Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekokulunda "Türk-İslam Mimarisinde Afşin'in Yeri" konulu konferans düzenlendi.

Afşin Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlen konferansta KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, konferansta Afşin'in Türk-İslam tarihindeki yeri ve önemi hakkında katılanlara geniş bilgiler verdi. Prof. Dr. Özkarcı: "Eshab-ı Kehf hadisesinin Afşin'de geçtiğine inanıyorum." dedi.

Afşin'in, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu işaret eden Prof. Dr. Özkarcı, " Anadolu, Türklerin hakimiyetine geçmeden önce bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Afşin, Türk-İslam şehri olarak ilk sırada yer alır. Çünkü, Kahramanmaraş'ın kalbi Eshab-ı Kehf, Afşin'de bulunuyor. Ayrıca tarihi eserlerin bir milletin hayatında önemi oldukça büyüktür. Tarihi eserlerimiz sahip olduğumuz toprakların tapusudur, kimliğidir ve hafızasıdır." diye konuştu.

Yapılan araştırmalar ve tarihi belgeler, Eshab-ı Kehf olayının Afşin'deki mağarada geçtiğine işaret ediyor diyen Özkarcı, "Dünyanın 3 kıtasında ve sayısı 50'nin üzerinde yerde Eshab-ı Kehf burada diye iddiada ediliyor. Türkiye'de son yıllara kadar sadece 3 yerde Eshab-ı Kehf olduğu ifade ediliyordu. Bunlar Afşin, Mersin Tarsus ve İzmir Efes. Ama günümüzde bu sayı fazlasıyla arttı ve takip etmekte zorlanıyorum. İnsanların Eshab-ı Kehf olayına sahip çıkması gurur vericidir. Ama Eshab-ı Kehf olayı sadece Kuran'ı Kerim'de ifade edildiği gibi, bir mekanda vuku bulmuştur. Afşin'in tarihteki isimlerine baktığımız zaman Arabisus, Efsus gibi isimlerle anılıyor. Kuran'ı Kerim'deki verilen bilgilere baktığımız zaman, diğer seyyahların, tarihi kaynakların verdiği bilgilere baktığımız zaman Eshab-ı Kehf hadisesiyle örtüşen tek yer Afşin. " açıklamasında bulundu.

Bilimsel olarak bu konuda tartışmaya açık olduğunu belirten Özkarcı, " Bu zamanda kadar bilim dünyasında Eshab-ı Kehf'in kendi bölgelerinde olduğunu ifade eden kişilerden karşı bir cevap gelmedi. Ayrıca 2012 yılında Uluslararası Eshab-ı Kehf Sempozyumu düzenledik ve bir çok yabancı ülkeden konunun uzmanlarını davet ettik. Dünyanın muhtelif ülkelerinden gelen yabancı bilim adamlarının ortak kanaati şu oldu; Biz buraya gelmeden önce, Eshab-ı Kehf'in bizim ülkemizde olduğunu düşünüyorduk, ama buraya gelince ve verilen bilgilerle bizlerinde kanaati değişti dediler. Ayrıca Eshab-ı Kehf'in UNESCO Dünya Kültür Mirasları aday listesine alınması Afşin ve Kahramanmaraş için çok önemli bir hadise oldu. İnşallah tarihi ve kültür mirasımız yakın zamanda UNESCO asıl listesine alınır." diye konuşmasını tamamladı.

Konferansa, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kaya, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf Odası Başkanı Hakan Topaktaş, Şoförler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Haber Merkezi