Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, düzenlediği basın toplantısında, geleneksel “Yemliha Yürüyüşü’nün” Pazar günü gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
 
Afşin belediyesi tarafından organize edilen Geleneksel 6. Eshab-ı Kehf Yemliha Yürüyüşü 8 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle bazı etkinlikler ise, iptal edildi.
 
‘Eshab-ı Kehf’in tamamen haklı oldukları bir davada “Hak” için batıla karşı koydukları Hakk’a iltica yürüyüşü, ikincisi ise Allah’ a olan bağlılıklarının mükafata dönüştüğü bir zafer yürüyüşüdür’ diyen Başkan Güven, “Eshab-ı Kehf diyarı olan Afşin’de her yılın Haziran ayında, günümüzde köklü bir gelenek haline gelen Yemliha Yürüyüşü yapılır. Tevhidin ve küfre karşı baş kaldırışın sembolü olan Eshab-ı Kehf, uyanış sonrası içlerinden birini ki o kişi genel kabule göre Yemliha’dır.


Yiyeceğin temiz (helal) olanından alması için şehre gönderirler. Yemliha’nın mağarada kalan arkadaşları, gitmeden önce onu dikkatli ve nazik olması hususunda uyarırlar. Ancak, şehre giden Yemliha, dikkatli davranmasına rağmen bir sebeple teşhir olunur, durumu şehirdekilere anlatmak zorunda kalır. Olan biteni Yemliha’dan dinleyen şehir halkı, onun anlattıkları doğrultusunda, onların yıllarca uyudukları mağaraya doğru, hem olan biteni anlamak hem de onları görmek için büyük bir merakla Yemliha ile birlikte uzun bir yürüyüş gerçekleştirirler. Yemliha Yürüyüşü’nde aslında iki ayrı yürüyüş sembolize edilir. İlki Eshab-ı Kehf’in baskılara maruz kaldıkları küfür diyarını terk ettikten sonra uyuma hadisesinin vuku bulduğu mağaraya yaptıkları yürüyüş; ikincisi ise yıllarca süren uykularının ardından uyandıkları sırada şehre gönderdikleri Yemliha’nın şehir halkıyla birlikte yaptığı dönüş yürüyüşüdür. İlki Eshab-ı Kehf’in tamamen haklı oldukları bir davada “Hak” için batıla karşı koydukları Hakk’a iltica yürüyüşü, ikincisi ise Allah’ a olan bağlılıklarının mükafata dönüştüğü bir zafer yürüyüşüdür. Çünkü Eshab-ı Kehf şehirden ilk kaçışlarında Efsus halkı put perest iken, uyandıklarında aynı şehir halkı tevhidi düşünceyi benimsemiş ve alemleri Rabbi olan Allah’a inanmışlardı” dedi.
 
Güven konuşmasını şöyle tamamladı:


“İşte Afşin halkı, ataları ve önderleri Eshab-ı Kehf’in büyük bir kararlılık ve bağlılıkla ifa ettikleri her iki iman yürüyüşünü temsili de olsa yeniden hatırlamak, hatırlatmak, yaşamak ve yaşatmak için Afşin ve Eshab-ı Kehf Mağarası arasında yaklaşık 7 km. mesafeden oluşan yolu, kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı demeden hep birlikte çok büyük bir kalabalık ve büyük bir coşku ile yürümek suretiyle tekrar eder. Yaklaşık kırk yıldır Afşin Eshab-ı Kehf Kültür Sanat ve Karakucak Güreş Festivali adı altında kutlanan bu şenlikler, son yıllarda Yemliha Yürüyüşü ve Eshab-ı Kehf Karakucak Güreş Festivali adlarıyla kutlanan farklı iki festivale dönüşmüştür.     İnşallah geleneksel hale gelen Yemliha yürüyüşü’nü bu sene de 8 Haziran Pazar günü 6.’sını kutlayacağız. Bu vesile ile Afşin, Elbistan, Göksun tüm ilçeler ve Kahramanmaraşlı hemşehrilerimi Kur’an’da kıssa edilen “Yedi Kahraman Delikanlı”nın anısına bu kutsal ve tarihi temsili yürüyüşe davet ediyoruz.” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi