Tarımsal ve kırsal kalkınmaya sağlamak amacıyla 20 ilde kurulan ve aralarında Kahramanmaraş’ında bulunduğu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tanıtım toplantısı Afşin’de yapıldı.
Afşin için büyük kazanımlar sağlayacak olan TKDK’nın çalışmaları ve hedeflediği projeler için düzenlenen tanıtım toplantısı Afşin Halk Eğitim Merkezinde yapıldı. Geniş katılımın sağlandığı toplantıda verilecek olan tarımsal hibe programları ile ilgili çiftçinin ve Afşinlilerin yönelmeleri istendi.
Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. TKDK’nın tanıtım filmi katılımcılar tarafından izlendi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Tarımsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası oluşturmak amacıyla desteklediği Kırsal Kalkınma Programının pek çok alanda çiftçilere hibe desteği sağladığını söyledi. Uslu, çiftçinin kalkınması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, çiftçileri bilgilendirerek ürün ve hizmetlerimizi Avrupa Birliği standartlarına çıkartacaklarını açıkladı.
Kırsal Kalkınma hakkında bilgi veren Dr. Ömer Süha Uslu, “Avrupa Birliği Katılım Aracı IPARD’nın 5’inci bileşeni olan kırsal kalkınma kapsamında Kahramanmaraş’ın kalkınmasına güç katacak,Avrupa Birliği kırsal kalkınma desteklerini üretici ve yatırımcılarla buluşturacak.Dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler içerisinde yer alan ülkemizde her alanda olduğu gibi Tarım ve Kırsal kalkınma alanında önemli çalışmalar yapıldı.Sektörün gelişmesi için sağlanan desteklerle tarım,gayri safi yurt içi hasıladan dış ticarete istihdamdan milli gelire kadar,ülkemizin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldi.Sektörde yaşanan değişimin yapı taşlarından biri olan ve ülkemizin kalkınması,kırsal kesimdeki insanımızın refah düzeyinin yükseltilmesinde önemli bir destek alanı olacak kırsal kalkınma bu süreçte temel politika alanı olarak belirlendi.Tarımdan Sanayiye,çevreden turizme,istihdamdan örgütlenmeye kadar geniş bir yelpazede entegre bir yaklaşım insan odaklı anlayışla,kırsal kesimin ekonomik,sosyal ve kültürel yönden geliştirilmesini amaçlayan çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınma bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikaların merkezine yerleşmiş önemli bir kalkınma aracıdır.Eskiden kırsal kalkınma kavramı tarımsal kalkınmayla eş anlamlı görülürken bugün entegre kırsal kalkınma ön plana çıkmış,kırsal kalkınmanın temel amacı önceki yıllarda tarımsal destekler iken artık yatırımlar olmuştur.Yatırımların öneminin ,arttığı günümüzde tarım ve kırsal alanda dünya standartlarına ulaşmış rekabetçi ve sürdürülebilir işletmeler kurulması,kalite üretiminin özendirilmesi noktasında Avrupa Birliğine üyelik sürecinin ülkemize önemli kazanımlar sağladığını müşahede etmekteyiz.Avrupa Birliği üyelik sürecinde önemli ve zorlu müzakerelerin yaşanacağı ortak tarım politikasına uyum kapsamında,Tarım ve Kırsal Kalkınma en önemli fasılların başında gelmektedir” dedi.
“Çiftçiye 1 Milyar 165 Milyon EURO Destek”
Bu dönemde çiftçileri teşvik etmek için 1 Milyar 165 Milyon EURO destek verileceğini kaydeden Uslu, “IPARD programı kapsamında belirlenmiş tedbir ve sektörlere yönelik Avrupa Birliği hibe fonlarını dağıtmak üzere ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuştur. IPARD programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile tarım ve gıda sektörünün sürdürebilir modernizasyonu ,AB müktesebatına bağlı olarak gıda güvenliği ,veterinerlik,bitki sağlığı,çevre standartlarını iyileştirilmesi ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla 2007-2013 dönemini kapsayan bu dönemde toplam 1 Milyar 165 Milyon EURO deste sağlanacaktır” açıklamasında bulundu.