyorlar, öğrencilerimiz buraya gelirken yanlarında kendilerine verilen güvenlik kodlarını yanında getirmeleri gerekiyor. Bizim ilimizde 8. sınıftan 9. Sınıfa geçen yaklaşık 21 bin öğrencimiz vardı, bu 21 bin öğrenciden 17 bin civarında sınava giren öğrencimiz oldu. Sınav sonuçlarımız açıklandığından bu zamana kadar da öğrencilerimiz aslında zihinsel anlamda kendilerini bu sürece hazırladılar. Bu tercih bürolarımız 02-13 Temmuz 2018 tarihine kadar devam edecek, görevli öğretmenlerimiz müracaat eden bütün Kahramanmaraşlılara detaylı bilgileri verecekler.

Sistem bakanlık tarafından kontrol edilen ve bilgisayar üzerinden çalışan bir sistem, yapılan süreçleri görebilirler. Eğer bir pişmanlık duyarlarsa ayın 13'ü ne kadar tercihlerinde yine değişiklik yapma şansları ve fırsatları olacak.

Tercih sistemi içerisinde 2 temel yaklaşımı belirliyoruz, bir tanesi sınavla girenler, bir tanesi de sınavsız yerleştirme yapacaklar. Sınavla girenlerde, sınavsız yerleştirme yapılacakların da mutlaka tercih yapmaları gerekiyor. Tercih yapmadan otomatik bir yerleştirmenin olmadığını çok kıymetli öğrencilerimize velilerimize ve Kahramanmaraşlılara duyurmak istiyorum.

Birincisi sınavsız yerleştirme alanlarını, daha sonra da sınavlı yerleştirme alanlarını tercih şanslar olacak, öğrencilerimizin en fazla 5 tercih yapma imkânları var, en fazla yine bu 5 tercih içerisinde kendi türünden 3 okul tespit edebiliyorlar. Kendi kayıt alanlarından ve kendi kayıt alanlarının dışından da tercih yapabilecekler, sistemi şu anda açıldı güzel bir şekilde işliyor. Hiçbir şüpheye mahal vermeden herkesin kullanabileceği kadar güzel dizayn edilmiş bir program. Ben şimdiden velilerimizi, öğrencilerimizi tercih bürolarında davet ediyorum. İnşallah bütün öğrencilerimiz en güzel şekilde tercihlerine yerleştirirler temennisini iletiyorum. Sizler aracılığıyla da süreyi geçir memelerini mutlaka bu süreci takip etmelerini tavsiye ediyorum teşekkür ederim” dedi.

TERCİH DANIŞMANLIĞI KOMİSYONLARI

Öğrencilerin ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda başarılı olabilecekleri alanlarda eğitim almalarını, eğitim sürecinde elde ettikleri kazanımlar yolu ile hayata hazırlanmalarını ve kendilerini mutlu kılarak toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçlarındandır.

Eğitsel ve mesleki rehberlik hizmetleri; öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri, meslekleri tanımaları, mesleklerin gerektirdiği özellikleri öğrenmeleri, kendilerine uygun meslek alanlarına yönelmeleri ve bu doğrultuda tercih edebilecekleri okul, alan ve programları seçmeleri amacıyla sunulan profesyonel destek hizmetleridir.

TERCİH DANIŞMANLIĞI KOMİSYONLARININ AMAÇLARI

Öğrencilerin yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri ve yaşam koşullarıyla uyumlu olacak şekilde bir üst öğrenim kurumuna geçiş süreçlerinde onlara rehberlik etmek, tercih danışmanlığı sürecinde verilen hizmetleri, belirlenen standartlar doğrultusunda yürütmek.

Editör: Haber Merkezi