Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Afşin'deki hayvan pazarında yoğunluk yaşanmaya başladı.

Kurban Bayramı öncesi hareketliliğin arttığı Afşin'in yeni canlı hayvan pazarında, küçükbaşlar 750, büyükbaşlar ise 6 bin liradan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor.

Afşin Belediyesi tarafından bir bölümü tamamlanarak hizmete giren yeni hayvan pazarlarında yaklaşan bayram dolayısıyla hareketlilik yaşanıyor. Besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla günün ilk ışıklarıyla Afşin Asri Mezarlığı yanında bulunan üzerindeki hayvan pazarının yolunu tutuyor. Burada kurbanlıkları araçlardan indiren besiciler, pazar esnafı ve alıcılarla kıyasıya pazarlığa tutuşuyor. Kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar ise hayvanların sağlık durumunu titizlikle inceledikten sonra fiyat için sıkı bir pazarlığa giriyor.

Hayvan pazarında hareketliliğin başladığını ve kurbanlık hayvanlarını yavaş yavaş satmaya başladıklarını ifade eden besici Süleyman Koçulu, "Elimizde bulunan bir kurbanlık tosunu 12 bin 700 liraya sattık. Alan arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Pazarımızda inek ve düveler 7 bin liradan, erkek büyükbaşların fiyatları da 10 bin liradan başlayarak 14 bin liraya kadar çıkıyor. Geçen yıla göre satışlarımız iyi. Kurban fiyatlarında da biraz artış var. Genel olarak durumlardan memnunuz. Satışların son hafta daha da hareketleneceğini düşünüyoruz" dedi.

Kurbanlık hayvanlarını satmak için pazara getiren Yılmaz Kebapçı, kurbanlık satışlarında yoğunluğun ve hareketliğini başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Kurban Bayramı yaklaştı ve vatandaşlarımız hayvan pazarına gelmeye başladı. Fakat geçtiğimiz yıla oranla hemen hemen aynı sayılır. Pek fiyat farkı yok. Yemin torbası çıkmış 70 liraya hayvan fiyatları halen yerinde duruyor. Üretici kar edemiyor. Bayram yaklaştı vatandaşlarımız daha çok fiyat araştırması için pazara geliyor. Bütçesine göre kurbanlıklara bakıyorlar."

Afşin Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı için Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven'e teşekkür eden Kebapçı, " Yeni hayvan pazarımız çok güzel oluyor. Halen çalışmalar devam ediyor. Pazarın etrafı çevriliyor. İnşallah buraya lokantası, kafeteryası, hayvan barınma yerleri de yapılacak. Pazarda veteriner görev yapacak. Tamamlandığında güzel bir pazar olacak. Şuan itibariyle memnunuz" açıklamasında bulundu.

Vatandaşların kurbanlık almak için son haftayı beklediğini dile getiren İsmail Aslan ise, "Şuanda çok fazla bir yoğunluk yok. Pazarda 4 hisseli kurbanlıklar 6,5 bin ile 7 bin lira,  koyunların fiyatları da bin 300 ile bin 500 arasında oluyor. Afşin hayvan pazarında durum bu. Vatandaşlarımız şuanda pazara gelerek kurbanlıkların fiyatlarına bakıyor. Bayrama 1 hafta kaldığı zaman satışlar da hızlanır. Şuanda heyecan yok. Fiyatlar da geçtiğimiz yıla oranla aynı sayılır. Çok fazla bir yükselme yok" dedi.

Kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar ise, şuanda büyükbaş hayvanların yoğun olarak bulunduğu havan pazarı ilerleyen günlerde küçükbaş hayvanların da yoğun bir şekilde gelmesiyle alışverişlerin artacağını ve fiyatların daha çok oturacağını belirttiler.

İlçe Tarım'dan Vatandaşlara Kurban Uyarısı!

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt,  Kurban alacak vatandaşların kurbanlarının sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

İlçe Tarım Müdürlüğü olarak hayvan pazarında denetimlerin yapıldığını söyleyen Kurt, "Büyükbaş hayvanın iyi bir kurbanlık seviyesine gelebilmesi için 2 yaşını doldurmuş olması, dişlerini tamamlamış olması gerekiyor. En önemli unsur ise hayvanın dünyaya sağlıklı gelmesi gerekiyor, aksi halde sağlıksız bir kurban insan sağlığını da olumsuz etkiler. Kurban alacak vatandaşlar alacakları hayvanların sağlığını uzman gözüyle değerlendiremeyebilir ama dış yapısına, beden yapısına, tırnak yapısına bakarak bilgi sahibi olabilirler. Bu konuda kafalarında şüphe veya kuşku oluştuğu zaman uzman veterinerlere danışabilirler." dedi.

Editör: Haber Merkezi