Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi tarafından yapılan ceviz ıslahı çalışmaları kapsamında 4 yeni ceviz türü geliştirildi. Türkiye’nin ilk melez cevizlerine "15 Temmuz", "Diriliş", "Bayrak" ve "Maraş 12" isimleri verildi. 
KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, geliştirilen yeni melez çeşitleri hakkında yaptığı toplantıda, Türkiye’nin melezleme ıslahı ile elde edilmiş ilk ceviz çeşitlerinin KSÜ tarafından geliştirildiğini söyledi. KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından daha önce yapılan ıslah çalışmaları neticesinde Türkiye’de ilk ceviz çeşidi geliştiren üniversitenin KSÜ olduğunu belirten Deveci, "Bu yeni çalışmalarla birlikte KSÜ, Türkiye’deki tüm üniversiteler içerisinde ilk ceviz çeşidi geliştiren üniversite olmanın yanı sıra Türkiye’de melezleme ile ceviz çeşidi ıslah edip patent alan ilk üniversite olma unvanına da sahip oldu. Ayrıca yüksek eğitim kurumları içerisinde 7 ceviz çeşidi ile toplamda en fazla ceviz çeşidine sahip kurum da yine KSÜ oldu. Doç. Dr. Sütyemez tarafından 2 TÜBİTAK projesi kapsamında yaklaşık 14 yıl süren yoğun ve yorucu çalışmalar neticesinde çok önemli ceviz genotipleri elde edildi. Bu F1 genotiplerden verim ve kalitesi ile öne çıkan çeşit adayları arasından iki ceviz genotipi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son 2 yılda yaptığı çalışmalar neticesinde tescillenmesi uygun görüldü. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yıllarca süren yoğun çalışmalar neticesinde elde edilen verimli ve kaliteli bu melez ceviz çeşitlerinin Türkiye ve dünya ceviz yetiştiriciliğine önemli katkı sağlaması bekleniyor” dedi.

‘Diriliş’, ‘15 Temmuz’, ‘Bayrak’ ve 'Maraş 12’ adları verildi
Türkiye’nin ilk melez cevizlerine ‘Diriliş’, ‘15 Temmuz’, ‘Bayrak’ isimlerinin verildiğini kaydeden Deveci, “Yapılan çalışmalarla KSÜ tarafından Türkiye ve dünya ceviz yetiştiriciliğine 2 tanesi melez F1 ve 2 tanesi seleksiyon ıslahı ile olmak üzere toplamda 4 adet çok önemli ceviz çeşidi kazandırıldı. KSÜ adına tescil edilen bu yeni ceviz çeşitlerine ‘Diriliş’, ‘15 Temmuz’, ‘Bayrak’ ve ‘Maraş 12’ isimleri verilerek milli çeşit listesine kaydedildi. Geliştirilen 4 yeni ceviz çeşidi de günümüzde standart olarak yetiştirilen yerli ve yabancı çoğu ceviz çeşidinden daha üstün özelliklere sahip” diye konuştu. 
Yeni melez cevizlerinin geliştiricisi KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ise, “Bizde ceviz türü ülkemiz, şehrimiz ve üniversitemiz için çok önemli. Bu konuda çalışmalarımıza başlamıştık. Türkiye’de ilk ceviz ıslahı, teşhir ve patent alan üniversite unvanını almıştık. 14 yıl süren bir çalışma neticesinde Türkiye’de ilk defa melez çeşidi ıslah eden kurum unvanı da almış bulunuyoruz. 14 yılık çalışma neticesinde 4 çeşit geliştirdik. Bu ıslahımızın temel amacı kaliteyi ve verimi daha da ileriye götürmek. Bu çeşitlerimizin dünyada bilinen diğer çeşitlerden bazı üstün özellikleri var. Sadece melez çeşidi olması yetmiyor. Bilindiği üzere ceviz yetiştiriciliğinde ilkbahar don olayları çok önemlidir. Don hadisesine yakalanmayan çeşit ıslah etmemiz gerekiyordu. Bu geliştirdiğimiz ürünlerden iki tanesi şuanda Türkiye’de bilinen tüm standart çeşitlerden daha geç yapraklanan bir çeşit. Bu çok önemli bir avantaj. Bu yönüyle patent almaya değer görüldü. Türkiye’de ilk, dünyada Fransız modeli ile birinciliği paylaşır durumda. Meyve kalitesi anlamında ise çok ilerde. Bu çeşitlerimiz sayesinde ülkemiz ve dünyada ceviz yetiştiriciliğine çok şeyler katacaktır” dedi.
Editör: Haber Merkezi