Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal, Almanya Federal Meclisi'nin, 1915 Ermeni olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanıyan tasarıya onay vermesinin siyasi bir tavır olarak gördüğünü söyledi.

Temel atma ve açılış programlarına katılmak üzere Afşin'e gelen Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal, Almanya Federal Meclisi'nin,1915 Ermeni olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanıyan tasarı ve başkanlık sistemi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

1915 Ermeni olayları ile alakalı Türkiye'nin arşivlerini tarihçiler ve araştırmacılara açtığını belirten Ünal, "Türkiye olarak açık bir şekilde ve yüksek bir özgüvenle buyurun araştırmacılara arşivlerimizi açalım ve bu konuya tarihçiler, akademisyenler karar versin dememize rağmen Uluslararası alanda Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya yönelik siyasi bir hamleden ibaret. Hiçbir parlamento tarihle alakalı karar alamaz. Tarihle ilgili karar alacak olan üniversiteler ve akademisyenlerdir. Bu konuların arşivleri incelenir ve biz hiçbir zaman arşivlerimizi araştırmaya kapatıyoruz demedik. Türkiye olarak o dönem yapılanları şeffaf bir şekilde paylaştık. I. Dünya Savaşı içerisinde yaşanan ve belli ülkelerin kışkırtmasıyla birlikte içerideki bazı unsurların oluşturduğu sorunlara dönük o dönemde Osmanlı Devletinin aldığı bir tehcir kararı vardı. Bu tehcir sırasında her iki taraftan da ölümler yaşanmıştır. Ama bunu araştıracak olan tarihçilerdir.  Bu parlamentoların haddi değildir, görevi de değildir. Yasama organlarının görevi, ne zamandan beri tarihle alakalı karar vermek haline geldi." diye konuştu.

Başkanlık sistemi ile alakalı açıklamalarda bulunan Ünal şöyle konuştu:

- "Türkiye'nin rejimi cumhuriyettir "

" Türkiye, bir referandumla kendi Cumhurbaşkanını halkın seçmesine kendi anayasasında yer verdikten sonra zaten parlamenter yapısı doğal olarak değişti. Biz ısrarla bir rejim değişikliğinden bahsetmiyoruz. Türkiye'nin rejimi bellidir. Türkiye'nin rejimi, Cumhuriyet rejimidir. Cumhuriyetin kazanımlarına, değerlerine en çok sahip çıkan ve bunu geliştiren ve yücelten AK Parti'dir. Fakat bugün ki parlamenter sistem Türkiye'yi taşımıyor. Bizim söylediğimiz bu."

- "Bu siyasal sistem Türkiye'yi taşımıyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu'nun bazı halk kesimlerini tahrik edici şekilde konuşmasının siyasetsizliğin bir sonucu olduğunu söyleyen Ünal, " Kemal Kıçtaroğu'nun bugün çok çirkin bir şekilde kandan söz etmesi maalesef siyasetsizliğin bir sonucudur. Provokatif bir yaklaşım içerisindeler. Biz Türkiye Cumhuriyeti rejimine yönelik bir şey söylemiyoruz. Ama Türkiye'nin siyasal sistemine dönük diyoruz ki, bu siyasal, parlamenter sistem Türkiye'yi taşımıyor. Dolayısıyla gerçek anlamda kuvvetler ayrılığı prensibinin hüküm sürdüğü başkanlık siteminin Türkiye için daha hayırlı olduğunu söylüyoruz. buna da biz karar vermeyeceğiz, buna millet karar verecek. biz sadece bunu milletin önüne götürelim ve milletimiz kararını versin. Şimdi CHP bundan neden rahatsız oluyor. Milletin karar vereceği bir meseleden CHP neden rahatsız oluyor. biz bunu teklif edeceğiz, kararı millet verecek" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi