Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından geleneksel hale getirilen Anadolu Şiir Akşamları'nın altıncısı, bu yıl Çorum’da edebiyatseverlerle buluştu. Çorumlu Obası’nda gerçekleştirilen coşkulu etkinlikte, Afşinli ve Kahramanmaraşlı şairler okudukları şiirlerle geceye damgasını vurdu.
Afşinli ve Kahramanmaraşlı Şairler Çorum’da Rüzgâr Estirdi
2022 yılında Amasya’da başlayan ve her yıl farklı bir şehirde düzenlenen Anadolu Şiir Akşamları’nın 6’ncısı, Çorum’un yüksek kesimlerinde yer alan Çorumlu Obası’nda yapıldı. Çorumlu Obası’nda etkili olan sert poyraza rağmen yoğun bir katılımla saat 20.30’da başlayan dinleti gece boyunca sürdü.
Farklı şehirlerden çok sayıda şairin katıldığı programda, Kahramanmaraşlı ve Afşinli şairlerin açık ara çoğunlukta olması dikkat çekti. Gazetemiz yazarlarından Şair Sezai Çiçek’in yanı sıra Mehmet Gözükara, Mehmet Osmanoğlu, Haşim Kalender, Akif Dut, Kazım Gök ve Mehmet Bahsi gibi güçlü isimler, Anadolu’nun şiir birikimini Çorum’da başarıyla temsil etti.
Tarihi Çorum Gezisiyle Kültür Dolu Anlar
Anadolu Şiir Akşamları kapsamında Çorum Belediyesi’nin ev sahipliğinde şairler için özel bir şehir turu düzenlendi. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda şair olan Turhan Candan, gün boyu şairlere eşlik ederek kentin tarihi mekânlarını tanıttı.
Program çerçevesinde: Velipaşa Hanı’ndaki Yöresel Çorum Mutfağı’nda öğle yemeği ikram edildi. Yaklaşık 1,5 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğundaki Tarihi Dikiciler Arastası gezildi. Dördüncü Murad Camii ve Çorum Müzesi ziyaret edildi. Hıdırlık Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Sahabe-i Kiramdan Hz. Süheyb-i Rumi ve Hz. Ubeyd-i Gazi Hazretlerinin türbeleri ziyaret edilerek dualar edildi.
Vali Ali Çalgan’dan Gülümseten "Bakanlık" Esprisi
Tokat Millî Eğitim Müdürü ve şair Hüseyin Kır’ın başarılı sunumuyla gerçekleşen geceye; Çorum Valisi Ali Çalgan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Cihannüma Derneği Başkanı Selim Cerrah ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. Şiir okumalarının ardından Hümayun Otağı’nda gerçekleşen değerlendirme toplantısında renkli ve esprili anlar yaşandı. Önceki programlara katılan bazı valilerin daha sonra üst düzey görevlere atanmasına değinilen sohbette, Vali Ali Çalgan’a önümüzdeki yıl Tokat’ta yapılacak 7. programla birlikte bakanlık yolunun açılacağı esprisi yapıldı. Vali Çalgan’ın, "Benden önceki valimize bakanlık yolunun açılması hususundaki rivayet muhtelif" cevabına, şair Sezai Çiçek’in "Sayın Vali Mustafa Çiftçi’ye İçişleri Bakanlığı yolu Kastamonu’daki 4. Şiir Akşamları ile açıldı" sözleri eklenince salondakiler kahkahaya boğuldu.
7. Anadolu Şiir Akşamları Tokat’ta Düzenlenecek
Daha önce Amasya (2022), Aksaray (2023), Kastamonu (2024), Şanlıurfa (Ocak 2025) ve Kars (Ağustos 2025) illerinde gerçekleştirilen organizasyonun, Çorum’daki buluşmanın ardından 7’ncisinin Ağustos 2027’de Tokat’ta yapılması kararlaştırıldı.
Program, şairlerin gelecek yıl Tokat’ta yeniden buluşma dilekleriyle sona erdi. Çorum’daki etkinlik, bölgenin edebiyat ve şiir alanındaki zengin köklerini bir kez daha gözler önüne serdi.




