Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’ne ait Kışlaköy Kömür Sahası’nda meydana gelebilecek toprak kayması veya göçüğün önceden belirlenmesi amacıyla Gerçek Zamanlı Yer-Şev Hareketleri İzleme İstasyonu alımı için 8 Kasım 2012 günü ihale düzenlenecek. Kurulacak istasyon, 4 kilometre uzaklıktaki 0,1 milimlik toprak hareketini dahi tespit edebilecek kabiliyette olacak.
Geçtiğimiz yıl Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen iki ayrı göçük olayında 11 mühendis ve işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Kışlaköy Kömür Sahası’ndaki güvenlik önlemlerini artırma kararı alan EÜAŞ, AEL Kömür İşletmesi’ne 0,1 milimetreye kadar hareketliliği ölçebilme kabiliyeti olan sentetik aralıklı radar sistemi kurmak amacıyla 10 Eylül’de sistem alım ihalesi düzenlemişti. İhaleye teklif gelmediği için istasyonun alımı amacıyla 8 Kasım 2012 günü yeni bir ihale düzenlenecek. Kurulacak sistemle Kışlaköy Kömür Sahası’nda meydana gelebilecek yer ve şev hareketleri yüksek hassasiyetle belirlenirken, muhtemel göçük ve toprak kaymalarının da önüne geçilmiş olacak.
AEL İşletme Müdürlüğü’nün madencilik faaliyetlerini yürüttüğü Kışlaköy açık linyit ocak sahası doğu-batı-kazı-döküm basamaklarındaki muhtemel hareketlerin takibi yönünde yere monteli olarak çalışacak olan interferometrik sentetik aralıklı radar sistemi, üstün özelliklere sahip olacak. İhalenin ardından kurulum için firmaya 4 ay süre tanınacak. Sentetik aralıklı radar (SAR), +/- 0.1 milimetreye kadar hareketliliği ölçebilme kabiliyetinde olacak. Mesafe çözünürlüğü maksimum 0.80 metre olacak olan sistem, 4 bin metreye kadar ölçüm yapabilecek. Tüm veriler otomatik olarak toplanırken, yer değiştirme, hareket hızı verilerinin otomatik olarak değerlendirilmesi ve hız ölçümlerine bağlı olarak sistem alarm oluşturacak. 7 gün 24 saat esasına göre çalışacak olan sistem, işletme sahasında yer ve şev hareketlerini sürekli izleyecek.
Editör: Haber Merkezi