Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralinin hemen yanı başında bulunan Çoğulhan Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, mahallenin tamamen istimlak edilerek başka bir konuma taşınmasını istiyor.

1984 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile 2004 yılında faaliyete geçen Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin arasında kalan Çoğulhan Mahallesi’nin sakinleri, hava kirliliği ve zehirli gazlar nedeniyle nüfusu 10 bin civarından bin 100’e kadar düşen mahallelerinin taşınmasını istediler.

Termik santrallerin gölgesinde hayatlarını devam ettirmek zorunda kaldıklarını belirten Çoğulhan Mahallesi muhtarı Kadir Sönmez, iki santral arasında sıkışıp kaldıklarını ifade ederek, "Mahallemizin nüfusu 10 bin civarındaydı, şimdi ise bin 100'e düştü. A ve B Termik Santrali'nin arasında sıkıştığımızdan dolayı hastalıklar çoğaldı bölgemizde. Külden dolayı vatandaşımız göç etti. Mahallemizin başka bir yere taşınmasını istiyoruz. Mahallemizin kalkacağı sözü verilmişti bize. Belediye başkanımız da mahallenin kalkması ve taşınması için çaba gösteriyor. Ben, 27 yaşında oğlumu kaybettim kanser hastalığından. Yıllardan beri burası kül atıyor. Yetkililerimizden verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi.

Uzun süre Çoğulhan Mahallesi’nde ikamet eden ancak bir süre önce ilçe merkezine taşınan Yusuf Korkmaz da, kanser hastalığının arttığına dikkati çekerek, “Evi mecbur taşıdım. İki katlı evim, arazim, traktörüm var, hepsini bırakıp gittik. Ankara’ya doktora gidince Afşin’den mi, Elbistan’dan mı geliyorsun diye soruyorlar. Kanser hastalığı çok fazla” şeklinde konuştu.

Ahmet Tatar isimli mahalle sakini ise, santralden çevreye yayılan külün son dönemde daha da arttığını belirtti.

Mahalle sakini Nurettin Doğan ise birçok yakınını kansere kurban verdiklerini belirterek, “Ben 2 tane ağabeyimi kanserden kaybettim. Amcamın oğlunu ve yeğenimi de kaybettim. Ağabeyimin biri şu anda tüple yaşam mücadelesi veriyor. Bu külün bize yüzde 100 zararı var. Dışarıya çamaşır seremiyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi