Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Afşin Eshab-ı Kehf tablosu hediye etti.
Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş'ta il ve ilçe oda başkanlarıyla müşterek toplantıda bir araya geldi. Burada, göreve geldiği günden bu yana TOBB bünyesinde hayata geçirdikleri projeleri ve yeni dönemdeki çalışmalarını anlatan Hisarcıklıoğlu, artık ülkedeki ticaret ve sanayi odalarının dünyaya dersler verir hale geldiğini kaydetti.
Göreve gelir gelmez hizmet kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hizmet olmadan bizim Türk özel sektörüne öncülük edebilmemiz mümkün değil. Bunun için ilk tespitim şu oldu. Sordum; 'dünyada odalar arasında bir derecelendirme var mı?' diye. Baktık ki varmış aynı oteller gibi. Otellerde beş yıldızlı otelin ne manaya geldiğini hepimiz biliyoruz. Dünyada da beş yıldızlı odalar varmış. Bunlar hangileri diye baktık. Paris Ticaret Odası, Londra Ticaret Odası, Berlin Ticaret Odası gibi. Dedik ki; 'bizde 365 tane oda ve borsa varsa ve biz iddia adamıysak, iddialı olacaksak, Türkiye olarak iddialı olacaksak bizim odalarımızdan hepsinin beş yıldızlı olması lazım.'
Ve eskiden sıfır iken, şu anda 132 odam beş yıldızlı oda ve borsa kapsamında. Bunlardan iki tanesi de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odam ile Kahramanmaraş Ticaret Borsam" diye konuştu.
Görev süresi içerisinde İngilizce konusuna da büyük önem verdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, kendilerine bağlı hemen hemen tüm kuruluşların artık İngilizce konuşup yazabildiğini kaydetti. Proje hazırlama noktasında da büyük aşama kat ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Göreve geldiğimizde 5 odam İngilizce konuşup yazabiliyordu. Ama bugün Allah'a çok şükür geldiğimiz noktada sadece İngilizce konuşamayan odam ve borsam 10 adet. Yani 355 oda ve borsamız İngilizce konuşabiliyor, İngilizce yazabilir noktaya geldi. Proje yapma kapasitemiz sıfırdı. Geçen yıl, yıl sonu itibariyle bütün oda ve borsalarının yapmış oldukları AB projesi, kalkınma ajansı kapsamındaki yaptığı projelerin tutarı, bir yıllık tam 410 milyon TL olmuş. Hatta proje yapmayı bırakın eşleşerek ortak proje yapan odalar konumuna geldik" ifadelerini kullandı.
"YÜK TRENLERİ DOLMUŞ ANLAYIŞIYLA ÇALIŞIYOR"
Hisarcıklıoğlu, ticarette büyük önem taşıyan taşımacılık noktasındaki çalışmaların da hızla sürdüğünü dile getirdi. En ucuz yük taşımacılığının denizcilikten sonra trenlerle yapıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, buna karşın Türkiye'deki tablonun üzüntü verici olduğunu söyledi. "Trenler dolmuş anlayışıyla çalışıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa'ya tarifeli yük treni seferi yok. Yani 'şu gün Antep'ten tren kalkacak, Münih'e gidecek" diyemiyoruz. Böyle bir tren hattı yok. Bizde nasıl çalışıyor biliyor musunuz? Denemesi bedava. Açın devlet demir yollarına sorun. 'Benden Almanya'dan yük istiyorlar, mal istiyorlar, yüküm olacak, ne zaman gidersiniz, hangi gün gidiyor' diye sorun. Verdikleri cevap şu; 'trenimiz ne zaman dolar, o zaman kalkar.' Yani dolmuş usulü, dolmuş gibi çalışıyor trenlerimiz. Ne zaman katarlar dolacak o zaman gider. Senden Avrupalı mal alır mı o zaman? Ne zaman teslim edeceksin malı. Belli değil. Artık Şanlıurfa'dan başlayıp, bütün Anadolu'nun yükünü Bandırma'da Okçugöl'de toplayacağız. Her gün tarifeli tren hattıyla Avrupa'nın ekonomi ve ulaşım kentlerine, lojistik merkezlerin olduğu yere, her gün Bandırma'dan yük trenimiz kalkacak."
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yurt dışına gidip gelen işadamlarına verilen pasaportları da esprili bir dille ele aldı. Bürokratlara yeşil pasaport verilirken, kendilerine kırmızı pasaport verilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Öğretmene yeşil pasaport ne lazım diyemem ama bize lazım kardeşim. Biz her dakika gidip gelebilmeliyiz. Ama devletin hala bize bakış zihniyetinin en somut göstergesi bu pasaport. Bu pasaport zihniyeti, bakışı değiştiği zaman anlayın ki, devlet özel sektörüne sıcak bakıyor kardeşim. Bize bu mavi pasaportu taşıttıkça, yeni kırmızı pasaportu taşıttıkça, kendi bürokratına da yeşil pasaportu verdikçe bizim yerimiz belli. Ama bu ülkeyi zengin edecek de biziz, bunu unutmayın. Bu ülkeyi kalkındıracak da biziz. Yılda 800 bin kişiye iş verecek de biziz. Onun için bu pasaport konusunu da takip etmeye devam edeceğiz."
Hisarcıklıoğlu, daha sonra kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise, yeni seçilen meclis ve yönetimle kente en iyi şekilde hizmet etmeye çalışacaklarını ifade etti. Kahramanmaraş ekonomisinin bugün ülke açısından önemli bir noktada yer aldığını anımsatan Karaküçük, "2005 yılından bu yana 5 milyar dolar özel sektör yatırımına imza atan Kahramanmaraş, her yıl 6,1 milyar liralık sınai üretim, 1,4 milyar liralık da tarımsal üretim gerçekleştirmektedir" şeklinde konuştu.
Bugün Türkiye'deki en büyük bin firma içerisinde 15 şirket bulunduğunu söyleyen Karakaçük, şunları kaydetti:
"Kahramanmaraş, Türkiye iplik üretiminin yüzde 35'ini, kumaş üretiminin yüzde 10'unu, metal mutfak gereçlerinin sayısının yüzde 60'ını, elektrik üretiminin yüzde 8'ini, çimento üretiminin yüzde 7'sini, kağıt üretiminin yazın 20'sini tek başına karşılamaktadır. Kahramanmaraş bundan tam on yıl sonra, 2023 yılında hangi noktada olmak istediğini de belirlemiş, hedeflerini koymuş durumdadır. Türkiye'nin dünyada en gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almayı hedeflediği gibi Kahramanmaraş da Türkiye'nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında bulunmayı ana hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefi yakalayabilmek için, yıllık ihracatımızı 5 milyar dolara çıkararak ve daha da önemlisi de bugün yüzde 22 olan, ilimizde üretilen sanayi ürünlerinin ihraç edilme oranını yüzde 35 seviyesine yükseltmek, metal eşya, hazır giyim ve konfeksiyon, ayakkabı, makine, tarım ve su ürünleri sektörlerinin toplam ihracatımızda yüzde 60 oranında pay sahibi olmalarını sağlamak zorundayız."
KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Ticaret Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ve çok sayıda iş adamının katıldığı toplantı, soru cevap bölümüyle son buldu
 
Editör: Haber Merkezi