İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Hemşerimiz Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban, Suriye’de yaşanılan olayları değerlendirerek, Türkiye’nin Suriye de oyun kurucu bir rol üslendiğini kaydetti.
 
İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Hemşerimiz Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban geçtiğimiz günlerde Palgrave Macmillan adlı uluslararası yayınevinden çıkan Türk Dış Politikası başlıklı İngilizce eserinin ardından, geçtiğimiz hafta içinde ulusal televizyon kanallarında dış politikaya dair analizlerini sürdürdü.
 
TRT-Türk ve AHaber’de haber bültenlerinde Suriye ve İngiltere olayları konusunda görüşlerine başvurulan Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban, Suriye konusunda bir Türkiye-İran rekabetinin yaşandığını, şimdiye kadar bölgedeki aktif dış politikasını arabuluculuk rolüyle sınırlayan Türkiye’nin bundan böyle bölgenin kaderini etkileyen gelişmeler karşısında bir oyun kurucu olarak sahnedeki yerini alacağını ifade etti.
 
Kösebalaban’a göre, Irak savaşından sonra bu ülke üzerinde kontrolü ele geçiren İran’ın Suriye ve Lübnan üzerindeki nüfuzu düşünüldüğünde tarihinde ilk defa bir Akdeniz gücü haline geldiğini, ancak oluşan bölgesel İran hegemonyasının yumuşak karnı olan Suriye konusunda ise karşısında Türkiye’yi bulduğunu belirtti. Bununla birlikte Kösebalaban’a göre, Türkiye için önemli bir doğal gaz kaynağı olan İran’la ülkemizi karşı karşıya getirecek bir sıcak çatışma yaşanması reel nedenlerden dolayı muhtemel değil.
AHaber’de Duygu Leloğlu’nun sunduğu Satır Arası programına da konuk olan Hasan Kösebalaban programda İngiltere’deki isyan olaylarını ele aldı. Kösebalaban’a göre olaylar bir yağma çetesi hareketi olarak basite indirgenemeyecek kadar önemlidir ve en temelde Avrupa’nın içinde bulunduğu sosyo-ekonomik ve demografik gerilimleri yansıtmaktadır. İngiltere’de yaşayan Türk toplumunun bu olaylar karşısında sergilediği mücadeleden de övgüyle sözeden Kösebalaban, İngiltere’deki Türklerin kahramanlığı isyanlara karşı oluşabilecek ırkçı tepkilerin gücünü kırdığını ifade etti. 
Editör: Haber Merkezi