Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şubesi, ERG Elektrik A.Ş.’ye devri gündemde olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde işçilerin durumuna ilişkin belirsizliğin sürmesi nedeniyle direnişe hazırlanıyor.

Devrin gerçekleşmesi halinde santralde çalışan kamu işçileri ile taşeron işçilerin durumlarının en geç Cuma gününe kadar netlik kazanmaması halinde meydanlara ineceklerini kaydeden Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, ‘santral sahipsiz değil’ cümlesi ile ilgili firmanın yetkililerini santrale sokmayacaklarını söyledi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin ERG Elektrik A.Ş. isimli firmaya 20 yıllığına devrini öngören devir sözleşmesinde devrin tarafları olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve firma yetkilileri arasındaki görüşmeler sürüyor. Ancak devir sözleşmesinin şartlarına ilişkin olarak kamuoyunda belirsizlik hakim. Burada özellikle kamu işçilerinin ve taşeron işçilerin durumlarının netlik kazanmaması Tes-İş Sendikası’nın da en önemli gündem maddesi. Devir konusu gündeme geldiği günden beri önceliği işçiye veren Tes-İş Sendikası Afşin Şubesi, işçilerin geleceğini göz önünde bulundurarak direniş kararı aldı.

Tes-İş Sendikası Afşin Şubesi olarak devir konusunun teknik boyutuyla asla ilgilenmediklerini ve önceliklerinin işçi olduğunu her platforma dile getiren Şube Başkanı Mustafa Kılıç, işçinin ne olacağına ilişkin somut bilgilerin açıklanamaması durumunda direnişe başlayacaklarını söyledi.
İşçiyi yok sayan ve ‘ben yaptım oldu’ mantığına her zaman karşı durduklarına işaret eden Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin maden sahasıyla birlikte devir sözleşmesinde sona gelindi. EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Daire Başkanı ve firma yetkilileri tarafından 20 Ocak 2015 tarihinde imza altına alınan devir sözleşmesi, 16 Şubat 2015 tarihinde ERG Elektrik A.Ş. firması Genel Müdürü Muzaffer Özdemir tarafından Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Şahin’e verildi. Devirle ilgili gelinen son durum hakkında Erg Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Özdemir bilgi verdi. Biz sendika olarak isin teknik boyutunun bizi bağlamadığını her platforma dile getirdik. İlk ihale sözleşmesinde de son devir sözleşmesinde de isçinin muvafakatleri halinde şirkete devredilir denilmektedir. Emekliliği hak etmeyen isçinin; ‘ben alıcı firmaya geçmiyorum’ demesi halinde durumunun ne olacağını öğrenmek amacıyla EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, bölge milletvekillerimiz Mahir Ünal ve Nevzat Pakdil beylere bizzat görüştük.

İşçinin durumuna ilişkin olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la bir görüşme yapılacağını hatırlatan Kılıç, yol haritalarının bu görüşme sonucunda çıkacak karara göre şekilleneceğinin de altını çizdi.

Kılıç, işçi ile ilgili olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Afşin-Elbistan A Termik Santrali bünyesinde bulunan 472 personelin emekliliği hak edenlerin istemeleri halinde EÜAŞ’taki haklarından hiçbir kayıp olmadan firmayla çalışmaya devam etmelerini talep ediyoruz. Emekliliğine uzun zaman olan personelinse Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne gönderilmesini istiyoruz. Geriye kalan taşeron firmasındaki isçi arkadaşlarımızın da bir ek protokol yapılarak alıcı firmaya geçmesi sendika olarak önceliklerimiz arasındadır. Bu taleplerimizden sadece emekliliği dolmayan personelin Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne geçişinde sorun yaşanmaktadır.”
Taleplerinin yerine getirilmemesinin doğuracağı her sonuca hazırlıklı olduklarını vurgulayan Kılıç, “Bu sorunu gidermek için görüştüğümüz yetkililer, cuma günü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’la görüşeceklerini belirttiler. Bu sorun görüşmelerle çözülmezse pazartesi günü santral önünde direniş çadırı kurularak taleplerimiz yerine gelinceye kadar alıcı firmayı neye mal olursa olsun santrale sokmamakta kararlıyız. İnşallah bu kararımız tüm arkadaşlara hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi