Kahramanmaraş tıp dünyasının ve kamuoyunun çok yakından tanıdığı Dr. Mahmut Arık, Kahramanmaraş il sağlık Müdürlüğüne atandı.
İlker Çitil’in siyasete atılması ile boşalan İl Sağlık Müdürlüğüne  kimin atanacağı merakla beklenirken, daha önce Kahramanmaraş’ta İl sağlık Müdür yardımcısı olarakta görev yapan ve tıp camiasının yakından tanıdığı Dr. Mahmut Arık’ın atanmış olması olumlu karşılandı.


Önümüzdeki günlerde göreve başlaması beklenen Dr. Mahmut Arık, özellikle yurt dışında yaptığı çalışmalarla, Sağlık Bakanlığının gözde müdürleri arasında yer alıyor.

Dr.Mahmut ARIK kimdir?

1963 Kahramanmaraş Pazarcık doğumlu. İlk, Orta ve Lise tahsilini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1982 yılında kazanmış olduğu Erzurum Atatürk Üniversitesi  Tıp Fakültesini 1988 yılında tamamladı. İlk görev yeri olarak Kahramanmaraş Göksun Tahir Bey Sağlık Ocağında görevine başladı.

Vatani hizmetini 1990-1992 yılları arasında Ankara Anıtkabir Muhafız bölüğünde tamamladı. Askerlik dönüşü 1992 yılında Pazarcık Devlet Hastanesinde, Başhekim ve aynı zamanda Pazarcık Sağlık Grup Başkanı olarak 2001 yılına kadar görev yaptı. 2001-2002 yıllarında önce Tekir 112 Acil hizmetlerinde, daha sonrada Narlı 112 Acil hizmetlerinde görevlendirildi.

2003-2011 yılları arasında Kahramanmaraş’ta İl Sağlık Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Görevi süresince İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüğü, Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Çevre Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü, Özel Tıp Meslekleri Şube Müdürlüğü, Eczacılık Şube Müdürlüğü, Eğitim Şube Müdürlüğü, Personel Şube Müdürlüğü sorumluluklarını yürüttü.

2011 yılından itibaren Kahramanmaraş Merkez Ortaseki ASM de Aile Hekimi iken, 03 Şubat 2012 de Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne İl Sağlık Müdürü olarak ataması yapıldı.


Bakanlığımız tarafından 2000 yılında  Suudi Arabistan’da Hac Sağlık ekibinde görev aldı, 2010 yılında Sudan’ın Darfur bölgesinde Kızılay Hastanesinde görevlendirilerek bu bölgenin insanına sağlık yardımı sunmaya çalıştı. 2010 yılı sonlarında kardeş ülke Pakistan’da yaşanan sel felaketi nedeniyle Pakistan’ın Belucistan eyaletinde Türk Hastanesinde görev yaptı.

Birçok ülkede gönüllü yardım kuruluşları aracılığı ile çeşitli görevlerde bulundu. 2004-2005 yıllarında Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Myanmar (Burma)da, 2005 yılında Kazakistan ve Kırgızistan’da, 2007 yılında Suriye’de çeşitli sağlık hizmetlerinde bulundu.  2010 yılı başında Gazze’ye Özgürlük Konvoyu ile Suriye, Mısır ve Gazze’ye sağlık hizmeti sunmak üzere gitti. Mısır’da Türk yardım konvoyuna saldırı esnasında tek hekim olarak yaralıların müdahale ve tedavilerini yaptı. Sağlık malzemelerinin Gazze’ye ulaşmasında bizzat görev aldı.

Kahramanmaraş Afşin – Elbistan termik santralinin çevreye vermiş olduğu; özellikle Akciğer Kanserleri ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) üzerine etkisi konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi  Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Ekibiyle beraber yapmış olduğu  çalışmalar ile yine Kahramanmaraş Afşin ilçesi Büyük Tatlar kasabasında yaşanan kanser ve ölüm vakalarının artması üzerine Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi  Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Ekibiyle beraber yapmış oldukları  “ASBEST ve Bölge halkı üzerine etkisi”  konulu araştırma ve çalışmaları oldu. Bu çalışmalar ULUSLARARASI KANSER SEMPOZYUMU’nda bizzat kendisi tarafından sunuldu.

Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların düzenlemiş olduğu 50 nin üzerinde kurs ve sempozyuma katıldı.

AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen AB Ülkelerinde Acil Servis Çalışmalarında Hemşirelik ve ATT Uygulamaları Projesi ile Belçika, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da çeşitli sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek gözlemlerde ve incelemelerde bulunmuştur.

Dr. Mahmut ARIK evli ve bir çocuk babasıdır.
Editör: Haber Merkezi