"Verilecek her organ bir hayat kurtaracak"

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle Afşin Meslek Yüksekokulu  (MYO) ve Afşin Sağlık Yüksekokulunda (SYO) “Organ Nakli ve Bağışı” konulu konferans düzenlendi.

Afşin MYO Hayati Vasfi Taşyürek Konferans Salonunda üniversite öğrencilerine organ bağışının önemi hakkında bilgilendirmede bulunan Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Dr. Gül Çınar, Türkiye’de organ bağışı oranının yetersiz olduğunu kaydederek, "Verilecek her organ bir hayat kurtaracak "dedi.

Türkiye'de 25 bine yakın organ nakli bekleyen hasta olduğunu ifade eden Dr. Çınar, "Organ nakli, organ yetmezliği ile karşı karşıya olan bireylerin yaşam kalitesini artıran en önemli tedavi şekli olarak tanımlanıyor. Tam donanımlı merkezlerde alanında uzman doktorlar tarafından başarı ile gerçekleştirilen organ nakli operasyonları sonrası kişiler yeniden yaşama tutunuyor, iş ve sosyal yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebiliyor” dedi.

Dr. Çınar, son zamanlarda özellikle gençlerin organ bağış beyanında bulunduğunu, böyle güzel örneklerin çoğalmasını temenni ettiklerini belirterek, tüm vatandaşları hastanelere veya ilçe sağlık müdürlüklerine gönüllü organ bağış beyanında bulunmaya davet etti.

Organ Bağışı Haftası dolayısıyla farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek,  2018 yılı itibarıyla Türkiye'de 22 bin 358 böbrek, bin 70 kalp, 2 bin 144 karaciğer, 285 pankreas, 62 akciğer ve 4 kalp kapağı olmak üzere yaklaşık 25 bin hastanın organ nakli beklediğini, ülke çapında diyalize giren hasta sayısının ise 59 bin civarında olduğunu bildirdi.

ABD ve Batı Avrupa'da organ nakillerinin neredeyse yüzde 80'inin yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen (kadavra) kişilerden Türkiye'de ise tam tersine yüzde 80'inin canlıdan canlıya, akrabalar arasındaki doku uyumuyla yapıldığını aktaran Çınar, "Bu çok istediğimiz bir şey değil. Halbuki yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen birçok kişi var. Bu şekilde kadavradan yapılan nakiller tüm dünyada tercih sebebidir." dedi.

Çınar, Türkiye'de son 10 yılda 20 bin 706'sı canlıdan, 6 bin 746'sı kadavradan olmak üzere toplam 27 bin 452 organ nakli yapıldığını dile getirerek, beyin ölümü gerçekleştiği belirlenen 14 bin 129 vakadan sadece dörtte birinde organ bağışının kabul edildiğini kaydetti.

Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların dünyada ve Türkiye'de en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına işaret eden Çınar, "2017 yılı istatistiklerine göre ulusal düzeyde beyin ölümü tanısı konulmuş kişi sayısı 2 bin 46, donör sayısı ise 510'dur. Görüldüğü gibi beyin ölümü tanısı konulan kişi sayısı ile donör sayısı yıllar içinde aynı oranda artmamaktadır. Bunda toplumdaki bilgi eksiklikleri, doğru bilinen yanlışlar ve dini kaygılar etkili olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Düzenlenen konferans sonrası organ bağışı için stant açan Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Birimi personelleri, Kahramanmaraş genelindeki organ bağışı sıralamasında Afşin'in birinci sırada yer aldığını aktardılar.

Yaklaşık 40 kişiden organ bağışı aldıklarını söyleyen personeller, üniversite öğrencilerine teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi