Yargıtay, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) bünyesindeki Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nde bant yolları temizlik bakım onarım ve gözetleme işi yapan 287 kişi ve bant yolları elektrik arıza bakım onarım işinde görev yapan 61 kişilik taşeron işçinin asıl işi yaptıkları yönündeki kararı onayladı.

2012 yılında taşeron işçiler tarafından Elbistan İş Mahkemesine açılan davada, Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü bünyesinde asıl işi yaptıkları gerekçesi ile 4857 Sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddesince kadroya geçmek için iş kolunun tespiti istenirken, işçiler 6 yılın ardından Yargıtay'dan gelen kararla sevindiler.

Kararla ilgili olarak, işçiler adına yapılan açıklamada, “Elbistan İş Mahkemesi’nin 2014 yılında onaylayarak asıl işi yaptığımızı ve işe başladığımız günden itibaren EÜAŞ Afşin-Elbistan Linyit İşletmesinin asıl işçisi olduğumuza karar verdi. Yerel mahkemenin bu kararı sonucunda EÜAŞ’ın avukatları davayı Yargıtay’a taşıdı ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi davayı 2015 yılında bozarak tekrar Elbistan İş Mahkemesine gönderdi. Elbistan İş Mahkemesi kararını değiştirmeyerek, Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gönderdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 3 yılın sonunda oy birliği ile1 8 Nisan 2018 tarihinde davayı onaylayarak, 287 kişilik bant yollarında çalışan ve dava açan 3 maden mühendisi, 75 tahrik personeli, 6 iş makinası operatörü, 4 nezaretçi ile 61 kişilik elektrik bakım onarım işinde çalışan 20 elektrik teknisyeninin, işe başladığı günden bugüne kadar EÜAŞ Afşin Elbistan Linyit işletmesinin asıl işçisi olduğumuza, EÜAŞ’ın davayı kazananları bünyesine almasına karar verdi. Davamızı sürdüren avukatlarımız, EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ne işe başlatılmamız için gerekli resmi yazışmaları yapmış bulunmaktadır. 13 yıldır ülke ekonomisine katma değer katan, devletimizin en önemli kurumu olan EÜAŞ’ın Afşin-Elbistan Linyit İşletmesi bünyesinde çalışan ve davayı kazanan çalışanlar olarak, tüm bölge milletvekillerimiz ve STK başkanlarından bu konuda desteklerini bekliyor ve EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nden işe başlatılmamız için gerekli çalışmanın tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz.”denildi.

Editör: Haber Merkezi