Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Pakdil "Türkiye 700 milyon dolar maliyetle 17 sığınma kampı kurmuştur." dedi.
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevzat Pakdil, dünyanın Suriye'deki insanlık dramını "film gibi" seyrettiğini söyledi.
Pakdil, Kahramanmaraş'taki Suriyelilerin kaldığı çadır kenti ziyaret ederek, Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Suriye'de yaşananlara Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin sessiz kalmasının kabul edilebilir olmadığını belirten Pakdil, "uluslararası denge" olarak ifade edilen bir oyun nedeniyle Suriyelilerin öldüğünü vurguladı.
Pakdil, güçler çatışması sebebiyle Suriye'nin şehirlerinin ve tarihinin yok edildiğini ifade ederek, "Silah tüccarları para kazansın diye, mazlum insanların kanları akıtılıyor. Bu kan ve gözyaşı sebebiyle Suriyeliler evlerini, işlerini, sevdiklerini geride bırakarak komşu ülkelere sığınıyorlar" dedi.
Suriye'deki baskıdan, zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınan, çadır kent ve konteyner kentlerde kalanların sayısının 200 bini aştığını belirten Pakdil, Türkiye'nin Suriye politikasıyla uluslararası bir sorumluluğu yerine getirdiğine dikkati çekti.
Pakdil, Suriye'de yaşanan olaylara Türkiye'nin gözlerini bağlamasının mümkün olamayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Kamplarımızda Suriyelilere sağlık ve eğitim hizmeti de sunulmaktadır. Çocukların eğitimleri müfredatlarına uygun bir şekilde devam etmektedir. Buradaki çocuklar hem kendi ana dillerinde, hem de Türkçe eğitimlerini görüyorlar. Anaokulu ve ilköğretimde eğitimlerine devam ediyorlar. Burada görevliler tarafından kadınlara el işi kursları veriliyor. Bu insanların rehabilitasyonları sağlanıyor. Devletimizin şefkatli elini diğer kamplarda olduğu gibi bu kampta da gördük."
Suriye'deki olayların devam etmesi ve bu insanların evlerini bırakarak komşu ülkelere sığınmasının zorluğuna değinen Pakdil, 2013 yılı itibariyle 3 milyon 500 bin Suriyelinin sığınmacı konumuna düştüğünü dile getirdi.
Türkiye'de Suriyeli sığınmacılar için 17 sığınma kampı kurulduğunu hatırlatan Pakdil, "Türkiye, 700 milyon dolar maliyetle 17 sığınma kampı kurmuştur. Sığınmacılara sınırlarını kapatmamıştır. Suriye'de barışın, huzurun bir an önce sağlanmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi