Doğan, Kahramanmaraş Barosu ve Zirve Üniversitesi işbirliğiyle Adliye Sarayı'nda düzenlenen "Türk Ticaret Kanunu" tanıtım panelinde, basın ve hukuk çevrelerinde yargının hızlandırılması tartışılırken, maalesef ceza yargısıyla sınırlı önlemlerin anlatılıp konuşulduğunu savundu.
En az ceza yargısı kadar hukuk yargısının da hızlandırılmasının, adaletin tesisi açısından önemli olduğunu vurgulayan Doğan, "Bazen bir hukuk davası bir avukatın ömrünü geçiyor, oğluna bile intikal edebiliyor. Fıkra boyutundaki olayları bizzat kendi meslek yaşamımızda da görebiliyoruz. Ortalama bir hukuk davası anlaşma olmazsa 3 yıl sürüyor. 3 yıl modern dünyada gerçekten çok uzun bir süredir" diye konuştu.
Davalara, ön inceleme aşamasının getirildiğini anımsatan Doğan, hakim yardımcılığı müessesi kurulmadığı için ön incelemeyi de aynı hakimlerin yaptığını, bunun da yargılama süresinin kısalmasına faydası olmadığını ileri sürdü.
-"Hukuk dinamik olmak zorunda"-
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü ise Avrupa Birliği uyum sürecindeki müzakere konularının en önemli başlıklarından birinin de ülkelerin hukuki işleyişte paralellik, istikrar ve uyum ihtiyacından kaynaklanan kanun değişiklikleri olduğunu söyledi.
Ticaret Kanunu'nun, günlük hayatın tamamını etkileyebilen, üreticiden tüketiciye, işçiden işverene kadar geniş bir yelpazeye hitap eden önemli bir kanun olduğunu ifade eden ve hukukun önemini vurgulayan Kütükçü, "Hukuk dinamik olmak zorundadır çünkü toplum dinamiktir. Hukuk yeni gelişmelere ayak uydurmak zorundadır, çünkü toplum devamlı olarak değişip gelişiyor. Bu zorunluluk ve ihtiyaçtan dolayı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hazırlanmıştır" diye konuştu.
Panelde, farklı üniversitelerden gelen hukukçular ve öğretim üyeleri de birer sunum yaptı
Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ve Adalet Komisyonu Başkanı Turgay Ateş, hakimler, avukatlar ve diğer ilgililerin katıldığı panel, soru cevap bölümüyle sona erdi.
Editör: Haber Merkezi