Afşinli fotoğraf sanatçısı ve yazar Mustafa Ertekin, ‘Aladeli - Kimim Ben Hatırlat Bana’ kitabıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Edebiyat dünyasına ‘Yemliha Abi’ kitabıyla giriş yapan usta fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin ‘Aladeli - Kimim Ben Hatırlat Bana’ kitabıyla yazar kimliğini pekiştirdi.

Afşin’in yakın tarihi, ozanlık kültürü ve farklı etnik kültürlerini Yemliha Abi kitabında ele alan Mustafa Ertekin, ikinci kitabında Aladeli mahlasını kullanan ve yüzlerce şiiriyle Aşık Mahzuni Şerif başta olmak üzere dönemin en ünlü ozanların saygısını kazanan Haydar Kaya’nın hayatını anlatarak, şiirlerini okuyucularla buluşturdu.

Aladeli’nin önemli bir ozan olduğunu ifade eden Mustafa Ertekin, “Kimim Ben Hatırlat Bana sözü derinliği olan, felsefesi olan bir şiir ve bunu birçok ozan seslendirdi. Haydar Kaya, Berçenek Mahallesinde doğup büyüyen, yoksulluk çeken fakat atadan, dededen ozan kültürünü alan bir ozan. Aladeli’nin babası, dedesi hatta üç erkek kardeşin üçü de ozandır. Aşık Mahrumi herkes tarafından bilinir fakat Aladeli’nin kardeşi olduğu çok az insan tarafından bilinir. Aladeli bu yoksul yaşamına rağmen Berçenekli olma kavramındaki Şakir Baba ve Cırık Baba cemiyetinde Zakir olarak yer alması kendisine önemli bir yer sağlamıştır. Aladeli deyişleriyle, sazıyla köy köy dolaşarak hem kendi değişlerini dillendirmiş hem de başka insanların değişlerini dinlemiştir. Her geçen gün kendini daha çok yetiştiren Aladeli’nin şansı bir akrabasının bir kavgada cinayet işlemesi sonucu tersine dönüyor. O güne kadar el üstünde tutulan Aladeli düşkün ilan edilmiş ve dışlanmıştır. İçinde dahi olmadığı bir olayda toplum tarafından dışlanmış ve birçok köy ve ilde yaşamak durumunda kalmıştır. Bu nedenlerden dolayı anlaşılmayan ozanlarımızdan biride Aladeli’dir. Halbuki Haydar Kaya sazı ve değişleriyle Aşık Mahzuni Şerif’i ve bölgedeki birçok ozanı etkilemiştir.” diye konuştu.

230’a yakın Aladeli şiirini ‘Kimim Ben Hatırlat Bana’ kitabında derlediğini ifade eden Ertekin, “Aladeli bölgedeki birçok ozandan şiir ve felsefe olarak çok güçlüdür. Bu kitap Aladeli’nin yaşam öyküsünü anlatmakla birlikte daha çok bilinmeyen şiirlerini okuyucuyla buluşturma derdine düşmüş bir kitaptır.” Dedi.

Yazdığı kitaplarla Afşin ve bölgesinin kültürünü tanıtan yazar Ertekin yeni kitap çalışmalarını sürdürmek istediğine değinerek, şu ifadelere yer verdi:

“İlk kitabım Yemliha Abi kitabı bölge kültürü ve ozanlık kültürüne daha genel bakış sunuyordu. Aladeli kitabı doğrudan ozanın yaşantısını ilgilendiren bir kitap oldu. İnşallah bundan sonra da yine Yemliha Abi kitabında yer alan Çoban Emmi diye bilinen bir ozanın hayatını anlatan bir kitapla okuyucularımızın karşına çıkmak istiyorum. Bunun hazırlıklarını sürdürüyorum. Veriler topluyorum. Şuanda ikinci kitabımızın heyecanını yaşıyoruz. Kitabımızın okuyucusuyla buluştuğu için çok mutluyum.”

Editör: Haber Merkezi