Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Kadın Girişimciler Kurulu’nun başlattığı proje ile restore edilen Zabun Konağındaki çalışmalar sürüyor.
Geçmişte Maraş Postanesi olarak da kullanılan Zabun Konağı, KMTSO ve DOĞAKA tarafından sürdürülen proje kapsamında turizme kazandırılıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte kente özgü yemekler, gıda ürünleri, el sanatları, yöresel giysilerin sergilenmesi, satış ve servis işletmesi altyapısının oluşturulması, kurumsal yapılandırılması ve tanıtım organizasyonunun kurulması amaçlanıyor.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kentin çok önemli tarihi ve kültürel unsurlara sahip olmasına karşın bunlardan yeterince faydalanılamadığını ifade etti. Bu projelerle turizmden hak edilen gelirin elde edilmesinin yanı sıra, kentte üretilen ürünlerin ve yerel kaynakların ülke ve dünya genelinde tanınmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Karaküçük, şöyle konuştu:
“Turistler genellikle kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkmakta ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılmaktadır. Odamızın Kadın Girişimciler Kurulu tarafından tasarlanan bu proje ile birlikte, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarılacak ve kente gelen turistlerin sadece dondurma alarak değil, turistik diğer alanları görmeleri için de önemli bir fırsat üretilmiş olacaktır. Konağın konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve Kale’ye yakınlığı buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, buralardan alışveriş yaparak ticari hareketlilik kazandırmalarına, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır.”
KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ise bu projenin kentteki turizm altyapısına önemli bir yenilik getireceğini belirtti. Kadın girişimciliğinin ortaya çıkması açısından da projenin önem taşıdığını kaydeden Kurtul, “Amacımız Kahramanmaraş’ın tarihi dokusuna kadın eli değdirerek canlandırmak” dedi.
Projenin KMTSO eski başkanı Mehmet Balduk döneminde temelinin atıldığını ve mevcut başkan Kemal Karaküçük tarafından da desteklendiğini anımsatan Kurtul, şöyle konuştu:
“Bu proje, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu’nun gurur projesidir ve nesilden nesile devam ederek kadınlarımız arasında girişimcilik özendirilecektir. KMTSO Başkanımız Kemal Karaküçük ve ekibinin destekleri, Kurul arkadaşlarımızın çalışması ve DOĞAKA hibe desteği ile 6 ay içerisinde hizmete geçecektir. Girişimci kadınlarımıza 6 ay süre ile ücretsiz stant verilecek ve burada el emeği ürünlerini satma imkanı sağlanacaktır. Sonrasında internet sitesi aracılığıyla kendilerine pazar bulmalarına destek olunacaktır. Ayrıca giriş katı tamamen Kahramanmaraşlı kadınlarımızın ürettiği ürünlerin servis edildiği bir restaurant olarak hizmet verecektir. Bu merkezde sürekli olarak girişimci olmak isteyen kadınlarımıza devlet destekleri, pazar bilgileri, satış noktaları bulması adına bilgilendirme yapılacaktır. Kahramanmaraş’ın ekonomisine, turizmine çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz projemizin en kısa sürede gerçekleşmesini diliyor, emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Proje kapsamında restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla birlikte sırasıyla tefrişat, kurumsal yapılanma ve eğitim, tanıtım aşamalarına geçilecek.
Editör: Haber Merkezi