Şefkatli Eller Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği sosyal etkinlikler kapsamında “Ailede Çocuk Eğitimi” adlı konferans düzenledi. Psikolog Yazar İdris Bilen’in katıldığı konferansa Afşinli vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
 
Afşin TEAŞ İstiklal İlköğretimi Okulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferans öncesi 3-7 yaş arası çocuklar çeşitli gösteriler sundular.
“Çocuklarımızı nasıl yetiştireceğimizi ve onlara nasıl davranacağımızı çok iyi bilmeliyiz” diyen Psikolog Yazar İdris Bilen şöyle konuştu; “Çağa uygun bir şekilde yetiştirmeliyiz. Çevresi ve arkadaşlarla uyumuna ve iyi ortamlarda bulunmalarına dikkat etmeliyiz. Anne ve babanın çocuğuna yapabileceği en büyük iyilik,  çocuklarımızı tanıyor muyuz?  Çocuklarımızın neye ihtiyacı olduğunu biliyor muyuz? Bu soruları kendimize sormalıyız ve cevabını kendimize vermeliyiz. Sonra çocuğumuzla iletişim kurmalıyız.” dedi.
5 sihirli şeyin mutlaka aileler tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Psikolog Yazar İdris Bilen o beş maddeyi şöyle sıraladı:
 
Değerli olma duygusu:
Bir çocuk kendi evinde değerli olduğunu hissetmeli. Anne ve babasının kendisine güvenmesini ister. Bunu çocuğumuza küçük yaşlardan itibaren aşılamalıyız. Çünkü çocuk kendini nerede değerli hissederse orada kendine yer bulur. Bunu için sokak çocukları, balici, tinerci, ve evden kaçanlar oluyor.
 
Güven ve yakınlık duygusu:
Çocuğumuz bizimle bir  sorununu paylaştığında ona karşı davranışımızı iyi ayarlamalıyız. Onu dinlemeli beraber çözüm yolları üretmeliyiz. Yalnız bırakmamalıyız.
 
Sorumluluk duygusu:
Tüm sorumluluğu çocuğumuza yüklememeliyiz. Taşıyamayacağı sorumlulukları vermemeliyiz. Bununla beraber sorumsuzluk ta aşılamamalıyız bunu ölçülü bir şekilde çocuğumuza aşılamalıyız.
 
Zorluklarla mücadele etmesini öğretme:
 Çocuğumuzun önüne ileride çıkacak sorunlarla mücadele etmesini öğretmeliyiz. Düştüğü zaman ayağa kalmasını bilmeli hayata nasıl tutunacağını öğretmeliyiz.
 
Kendini gerçekleştirme ortamı:
Anne, baba olarak çocuğumuz okul çağına gelince eğitimciye teslim ediyoruz. Sonra çocuğumuzun başarılı olmasını bekliyoruz. Bu yanlış bir tutumdur. Çocuğunuz bunu eğitimciyle başaramaz. Onun her anında yanında olmamız gerekir.
Bunların dışında belki de en önemlisi olan çocuğumuzu sağlıklı bir manevi yaşama hazırlamayı başarmalıyız. Bunu başarırsak tüm sorunlarımız halletmiş oluruz.