Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Durdu Kılıç:
 
“Yangında meydana gelen hasarın maddi boyutu belli değil”
 
 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Durdu Kılıç, santralin 2. ünitesinde yaşanan kazan yangını ile ilgili hasar tespit çalışmalarının sonuçlanmak üzere olduğunu, 3. ünitesindeki tribün ve jeneratör arızaları ile ilgili hasar tespitinin ise tamamlandığını belirterek, hasarın maddi boyutu ile onarım süresinin ihale sürecinin ardından belli olacağını söyledi.
 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin 2. ünitesi Şubat ayı başında bakıma alınırken, 17 Şubat 2013 günü toz kömür tutucusunun boşaltılması sırasında, kömürün oksijenle temasının ardından kazan kısmında çıkan yangın nedeniyle ünitede elektrik üretimi durmuştu.
 
Ekim 2012’de meydana gelen olayda ise, santralin 3. ünitesine ait tribünün devre dışı kalması nedeniyle tribün ve jeneratörde arıza meydana gelirken, ünitede elektrik üretimi durmuştu.
 
26 Şubat 2013 tarihinde Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü olarak atanan Durdu Kılıç, göreve başlar başlamaz her iki ünitedeki hasarın tespiti amacıyla yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini ifade ederek, 3. ünitedeki hasar tespit çalışmalarının sonuçlandığını, 2. ünitedeki hasar tespit çalışmalarının ise tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.
 
Her iki ünitedeki hasarın maddi boyutu ile ilgili bir rakam telaffuz etmenin yanlış olacağına değinen Kılıç, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Afşin-Elbistan B Termik Santralimizin 3. ünitesinde 2012 yılı Ekim ayında meydana gelen tribün ve jeneratör arızası ile ilgili olarak, Mitsubishi firması ile süpervizörlük anlaşmasından dolayı, firmanın teknik personelleri ve işletmemizdeki teknik personelle birlikte tribün ve jeneratör tamamen söküldü. Hasar belirlendi. Bu doğrultuda ihale süreci başladı. Hasarın maddi boyutu ve onarım süresi, yapılacak ihale sonucunda belli olacak. İhaleye katılacak firmaların verecekleri fiyat, işin maddi boyutunu ortaya çıkaracak. Şuanda kesin bir rakam söylememiz hatalı olacaktır.
Santralin 2. Ünitesinde 17 Şubat 2013 günü meydana gelen kazan yangınıyla ilgili olarak ise, yine hasar tespit ve maliyeti hakkında çalışmalar devam ediyor. Konu ile ilgili teknik ve idari çalışmalar sonuçlanmak üzere. Aynı şekilde kazan üretimi yapan uluslararası veya Türk ortaklı uluslararası firmaların katılabilecekleri ihalenin ardından, meydana gelen hasarın maddi boyutu ve yapım süresi ortaya çıkacak. Her iki ünitenin onarımı için EÜAŞ Genel Müdürlüğü de yoğun bir çalışma içerisinde. En kısa sürede ihaleye çıkılacak ve ünitelerin onarımı sağlanacaktır.”
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi