Kahramanmaraş Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Türk ve Dünya Kültüründe Kahramanmaraş" konulu sempozyum başladı.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki sempozyum öncesinde, kente özgü el sanatlarının sergilendiği stantlar gezilerek yörenin el emeği göz nuru eserleri incelendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriha
Akpınarlı, kültürün bir ulusun hayat ve yaşam tarzı olduğunu söyledi.
Çağdaşlaşmanın temelini oluşturan kültürün en önemli unsurunun da el sanatları olduğuna dikkat çeken Akpınarlı, şöyle konuştu:
"El sanatları ürünleri yaşadığı toplumların kültürünü meydana getirmektedir. Kahramanmaraş dondurması, biberi ve tarhanası ile meşhur olduğu kadar aynı zamanda el sanatları ile de ünlü bir ilimizdir. Bugün Oğuzların 24 boyunun da bu bölgede yaşadığı bilinmektedir ve o zamanlardan beri süregelen el sanatları mevcuttur. Son zamanlarda el sanatlarında bir yozlaşma ve yok olma baş göstermiştir. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve yardımcısı Cevdet Kabakcı, bunu görmüşler ve acilen bir adım atılması gerektiğini düşünerek bugün bu sempozyumun düzenlenmesine vesile oldular. Bugün burada 80 akademisyen arkadaşımız sözlü bildiri sunarken, 70 sanatçı arkadaşımızda çeşitli sanat eserleri ile destek olacaklar."
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise belediye olarak kültürel konulara büyük önem verdiklerini belirterek, ciddi bir sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kahramanmaraş için saklı değerlerin yer aldığı kent ibaresini kullandıklarını dile getiren Poyraz, şunları kaydetti:
"Şimdi gördük bir çok sanatçı kardeşimizin eserlerinde şehrimizin saklı değerleri bir bir ortaya çıkarılmış. Çok mutlu olduk. Belediye olarak bir sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyorum. Göreve geldiğimiz 10 yıllık süre içerisinde sayısız sempozyumlar, paneller, konferanslar düzenleyerek hem şehrimizin yüzyıllara dayanan geçmişini kayıt altına aldık.
Aynı zamanda bunları kitap olarak bastırdık ve şu anda 60'a yakın yayınımız var. Bu tür etkinliklerle köklü geçmişimizi gün yüzüne çıkararak gelecek nesillerimize bir pencere açmak istedik. 2005 yılında ilk sempozyumu düzenlediğimizde 300 bilim adamı gelmiş ve bildirilerini sunmuştu. Daha sonraki dönemlerde düzenlediğimiz sempozyumlar, konferanslar ve panellerle şehrimizin tarihi geçmişini gözler önüne serdik. Artık şehrimiz bir sanayi kenti ama, tarihten gelen zenginliğimizi kayıt altına almamız gerekiyordu. Biz de bunu yaptık."
Kahramanmaraş'ın tanıtım slaytının da sergilendiği sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Taciser Onuk'un yönetimiyle başladı. - Kahramanmaraş
 
Editör: Haber Merkezi