AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 24 TV'de Melik Yiğitel'e yaptığı açıklamalarda Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referanduma ilişkin konuya değindi. Ünal, yaptığı değerlendirmede 'Yarın Kuzey Irak'la ilgili kararımızı açıklayacağız' dedi.

Ünal yaptığı açıklamada 'Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a bakış açısı yeni değil. Musul ve Kerkük bir karara bağlanmadı. BM Kararı ile bir sınır belirlendi ve Türkiye'nin de bu süreçteki ve daha sonraki süreçteki düşünceleri bakış açısı uluslararası tezleri hep konuşuldu. Meseleyi sanki birileri şöyle ele alıyor "Siz neden referanduma karşı çıkıyorsunuz" Biz burada referandumu değil sonuçlarını konuşuyoruz' dedi.

 BANANE DERSEK, ŞANLIURFA'YI KORUYAMAYIZ
 
"Biz Suriye ve Irak'ta olan gelişmeler için bize ne diyemeyiz. Burası bizim mahallemiz. Bu bölgede bu mahallede yaşayacak olan bizleriz. ABD'nin bölgede neler yaptığını biliyoruz. Bölgede hatta geçen gün 1970'lerde ABD'nin bölgedeki kürtlerle olan ilişkisi ile ilgili yeni bir belge tekrar gündeme geldi. Şimdi ABD, İngiltere, Rusya burada kalıcı değil ama biz  burada yaşıyoruz. Dolayısıyla biz mahallemizde olanlarla ilgili banane diyemeyiz. Biz banane dersek Şanlıurfa'yı, Şırnak'ı, Diyarbakır'ı koruyamayız."
 
BÖLGE AKTÖRLERİ ORTAK HAREKET EDİYOR 
 
Türkiye kısıtlarla düşünmez. MGK Toplantısı'nda bütün opsiyonlar masaya yatırılacak ve oradan çıkacak kararı da Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşacaktır. ABD dün çok keskin bir açıklama yaptı, Rusya'nın yaptığı açıklama ortada Irak'ın açıklaması ortada. Burada sadece Türkiye'nin meseleye bakış açısını değil bölgenin bütünüyle ve diğer aktörlerin de meseleye bakışına baktığımızda Irak'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğünde ortak hareket ettiklerini görüyoruz' dedi.

 CUMHURBAŞKANIMIZIN MESAJI ÖNEMLİ BİR MESAJDIR  
İsrail meseleye bakarken bölgeyi gerilimli ve çok parçalı olarak kendi güvenliği açısından kurulduğu günden bu yana bunu politika haline getirdi. Bugün Suriye hakkındaki planına baktığınızda da bölgede ortak bir güç merkezi ortak bir karar merkezinin oluşması İsrail'in güvenliği açısından bir tehdit oluşturacağına inandığı için İsrail'in bakış açısı bu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Elindekileri kaybedersin" mesajı çok önemli bir mesajdır. Biz Barzani ile olan ilişkilerimizde her zaman Barzani'nin yapıcı iyileştirici unsur olarak kalmasının önemli olduğunu ve bu çerçevede de Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde benzer terör örgütlerinde mücadelesinde bölgedeki düzen açısından önemli bir rol oynadı.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD TEMASLARI 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD temaslarına da değinen AK Parti Sözcüsü Ünal, New York'taki görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın yurda döneceğini açıkladı.
Ünal yaptığı açıklamada "Türkiye'nin ciddi anlamda ABD ile olan ilişkilerde Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği siz terör örgütlerine silah verirken Türkiye para verip silah alamıyor. Bu stratejik ortaklığa veya müttefikliğe uygun bir durum değil. New York ziyareti son derece verimli faydalı bir çerçevede geçiyor. Yarın da Cumhurbaşkanımız dönecek MGK ve ardından Bakanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştireceğiz. Tavsiye kararı alınacak ve Bakanlıkta karara bağlanacak yarın bu konuda da hükümet sözcümüz kamuoyunu bilgilendirecek" ifadelerini kullandı.
 
 ALMANYA'NIN TÜRKİYE KARŞITLIĞI 
Almanya'nın son dönemdeki Türkiye karşıtlığına da değinen Ünal, bu durumun artık seçim malzemesi olmaktan çıkıp politika haline geldiğini kaydetti.

Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: Almanya'nın başından itibaren bakıldığında yani dönerci cinayetlerinden tutun daha sonra Can Dündar'ın Almanya'ya kaçmasıyla birlikte FETÖ'cülerin iltica taleplerinin kabul edilmesinin ve onlara ortamların hazırlanması, BİLD PKK'nın yaptığı gösteriye BİLD bile isyan etti. Almanya'nın bunu sistematik bir şekilde siyaset malzemesi yaptığını bir seçim malzemesi olmaktan çıktığını ve bir politika haline geldiğini görüyoruz.

Editör: Haber Merkezi