Afşin’de 380 dekarlık alanda oluşturulan lavanta tarlasında hasat heyecanı yaşanıyor.

Afşin Belediyesinin kırsal kalkınma projesi kapsamında hayata geçirdiği lavanta tarlasında üretilen lavantalar “Aromatik Bitkiler ve Arı Ürünleri Festivali" etkinliğiyle hasat edildi.

Türkiye’nin tek parçadaki en büyük lavanta tarlası mor rengiyle ziyaretçilerine doyumsuz güzellikler sunuyor. Lavanta tarlası, vatandaşların yanı sıra düğün, nişan gibi özel günlerde fotoğraf çekimi için gelen çiftler ve fotoğraf meraklılarının ilgi odağı haline geldi.

Hasat etkinliğinde konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, lavanta tarlasından elde edilen ürünlerin kozmetik ve temizlik sanayisinden sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanıldığını ifade etti.

İlk olarak Türkiye’nin kozmetik ve ilaç sanayideki lavanta yağı ihtiyacını Afşin olarak karşılamak istediğini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, sonrasında ise ihracata yönelmeyi istediklerini söyledi.

İlçedeki kıraç arazilerde lavanta başta olmak üzere alternatif ürünler ve aromatik bitkiler üreterek çiftçilere ekonomik gelir sağlamayı hedeflediklerini aktaran Belediye Başkanı Güven, “Afşin’de istihdamı da artırarak, ilçedeki göçü durdurmaya yönelik bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Güven, “Bu proje bizim ilçemizde yerel kalkınmayı sağlamak adına yaptığımız bir proje. Afşin’de atıl durumda bulunan 235 bin dekar arazi yeniden tarıma ve ekonomiye kazandırmak için yaptığımız bir proje. Bu projenin farmakoloji alanında, zirai üretim konusunda, arı ve arı ürünleri konusunda çıktısı var. Projemizde tamamını değerlendirdik, örnek çiftçilerimizle lavanta tarlalarını oluşturduk. Bulunduğumuz alanda dünyanın tek parça en büyük lavantaları Afşin Belediyesi'ne ait. Hacettepe Üniversitesi ile Sütçü İmam Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesiyle işbirliklerimiz devam ediyor. Analizlerimiz Anadolu Üniversitesi’nde yapılıyor. Arı Evi’ni Hacettepe Üniversitesiyle kurduk. Medipol Üniversitesiyle bu yaz tamamlanacak müze ve kafeterya binasını yapıyoruz. Sütçü İmam Üniversitesi ile “farmatropi” alanında çalışmaya başladık. Amacımız özellikle kırsal mahallelerimizde göçü durdurmak. Tesislerimizi kurduk kendi markamız var. Kendi markamız olan bal ve bal ürünlerini satıyoruz. Kendi markamızla aromatik yağlar satıyoruz. İnşallah yakın gelecekte de Nisan ayında hammadde olacak. Yağları Hacettepe Üniversitesiyle yaptığımız proje kapsamında ürünlerimizi sunacağız.” Açıklamasında bulundu.

Lavanta tarlasından elde edilen hasattan 3.5 ila 4 milyon gibi bir gelir hedefine ulaşacaklarına değinen Güven, şu ifadelere yer verdi:

“Bir taraftan ham madde satışı, bir taraftan da bizim mamul ürünlerimizi pazarlayacağız. Katma değeri her işlemden sonra artan bir ürünle karşı karşıyayız. Bizim 3.5 ila 4 milyon gibi bir hedefe ulaşmayı arzuluyoruz. 380 dekarlık alanda üretilen lavantalarımızı kozmetik ürün yaparak kendi markamız Efsus adı altında piyasaya sunacağız. Kozmetik üretimine devam edeceğiz. Kozmetik üretimi devam ettikçe ve satışı devam ettikçe çok verimli katma değeri yüksek kar oranı yüksek bir sektörün kapılarını Afşin’e açacağız.”

Hasat etkinliğine, Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Emniyet Müdürü Metin Cengiz, Ak Parti Afşin İlçe Başkanı İsmail Safi, MHP Afşin İlçe Başkanı Süleyman Aycan, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emrah Gümüş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi