Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Müdürü Dr. Muhammet Aysan, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle soba zehirlenmelerinin artacağı ihtimaline karşı vatandaşları uyardı.
 
Kış aylarının başlamasıyla soba zehirlenmelerinde artışlar olduğuna dikkat çeken TSM Müdürü Dr. Muhammet Aysan, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 
 
Aysan, “Karbonmonoksit zehirlenmesi; odun, kömür, gaz yağı ve doğalgaz gibi organik yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkan karbon monoksit gazının solunması ile meydana gelir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş yapmayan bir gaz olduğu için onu duyu organları ile kolayca fark etmek zordur. Bu da ölümlü zehirlenmelere yol açmaktadır" dedi.
 
Türkiye’de havalandırması yetersiz olan küçük alanlarda bacasız soba, mangal ve şofben kullanımının sıkça ölümle sonuçlanan karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığını anlatan Aysan, ayrıca yakıt olarak petrol kullanan jeneratörlerin veya otomobillerin kapalı alanlarda uzun süre çalıştırılması ve itfaiyecilerde olduğu gibi yoğun olarak yangın dumanı ile karşılaşmanın yüksek düzeyde karbonmonoksit maruziyetine sebep olduğunu kaydetti.
 
Solunan karbonmonoksitin hızla kırmızı kan hücrelerindeki oksijen bağlanan hemoglobine yapıştığı ve oksijenin bağlanmasını engellediğine dikkat çeken Dr. Aysan, "Dokulara ve hücrelere oksijen yerine karbonmonoksit akar. Doku ve hücreler oksijen yerine karbonmonoksit gazı alarak zehirlenmiş olurlar" şeklinde konuştu.
 
TSM Müdürü Dr. Muhammet Aysan karbonmonoksit zehirlenmesinin kendine has bir belirtisi olmadığını belirterek şunları kaydetti:
 
"Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, bulantı gibi gribal enfeksiyon belirtileri olabileceği gibi daha ağır belirtiler de olabilir. Yine çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bulanıklık, ishal, karın ağrısı, yer ve zaman konsantrasyonu bozukluğu, görme bozukluğu, yürüme bozukluğu, bilinç bozukluğu, derin uyku hali, koma görülebilir. Solunum durması en son oluşan durumdur. Hasta hemen temiz havaya çıkarılmalı, soluması sağlanmalıdır. Bilinci kapalı ise yan yatırıp, hemen 112 Acil Servis’e haber verilmeli."
 
Aysal, duman zehirlenmesinden korunma konusunda şu önerilerde bulundu:
 
“Bacalarınızın temiz olduğundan ve gece yatmadan önce sobanın tamamen söndüğünden emin olun. Kovalı soba kullanıyorsanız, sönmüş kömür dolu kovayı evin dışına çıkarın. Banyo ve mutfakta su ısıtmak için kullandığınız tüpün evin dolabında olması gerekir. Buradaki bacanın da iyi çektiğinden ve temiz olduğundan emin olmalısınız. En ufak bir duman zehirlenmesi şüphesinde kapı ve pencereyi hemen açmalısınız”
 
İlk yardımda yapılacak ilk işin, çevre güvenliğinin sağlanması ve ortamın havalandırılması olduğunu dile getiren Aysal, “Bu gaz renksiz ve kokusuz olduğundan fark edilmeyebilir. Etkilenmiş ya da zehirlenmiş olanları hareket ettirebiliyorsanız temiz havaya çıkarın. Hiç zaman yitirmeden 112’ yi arayın. Bol oksijen almasını sağlayın. Hastanın uyanık kalmasını sağlamak için yüzüne su serpin. Bilinci yerindeyse derin nefes almasını önerin. Kazazedenin yüzde 100 oksijene ihtiyacı olacağından, mutlaka bu imkânların sağlanacağı bir hastaneye naklini sağlayın” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi