Afşin’e bağlı Tanır Mahallesinde bulunan Yassı Höyükte ikinci dönem kazı çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Afşin Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen kazıda, Hitit yazıtlarında geçen ve yeri henüz tespit edilememiş Lavazantia veya Hurama kentlerinden birini bulmak için 3’ü akademisyen 20 kişilik ekiple kazı çalışmaları yürütülüyor.

Ahi Evren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Baştürk başkanlığında yürütülen ve Eylül sonuna kadar sürmesi planlanan Yası Höyük kazı çalışmalarında, birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Ünlü İngiliz arkeolog Sir William Ramsey 1890 yılında Tanır Mahallesinde Yassı Höyük bölgesini ziyaret ederek önemli bulgulara rastlamış ve Hitit yazıtlarında adı geçen kayıp Lavazantia veya Hurama kentlerinden birinin burada olabileceği kişisel notları arasına kaydettiği belirlenmesi ardından bölgedeki kazı çalışmalarına hız verildi.

Yassı Höyük konumu ve boyutlarıyla Anadolu arkeolojisi hatta dünya arkeolojisi açısından önemli olduğunu belirten Ahi Evren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Baştürk, “ Yassı Höyük kazılarımıza 8 Ağustos 2022 itibariyle yasal olarak tekrar başlattık. Bu sezonda çalışan sayımız biraz daha fazla. Geçtiğimiz yıl yaptığımız açma çalışmalarımızda erken dönem verilerimiz toplamıştık. Çalışan ve akademisyen sayımızı biraz daha artırarak bu yıl merkezden açma çalışması başlattık. Açma çalışmalarında beklediğimiz tarihle karşılaşıyoruz. Heyecan verici şeyler söylemek istemiyorum ancak çalışmalarımız tamamlandığında bölgedeki erken Hıristiyanlık dönemine ait yapılarla ilgili bakış açımızı değiştirecek verilerin geleceğine dair umutlarımız var” diye konuştu.

Yassı Höyük’ün boyut itibariyle Kahramanmaraş’ın kuzey ilçeleri arasındaki en büyük höyük olduğunu belirten Baştürk, “Bu çalışmamızda bize destek olan başta Kültür ve Turizm Bakanlımğımız olmak üzere kazının başlatılması ve her türlü katkıyı sunan Afşin Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Afşin’de ilk defa başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarının 2022 sezonu kazılarının yeniden start aldığına değinen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de, “ Yassı Höyük’te çıkan buluntularla Afşin ve Kahramanmaraş’ın dünya gündemine gelmesini arzu ediyoruz. Şehrin tanınırlığı ve marka olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Çünkü buradan elde edilecek tanınırlık mutlaka ekonomiye dönüşecek ve bu istihdamın artması ve dünyanın her yerinde Afşin’in tanınması, bilinmesi anlamına geliyor.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi