Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, "Türkiye nüfusunun 34 milyonu yani yüzde 47'si büyükşehirlerde, yüzde 37'si diğer belediyelerde ve yüzde 16'sı da köylerde yaşıyor" dedi.
Güngör, İçişleri Bakanlığı ve TBB işbirliğiyle düzenlenen, "6360 Sayılı Kanun" konulu bilgilendirme toplantısında, Büyükşehir statüsüne kavuşan illerin yaşayacağı sıkıntılara çözüm aramak amacıyla ülke genelinde bu tür programlar düzenlendiklerini belirtti.
Yasalaşan kanun sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmayı hedeflediklerini aktaran Güngör, "Devir ve tasfiye komisyonlarının çalışma konusundaki tereddütlerini gidermeye çalışıyoruz. Ayrıca sorunlara çözüm arayarak süreci tamamlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin genel bütçeye bağlılıklarının yüzde 95'e ulaştığını dile getiren Güngör, şunları kaydetti:
"Türkiye nüfusunun 34 milyonu yani yüzde 47'si büyükşehirlerde, yüzde 37'si diğer belediyelerde ve yüzde 16'sı da köylerde yaşıyor. Büyükşehir düzenlemesi sonucunda nüfusun yüzde 76'sını oluşturan 56 milyon nüfus büyükşehir sınırları içerisinde yaşayacak. 12 milyon diğer belediyelerde, 6 milyon da köylerde yaşayacak."
Kahramanmaraş'ın da büyükşehir statüsüne kavuştuğunu anımsatan Göngör,
"Türkiye'deki yerel yönetim sayıları bakımından 16 büyükşehir 29'a, büyükşehir ilçe belediyelerimiz 143'den 502'ye, il belediyemiz 65'den 52'ye, ilçe belediyesi 749'dan 416'ya, belde belediye sayısı ise bin 977'den 395'e ve toplam belediye sayısı da 2 bin 950'den bin 394'a düşüyor" şeklinde konuştu.
Güngör, büyükşehir için mevcut belediyelerin, sınırının yarı çap esas alarak belirlendiğini, yeni yasayla birlikte ise ilin sınırının tamamının büyükşehir sınırına dahil edildiğini hatırlattı.
Büyükşehir statüsüne kavuşan Kahramanmaraş'tan örnekler veren Güngör, 2012 yılında Kahramanmaraş Özel İdaresi'ne 273 milyon 516 bin TL devlet yardımı geldiğini, büyükşehir statüsüne geçildiğinde bu rakamın 377 milyon'a ulaşacağını ifade etti.
"Büyükşehir statüsü mevcut yapıdan faydalı olacaktır" diyen Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:
"Büyükşehir bir koordinasyon içerisinde iyi kurgulanırsa mevcut sistemden faydasının daha fazla olacağına inanıyorum. Türkiye'de şu anda il, ilçe ve büyükşehirler arasında bazı olumsuz çekişmeler var. Bu işlere girişilmeden yeni belediyelerde insan odaklı koordinasyon içinde işlerin yürüyeceğini düşünüyorum. Ak Parti hükümetinin bu reformu başarıya ulaşması için her kesime ciddi görevler düşüyor."
-Vali Şükrü Kocatepe-
Vali Şükrü Kocatepe ise Kahramanmaraş'ın büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini söyledi.
Vatandaşın bundan sonra çok daha sağlıklı, süratli ve kaliteli hizmete kavuşacağını belirten Kocatepe, "Yasanın da amacı budur. Büyükşehir belediyesi, sahip olduğu imkanları tek meclisten alınacak kararla daha güzel hizmetler götürür hale gelecektir. Kimsenin endişesi olmasın" dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da, bütün doğumların sancılı olduğunu anımsatarak, "Elbette bu yasanın uygulama safhasında bazı sıkıntılar yaşanacak. Ancak bu yasa ülkemizin olmazsa olmazlarındandı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Belediye Hizmetleri Daire Başkanı Süleyman Elban sunum yaptı.
Editör: Haber Merkezi