Afşin Toplum Sağlığı Merkezi kış aylarında özellikle lodos rüzgârının yoğun olduğu günlerde yaşanan soba zehirlenmelerine dikkat çekerek, vatandaşları uyardı.
 Yapılan yazılı uyarıda, lodoslu havalarda soba ve şofben zehirlenmelerine karşı uyanık olunması gerektiği belirtildi.
Yapılan açıklamada şu ibarelere yer verildi:
“Kış aylarındaki lodosun yoğun olduğu günlerde soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelere karşı dikkatli olup, tedbirli davranılması gerekmektedir. Zehirlenmeler daha çok sobadan olmak üzere sızan renksiz, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olan karbonmonoksitten olmaktadır.
 
Zehirlenmenin erken belirtileri olarak baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması, yüz kızarması olup, beynin yaklaşık beş dakika oksijensiz kalması sonucu nörolojik problemler de görülebilir. Oksijensizliğe bağlı solunum merkezi uyarılarak solunum hızlanır ve akciğer ödemi gelişebilir.
 Olası bir zehirlenmede kişi süratle olay yerinden uzaklaştırılarak, temiz havaya çıkarılmalı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmesi mutlaka bir hastanede tedavi edilmelidir. Böyle durumlarda Sağlık Bakanlığına bağlı ücretsiz ulaşılabilen 114 Zehir Danışma Merkezi aranarak ilk yardım hakkında bilgi alınabilir.”
Soba zehirlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıralandı:
 Soba ve baca kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşlarımız öncelikle aldıkları ısıtma cihazının kalite belgesine, garanti belgesine, garanti süresine, aldıkları yakıtın kalite standartlarına uygunluğuna ve yakıtının izin belgesi olan satıcılardan almaya dikkat etmelidir.
Bacalarda, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb. maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır.
Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, havalandırma boşluklarından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir
Soba kullanımında soba aşırı doldurulmamalı,
Sönmekte olan sobaya tutuşturulması zor yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli,
Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece yanma sonucu soba içinde ortaya çıkan zehirli gazların yakılması sağlanır ve zehirlenme riski en aza indirilir.
Soba borularının ek yerlerinde baca gazı sızdırmazlığına dikkat edilmeli, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı. Eğer pencere veya duvar delinerek baca yapılmışsa delinen kısımda da sızdırmazlık sağlanmalıdır.
Bacalar, odun, kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığında 2 ayda, diğer yakıtlar kullanıldığında ise 3 ayda bir temizlenmelidir.
Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından bir metre yüksekte olması sağlanmalıdır.
Yatmadan önce sobaya yakıt atılmamalıdır.
Alçak basınçlı lodoslu havalarda bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken soba tam olarak söndürülmelidir.
Şofbenin mutlaka bacaya bağlanmasına, banyoya değil de yeterli büyüklükte havadar bir yere monte edilmesine dikkat edilmelidir.
Şofben yetkili servis tarafından montajı yapılmalıdır.
Şofben zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır.
 
 
Editör: Haber Merkezi