KMTSO ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen “Türk-Alman İşbirliği Günü” KMTSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesinin amaçlandığı programda, Türk ve Alman firma temsilcileri ikili görüşmeler yaparak, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Programda konuşan KMTSO Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın ekonomik kalkınmadaki başarısı, kültür ve turizm potansiyeli ile çok önemli bir konuma geldiğini belirtti. Her geçen gün gelişen ve son 10 yılda 4 kat büyüyen Kahramanmaraş’ta, 7 yılda 6.3 milyar TL teşvikli yatırımın hayata geçtiğini kaydetti. Kahramanmaraş’ın tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumunda olduğunu işaret eden Zabun, şöyle konuştu:
“80’li yıllarda başlayarak gelişen sanayi ve enerjideki üretim potansiyeli, 500’den 3 bin metreye ulaşan rakımıyla katma değeri yüksek tarımsal üretim potansiyeli, doğal ve kültürel değerleriyle turizm potansiyeli, güçlü bilim kurumları ve insan kaynağı Kahramanmaraş’ın yarınlarına ışık tutmaktadır. Bütün bu ekonomik ve kültürel unsurlar Kahramanmaraş’a önemli bir potansiyel kazandırmakta, bunun yanında ağır bir sorumluluk yüklemektedir. KMTSO olarak, kentin potansiyelini daha fazla harekete geçirmek adına, gerek iş dünyası, gerekse eğitim, kültür, sanat, spor, turizm sağlık gibi bir çok alanda misyonumuzun gerektirdiği ölçü ve şekilde etkili oluyoruz. Bu alanlarda kurumsal kapasite oluşturmak suretiyle Kahramanmaraş’ın bir dünya kenti olması hedefini yakalamaya çalışıyoruz.”
Türkiye ve Almanya ticaret verileri hakkında da bilgiler aktaran Zabun, “Umuyoruz ki bu toplantıdan sonra bu rakamlar yukarı yönde gelişme gösterecektir.” diye konuştu. Bu gelişme için gerekli en önemli şartın koordinasyon olduğuna dikkat çeken Zabun, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gelişmeye açık olan Kahramanmaraş’ın bunu ileri seviyede gerçekleştirebilmesinin en önemli şartı, bugün burada bir araya gelen kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, sanayici ve işadamlarımızın tecrübelerini birleştirerek konsensüs ve koordinasyon sağlamasıdır. Bu iki olguyu hayata geçirerek, Kahramanmaraş’ın daha modern ve zengin bir kent konumuna gelmesini ve dünya kentleriyle boy ölçüşebilmesini sağlayabiliriz.”
DOĞAKA Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı ise sosyal kalkınmanın sağlanması amacıyla yürütülen projeleri finanse etmenin yanında bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak bu tür çalışmalara da önem verdiklerini söyledi.
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hans Jörg Brunner’de, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için büyük çaba sarfettiklerini ifade etti. Kahramanmaraş ve çevresinin Türkiye’nin ekonomik gelişmesindeki önemli merkezlerden biri olduğuna vurgu yapan Brunner, “Son yıllarda Türkiye ve Almanya arasında çok iyi bir yakınlaşma var. Bu tür etkinliklerle de işbirliğini artırmaya çalışıyoruz ve oluşan bu ilgi bizi memnun ediyor. Çünkü Almanya Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerlerinden biri. Bu ilişkilerin daha da gelişmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik açıdan Kahramanmaraş’ın öneminin de farkında olduklarına vurgu yapan Brunner, “Çelik sanayinin merkezi konumundasınız. Türkiye’nin çelik sektöründeki üretiminin yüzde 50’si bu bölgede yapılıyor. Tekstil ve konfeksiyonun yanı sıra ayakkabı ve kuyumculukta çok başarılısınız. Yine tarımda önemli başarılar yakalandı. Yani burada çok iyi bir altyapı var. Başarılı geçeceğini düşündüğüm bu toplantıyla da yeni fikirler oluşacağına ve ticaretin gelişmesine katkı sağlanacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz’ün de katıldığı toplantının ilerleyen bölümlerinde karşılıklı istişarelerde bulunularak, işbirliği yolları arandı
Editör: Haber Merkezi