Yıldız Holding bünyesindeki Ak Gıda’nın Kahramanmaraş’a yaptığı 50 milyon liralık süt üretim tesisi Bakan Eker’in de katıldığı törenle açıldı. Ülker’in kurucusu Sabri Ülker’in vefatı nedeniyle 15 Haziran’dan bu güne ertelenen açılış töreni, dua edilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasına karşın bu sektörde 10 yıl öncesine kadar gerekli atılımı yapamadığını belirtti. AK Parti iktidarıyla birlikte tarıma büyük ağırlık verildiğini anlatan Bakan Eker, “Şunu üzülerek belirtmek istiyorum. Türkiye bir tarım ülkesi dendi. Fakat Türkiye bir tarım kanuna 2006 yılında bizim dönemimizde kavuştu. Türkiye’nin bir tarım kanunu yoktu, bir çerçeve tarım yasası Türkiye’de çıkartılmamıştı. Bunu biz çıkardık. Cumhuriyetin kuruluşunun 83. Yılında Türkiye bir tarım kanuna kavuştu. Bu bizim meseleye stratejik olarak nasıl baktığımızı, nasıl yaklaştığımızı göstermesi açısından önemlidir” diye konuştu.
Türkiye’nin tarım gelirleri noktasında da iktidarları öncesine kadar hak ettiği kazancı elde edemediğini ifade eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan 9 sene önce Türkiye’de 24 milyon hektar arazi işliyordu. 24 milyon hektar araziyi işleme karşılığında işte şu kadar buğday, arpa, mısır, pamuk, sebze, meyve et vesaire Türkiye toplam 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. 24 milyon hektar arazi işliyor, yaklaşık 7 milyon insan çalışıyor, 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu. Türkiye bu hasılayla Avrupa ülkeleri içinde 4, dünya ülkeleri içinde de 11. sıradaydı. Bugün geldiğimiz nokta yine 24 milyon hektar arazi işliyoruz ama bu 24 milyon hektar araziden artık 23 milyar dolar değil, 62 milyar dolar hasıla elde ediyoruz. Bu 62 milyar dolar hasılayla Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye bir numara, dünya ülkeleri içerisinde de 7. sıraya yükseldi.”
Türkiye’nin yoğurt ve peynir gibi tarihsel markası olan ürünlerine de sahip çıktığını dile getiren Bakan Eker, bu ürünlerin artık mayasının da üretilmeye başlandığını kaydetti. Kısa süre öncesine kadar yoğurt mayasının bile ithal edildiğini anımsatan Bakan Eker, şunları kaydetti:
“Ama artık Anadolu’nun köylerinden topladığımız doğal yoğurt mayasını yapan bakterilerden elde ettiğimiz kültürle bu mayayı yaptık. Sanayide de kullanılabilir hale getirdik ve 2 gün önce bunu paylaştık. Şimdi peynir kültürü üzerinde çalışıyoruz. Bizim tarihsel markalarımız gıdadır. Türkiye’nin bu tarihsel gıda markalarının değerini iyi bilmesi, iyi korumamız ve iyi geliştirmemiz lazım. Burada hepimize herkese iş düşüyor, sanayicilerimize de üreticilerimize de kuruluşlarımıza da iş düşüyor.”
Bakan Eker, Türkiye’nin süt üretiminde de önemli aşama kaydettiğini anımsatarak 8 milyon ton olan üretim miktarının 15 milyon tona ulaştığını sözlerine ekledi.
Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ise Kahramanmaraş fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon TL katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderileceğini kaydetti.
Süt üreticilerinin de kendileri açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Tütüncü, “2008-2012 yılları arasında 17 ilde, 44 üreticiye bir milyon 700 bin TL, çiğ süt kalitesini iyileştirmek amacıyla kooperatiflere ortak sağım projesi kapsamında da 845 bin TL kredi sağladık. Ankara, Aydın, İzmir, Niğde ve Burdur’da 2 tane olmak üzere 6 ortak sağım ünite kurulmasına destek olduk.”
Tütüncü, 3 yılda sütteki ciroyu yüzde 46 artırarak 1,9 milyar liraya, ihracatı da yüzde 73 artırarak 65 milyon dolara yükseltmeyi hedeflediklerini, Kuzey Afrika’dan Balkanlara, Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar geniş bir coğrafyada markaların daha da güçlendirilmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören, açılış kurdelesinin kesilmesi ve tesisin gezilmesi ile son buldu.
Editör: Haber Merkezi