Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Programı kapsamında alımını desteklediği 11 traktör, Elbistan ve Afşinli çiftçilere düzenlenen törenle teslim edildi.
Projeleri onaylanan Elbistan’dan 6, Afşin’den ise 5 çiftçiye ait traktörlerin anahtarları, TKDK tarafından Elbistan Kale Restoranda düzenlenen törenle teslim edildi.
Anahtar teslim töreni Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu’nun konuşmasıyla başladı.
TKDK tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında şu ana kadar Afşin ve Elbistan ilçesinde 28 traktör alımının onaylandığını ifade eden Uslu, “Hibe desteği yüzde 50 oranında olacak. Geçtiğimiz günlerde 17 traktör sahiplerine teslim edilmişti. Afşin ve Elbistan’da tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında 2 milyon TL’lik proje kabul eden TKDK bu bedelin toplam 1 milyon TL’sini hibe olarak yatırımcılara geri ödedi. TKDK Kahramanmaraş genelinde 70 adet tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesini kabul ederek çiftçilere traktör ve makine ekipman desteği verdi. Kahramanmaraş’ta TKDK toplam 5 milyon TL’lik traktör ve makine ekipman alımı için 2,5 milyon TL hibe ödenmiş olacak” dedi.

TKDK 12. başvuru çağrı ilanının çıktığını kaydeden Uslu, “
Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin atılım öncesi mali yardım aracı olan IPA’nın kırsal kalkınma bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 15 Ocak 2014 tarihinde 12. başvuru ilanına çıktığını ilan etti. 12. başvuru çağrı ilanı, Kırsal Kalkınma (IPARD) programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgili olacak. 12. başvuru çağrı ilanı ile TKDK 42 ilde 488 milyon 771 bin Avro hibe desteği verecek. TKDK web sitesinden yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 42 ilde 3 öncelik ekseni altında 10 alanda 448 milyon 771 bin Avro hibe verileceği açıklandı. Avrupa komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedefleyerek, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlıyor” ifadelerine yer verdi.
           
Daha sonra mikrofona gelen Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, “Elbistan’ımız Türkiye’nin 4. büyük ovası. Burada tarımsal faaliyetler yıllardır yapılıyor. Tarımsal faaliyetlerinin yanında kullanılan aletlerin modern olması çok önemlidir. Tarımsal anlamda ülkemizin geçirdiği evreler Elbistan’da da görülmektedir. Bugün bu güzel ekipmanların ve araçlarının tesliminde bir aradayız. Bu projenin gerçekleştirmesinde emeği geçen Süha beye ve değerli çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bizlerde projelere elimizden gelen desteği vermeye gayret ettik. Yine bu projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan halk eğitim merkezlerimize ve kıymetli memurlarımıza ve tarım müdürlüğümüze, milli eğitim müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Elbistan’ımız için hayırlı olacağına inanıyorum. Bundan sonraki yıllarda böylesi güzel projelerde hep birlikte oluruz. Ben anlımın teri ile çalışacağım diyen yürekli insanlara her zaman destek vermeye hazırız” dedi.
           
Yapılan konuşmaların ardından Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ve Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, traktör almaya hak kazanan Elbistan ve Afşin çiftçilerine yeni araçlarının anahtarlarını takdim ettiler.  
           
Son olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, desteklerinden dolayı Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy ve Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’a teşekkür plaketi, firma sahiplerine ise günün anısına hediye takdim etti.
           
Anahtar teslim töreni, protokol mensupları ve çiftçilerin traktörlerin önünde çektirdiği hatıra fotoğrafı ile sona erdi.  

 

           
 
 
Editör: Haber Merkezi